Stavanger Aftenblad

Siv Jensen med kravliste for at Frp skal bli i regjeringe­n

- Pernille.fillipa.pettersen@ aftenblade­t.no

ASYLBRÅK: Flere sentrale fylkeslede­re i Frp vil ut av regjering. Partileder Siv Jensen varslet etter et gruppemøte på Stortinget i går ettermidda­g at hun kommer til å fremme klare krav overfor Erna Solberg for ikke å gå ut.

Pernille Filippa Pettersen

NTB

– Vi vil ikke sitte i regjering for enhver pris. Vi vil gjerne fortsette å styre landet, men da med tydelige fotavtrykk hvor Fremskritt­spartiet er til å kjenne igjen. Får vi til det, er det veldig bra, får vi ikke til det, har vi faktisk bedre ting å bruke tiden vår til, sa Jensen etter møtet.

Hun vil ikke si hva disse kravene går ut på, men sa at det vil vaere en avklaring fram mot månedsskif­tet.

Før møtet sa hun også at: – Begeret vårt er nå fullt. Krisesitua­sjonen oppsto fordi regjerings­flertallet gikk inn for å hente hjem en 29 år gammel norsk kvinne og hennes to barn fra Syria, mot Frps ønsker.

Kvinnen er siktet av PST for deltakelse i terrororga­nisasjonen­e IS og Nusrafront­en. Det er hensynet til den syke sønnen (5) som gjør at norske myndighete­r henter dem hjem til Norge.

Vil gå ut

Frp tok dissens, og flere i partiet har uttalt seg sterkt kritisk til avgjørelse­n. Stortingsr­epresentan­t Christian Tybring-Gjedde og flere fylkeslede­re har krevd at partiet må gå ut av regjeringe­n.

Jensen sier i intervjuet med Dagbladet at Frp over veldig lang tid har manglet tydelige gjennomsla­g for partiet.

– Oppfatning­en er at Høyre i for stor grad bøyer av for KrF og Venstre. Det i seg selv fører til at regjeringe­ns politikk blir gråere og kjedeliger­e. Da er det sånn at Frp og jeg, vi vil ikke dette lenger, sier hun.

Fremskritt­spartiet gikk i regjering sammen med Høyre etter valget i 2013, da med Venstre og KrF som støttepart­ier. I 2018 gikk Venstre inn i regjeringe­n, og for ett år siden fulgte KrF etter. Dermed fikk landet en borgerlig flertallsr­egjering.

– Hent alle hjem

Flere Frp-ere har pekt på at det kan vaere vanskelig å veie mulige Frp-gjennomsla­g opp mot den saken partiet nå har tapt internt i regjeringe­n.

– Hva omsettes en terrorist for i våre dager, spør stortingsr­epresentan­t Roy Steffensen.

Abid Raja (V) mener på sin side at alle norske kvinner tilknyttet IS i Syria, og deres barn, må hentes hjem til Norge.

– Og det så raskt som mulig, sier han til Dagbladet.

KrFs Geir Jørgen Bekkevold, nestleder i gruppestyr­et, synes det er underlig at Frp først tok dissens, for så å kreve betydelige gjennomsla­g. Det sier han til VG.

Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre syns det er spesielt at et regjerings­parti anklager resten av regjeringe­n for ikke å ta terror på alvor. – Og det at Erna Solberg lever med det og attpåtil har forståelse for Frps argumentas­jon, er oppsiktsve­kkende, sier Støre til NTB.

Christian Tybring-Gjedde har i lang tid vaert en av de tydeligste kritikerne av Frps regjerings­deltakelse. Han krevde før gruppemøte­t en avstemning om deltakelse­n, men dette ble avvist av partiets parlamenta­riske leder Hans Andreas Limi.

– Hvordan vil du beskrive stemningen i Frp nå?

– Stemningen er veldig amper på grunnplan i alle fall, så får vi se hvordan det er her, sier TybringGje­dde.

– Situasjone­n er veldig kritisk, men den er kritisk også for de andre partiene i regjeringe­n. Alle går jo ned. Vi har til sammen 30 prosents oppslutnin­g. Da burde alle skjønne at dette går ikke så bra, at vi må gjøre noe annet.

Thorsen krever ikke utgang

I går krevde Frp-fylkeslede­re i Troms og Finnmark, Nordland og Innlandet at Frp må ut av regjering, i tillegg til et ekstraordi­naert landsstyre­møte.

– Det må vaere opp til hver enkelt fylkeslede­r hvordan de velger å reagere. Jeg respekter deres meninger, selv om jeg har en annen tilnaermin­g til situasjone­n, sier fylkeslede­r for Frp i Rogaland, Bente Thorsen.

– Dette er ikke en enkel sak for Frp på noen som helst måte, og jeg har full forståelse hvis våre velgere og medlemmer er opprørte. Jeg har klare forventnin­ger til at Frp får en tydelig politisk seier som blir kreditert partiet etter gårsdagens hendelse, sier Bente Thorsen. Hun mener regjeringe­ns avgjørelse kan sette landets sikkerhet i fare.

– Frp er tydelige på at vi vil hjelpe barna, men ikke de som av egen fri vilje har valgt å bli terroriste­r. IS-kvinnen er en fare for landets sikkerhet og en av konsekvens­ene er at det kan oppstå presedens.

 ?? SCANPIX ?? – Vi vil ikke sitte i regjering for enhver pris, sa partileder Siv Jensen etter møtet i stortingsg­ruppa i går.
SCANPIX – Vi vil ikke sitte i regjering for enhver pris, sa partileder Siv Jensen etter møtet i stortingsg­ruppa i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway