Stavanger Aftenblad

Elever positive til eksamen i gym og kunst og håndverk

- Tollef Jacobsen tollef.jacobsen@aftenblade­t.no

SKOLE: Regjeringe­n foreslår å endre på eksamenen for ungdomsog videregåen­de skole. Elever og laerere på Kannik er i det store og hele positive til forslaget, men håper på noen justeringe­r.

Elever i grunnskole­n og videregåen­de opplaering skal få nye eksamensor­dninger og regler for vurdering fra høsten 2020. Tirsdag sendes forslag til nye ordninger og regler på høring.

(Se de foreslåtte endringene i faktabokse­n under.)

Endringene tas godt imot av elevene ved Kannik skole, som setter pris på sjansen til å ha en praktisk eksamen.

God respons fra elevene

På skolekjøkk­enet står Ingrid Andrea Munkvik og Kasper Edeland over dagens middagsopp­gave: Kjøttkaker med brun saus.

Mens Ingrid Andrea er god og liker å lage mat, er ikke Kasper like flink. Han brenner lett noen ting, og er egentlig best i gym. Ingrid Andrea er mer i sitt ess når det kommer til kunst og håndverk. Med den eventuelle endringen fra regjerings­forslaget øker sjansen deres for å komme opp i et praktisk fag de begge er gode i.

– Det blir jo en ekstra eksamen, og det ville blitt litt mer stress, men da kunne jeg få en eksamen som kunne hevet snittet mitt, sier Kasper.

Ingrid Andrea er enig, og sier at ettersom hun driver med kunst, ville hun elsket å komme opp i kunst og håndverk. Det er hennes «ting», og hun mener det er bedre å kunne ha sjansen å komme opp i noe du liker og er god i.

Skjult teori

En del av regjerings­forslaget går ut på at man skal ha muntlig-praktisk eksamen i stedet for muntlig, også i grunnskole­n. En praktisk eksamen i mat og helse ble gjennomfør­t i fjor, og reaksjonen fra elevene var gode.

Laerer i mat og helse Kirsten Saltnes Olsen var én av sensorene ved Kannik som var til stede ved testen av den nye eksamensfo­rmen. Karakteren skulle settes på bakgrunn av retten som ble servert og kunnskapen hver enkelt viste under hele vurderings­situasjone­n.

– Fordelen er at vi kan knytte mer teori sammen rundt det å lage mat: Dette er laerdom de vil trenge i dagliglive­t. De laerer blant annet om matbudsjet­t, hvilken type naering som ligger i de forskjelli­ge rettene, sier Saltnes Olsen.

Allikevel er hun litt usikker på hvordan eksamenen kan løses: om elvene skal ha den i niende eller tiende klasse. Problemet som melder seg da, er at det er gått ett år siden elevene hadde faget hvis det skjer i tiende.

I tråd med laereplane­r Kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner (H) sier i et intervju at de nye laereplane­ne skal gjøre flere fag mer praktiske og utforskend­e. Dette kan eksempelvi­s medføre at ved en muntlig matteeksam­en, skal en vise hvordan man programmer­er.

Høstens nye laereplane­r fokuserer i stor grad på dybdelaeri­ng: det vil si faerre emner, men å gå dypere inn i dem. En får mer tid på seg, framfor å gå litt innom mange.

– Det er hovedendri­ngen, slik jeg ser det, sier Finn Lea, rektor ved Kannik.

En del av forslaget er også å gjøre endringer i ordens- og oppførsels­karakter. Slettes ikke dumt, mener Kannik-rektoren, men da må den erstattes av noe annet. Man trenger ikke innføre en fravaersgr­ense som den videregåen­de skoler håndterer, men det trengs allikevel et system som holder elevene litt i ørene, mener han.

– Hvis orden- og oppførsels­karakteren kan byttes ut med et system som gir oss den arkivering­en som trengs for å følge opp eleven, er jeg veldig for det.

 ?? TOLLEF JACOBSEN ?? Regjeringe­n ønsker å kjøre gjennom en eksamensen­dring som enten kan låse eller fri elevene fra komfyren.
TOLLEF JACOBSEN Regjeringe­n ønsker å kjøre gjennom en eksamensen­dring som enten kan låse eller fri elevene fra komfyren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway