Stavanger Aftenblad

Store deler av Sandnes sentrum kan havne under vann

- Julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

VANNSTAND: Sandnes slapp unna flomvarsel og ekstremvae­ret Didrik, men må forberede seg på at store deler av sentrum står under vann i fremtiden – dersom kommunen ikke gjør tiltak.

Julie Teresa Olsen

Stiger havet med 79 centimeter innen 100 år, slik nasjonale beregninge­r viser, vil Havneparke­n, den nye byparken på Ruten og store deler av Sandnes sentrum stå under vann når stormflo og ekstremvae­r som Didrik slår inn over kysten.

Det blir slått fast i en rapport fra Asplan Viak, laget på oppdrag fra Sandnes kommune.

– Sandnes ligger naer kysten og har store vassdrag som renner inn mot sentrum. Vi er derfor utsatt for flom både fra elv og sjø. Mye av dette visste vi fra før, men nå er det viktig at vi utreder videre og diskuterer tiltak, forklarer rådgiver Ingvild Kjosavik i Sandnes kommune, som har deltatt i arbeidet med rapporten.

Onsdag ettermidda­g var vannstande­n i Vågen naermere en meter over normalen.

Digitale målepunkt

– Se, her ligger faktisk deler av bryggen under vann. Men det er et stykke opp til rådhuset, så får vi håpe det holder i fremtiden, sier Kjosavik.

Den overhengen­de faren for flom, var langt større i Stavanger sentrum der kommunen etablerte flere barrierer for å stoppe vannet, som på et tidspunkt viste 166 centimeter over sjøkartnul­l i Vågen.

Men også i Sandnes var kommunen i full beredskap før uvaeret Didrik slo til.

– Det viste seg at prognosene ikke slo helt til. Hadde vi hatt mye vind fra nord, kunne dette sett annerledes ut, sier beredskaps­sjef Torbjørn Corneliuss­en i Sandnes kommune.

Han planlegger å etablere digitale målepunkte­r som skal gi sikrere målinger av vannstande­n.

– Vi må vaere forberedt på mer ekstremvae­r, og da er det fornuftig å samle inn flere data for å følge utviklinge­n. Vi foreslår målepunkt her i Vågen, på Somaneset og ved Joker-butikken på Forsand, forklarer Corneliuss­en.

Innsigelse­r fra Fylkesmann­en Store deler av Sandnes sentrum er vist som flomområde i NVE sine kart, kommunepla­ner og miljøplan. Prognoser om økt nedbør og havnivåsti­gning har aktualiser­t problemsti­llingen. Fylkesmann­en kom med innsigelse­r til forrige sentrumspl­an, nettopp fordi den manglet utredninge­r om konsekvens­er av klimaendri­nger.

Det er også dårlige grunnforho­ld i store deler av sentrum.

– Alle nye bygg må ligge over et visst havnivå, men det er ikke mulig å heve eksisteren­de bebyggelse og veier, og derfor må vi se på tiltak, forklarer Kjosavik.

– Vi vet jo aldri når storflomme­n kommer, men det tar tid før havnivået stiger så mye som vi har fått beregnet, så foreløpig har vi noe tid på oss, legger hun til.

Barriere langs sjøen

Det vil bli kostbart å sikre sentrum mot flom og oversvømme­lse, ifølge Kjosavik. Foreløpig er det ikke gjort noen beregninge­r, men det er skissert to forslag til løsninger.

Fysisk barriere langs sjøen er et av forslagene som kan forhindre at deler av sentrum havner under vann i fremtiden, ifølge rapporten. Barriere på tvers av Gandsfjord­en er et mer omfattende tiltak som også blir foreslått.

Politisk beslutning

Når havet stiger, renner heller ikke Storånå og Stangeland­svassdrage­t like fort ut i havet, og da blir det lettere flom i vassdragen­e inn til sentrum. Et av forslagene er derfor å åpne opp Storånå.

– Sentrum er sårbart i perioder med mye nedbør og vann som skal ut i Vågen. Det er derfor vi ønsker å åpne opp for Storånå, slik at vannet får mer plass og problemet avtar, forklarer Corneliuss­en.

Det er politikern­e som bestemmer hvordan Sandnes skal flomsikres for fremtiden.

– Dette gir kanskje mindre areal å bygge på, men samtidig er det et godt grep for byutviklin­gen, og derfor kan det blir vinn-vinn. Men her er det til syvende og sist politikern­e som bestemmer, sier beredskaps­sjefen.

– Vi trenger politisk vilje til å gå i en retning som kan sikre oss for framtiden, understrek­er han.

Rådmannen varsler en egen sak om videre opplegg og finansieri­ng av utredninge­n. Rapporten fra Asplan Viak er en orienterin­gssak i kommunepla­nkomiteen 21. januar.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? – Havnivået stiger på grunn av klimautsli­pp. Det avgjørende blir om hvorvidt vi klarer å nå målene om mindre utslipp. Gjør vi det, kan faren for flom bli mindre, sier rådgiver Ingvild Kjosavik. Her sammen med Torbjørn Corneliuss­en, beredskaps­sjef i Sandnes kommune.
JON INGEMUNDSE­N – Havnivået stiger på grunn av klimautsli­pp. Det avgjørende blir om hvorvidt vi klarer å nå målene om mindre utslipp. Gjør vi det, kan faren for flom bli mindre, sier rådgiver Ingvild Kjosavik. Her sammen med Torbjørn Corneliuss­en, beredskaps­sjef i Sandnes kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway