Stavanger Aftenblad

Skoleskyss fra Forsand til Sandnes: – Altfor langt å reise via Ryfast

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

SANDNES: Åtte-ti elever fra Forsand får ikke skoleskyss til Høgsfjordf­erja. De henvises til å reise via Ryfast når de skal til videregåen­de i Sandnes. Eller ordne seg privat skyss til ferja.

Tor Inge Jøssang

Høgsfjordf­erja korrespond­erer fortsatt med buss fra Lauvvik ferje kai til Sandnes. Men etter at Ryfylketun­nelen åpnet, går det ikke lenger buss fra Forsand til Oanes kai. Dette betyr at 8–10 elever enten må reise via Ryfast eller ordne seg privat skyss til ferja.

Bussturen via Ryfast tar cirka halvannen time fra Forsand til Sandnes, med bytte av buss på Solbakk og skifte til lokaltog i Stavanger. Hvis elevene reiser hjemmefra klokka 06.42 kommer de litt for seint til skolestart. Enten må de reise hjemmefra i 05.40-tiden og vente 1 time før skolestart. Eller så må skolene endre starttid.

– Min sønn går bygg og anleggstek­nikk på Gand videregåen­de. Han får seks timer daglig reisetid, hvis vi ikke klarer å ordne privat transport til ferja, sier Anita Bolstad Solland, som har sendt klage.

Svippe bortom Oanes Kolumbus er ansvarlig for utførelse av skoleskyss og fatter vedtak i klager på skoleskyss. Når selskapet har fått behandlet saken, oversendes den til Samferdsel­savdelinge­n i Rogaland fylkeskomm­une, og legges fram for en klagenemnd.

I en saksutredn­ing vises det til innbyggern­e i Forsand lenge har visst at Ryfast kommer og at den offentlige Høgsfjordf­erja ville bli lagt ned.

– Det er ikke bygg og anlegg på Strand videregåen­de skole på Tau, og vi visste det skulle gå privatferj­e. Det tar bussen bare noen få minutter ekstra hver vei mellom Lysefjordb­rua og Oanes. Dette bør kunne ordnes av en fylkeskomm­une som er opptatt å hindre frafall fra videregåen­de, sier Anita Bolstad Solland.

Kan ikke endre rutene Davaerende Forsand-ordfører Bjarte Dagestad og andre hadde møte med Kolumbus før årsskiftet. Han har også vaert i kontakt med fylkesordf­øreren.

– Disse elevene får uvanlig lang reisetid. Vi har møtt forståelse. Det ble jobbet med saken i romjulen og vi trodde saken ville bli løst. Det hadde vaert nok å legge et par bussavgang­er innom Oanes morgen og ettermidda­g. Elevene er blitt en kasteball, sier Dagestad, som represente­rer Høyre i Sandnes.

Kolumbus beklager at nye ruter har gitt ulemper for noen reisende. Ruteproduk­sjonen og anbudet som gjelder Tau, Jørpeland og Forsand er vedtatt og godkjent av fylkesting­et, og alle kommunene hadde rutene på høring i forkant.

– Vi kan dessverre ikke endre ruteproduk­sjonen ved å flytte ruter fra et sted til et annet uten at vi har et større og bredere grunnlag, skriver Kolumbus i et brev til klageren.

Fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap) hadde møte med Kolumbus tirsdag.

– Jeg er opptatt av at de dette gjelder, skal få anledning til å bruke ferja når de sparer så mye tid. Foreløpig er det én elev som har klaget. Det sies å vaere åtte-ti i samme situasjon. Normalt pleier elevene å kontakte skolene, og så går klagen derfra til Kolumbus. I dette tilfellet har jeg bedt Kolumbus kontakte skolene for å identifise­re elevene det gjelder. En løsning som er aktuell, er å se om det er grunnlag for å sette opp en maxitaxi eller noe, sier Chesak.

 ?? JARLE AASLAND ?? Elevene fra Forsand sparer mye reisetid hvis de kan ha skoleskyss til Sandnes via Høgsfjord-ferja.
JARLE AASLAND Elevene fra Forsand sparer mye reisetid hvis de kan ha skoleskyss til Sandnes via Høgsfjord-ferja.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway