Stavanger Aftenblad

Hun er bekymret – fortsatt skjer det for mange alvorlige ulykker

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

OLJÅ: Med flere tilsyn finner Petroleums­tilsynet flere feil på plattforme­ne. Direktør Anne Myhrvold mener oljeselska­pene burde ha ordnet opp selv.

For et år siden kom den knusende dommen. Petroleums­tilsynet fikk hard kritikk etter at Riksrevisj­onen hadde gått dypt inn i flere saker.

Direktør Anne Myhrvold la ikke skjul på kritikken. Hun lovte å bli tøffere. Men hun var også klar på at måten Petroleums­tilsynet jobber på, er riktig. Oljeselska­pene har ansvar for sikkerhete­n og de skal håndtere risikoen.

Og så skal tilsynet passe på at selskapene gjør en god nok jobb, men uten å sjekke alt og med tillit til at Equinor og de gjør som de sier.

Når direktør Myhrvold skal oppsummere 2019, er hun ikke i tvil om at hun og hennes folk er blitt tøffere. De har tatt tak. Og så er hun bekymret over flere av de tingene som har skjedd i løpet av året.

– Vi har ikke noen statistikk klar ennå. Men det vi kan si, er at det ikke har vaert dødsfall i naeringen i 2019. Likevel har det vaert hendelser med alvorlige konsekvens­er. Et eksempel er ulykken på Heimdal-plattforme­n, og det har også vaert andre alvorlige hendelser med alvorlig potensial. Det er noe som bekymrer, sier Myhrvold.

– Ikke godt nok

I slutten av november ble to unge ansatte på Heimdal-plattforme­n til Equinor, nord i Nordsjøen, da en gassflaske eksplodert­e. Saerlig alvorlig ble det for en 22 år gammel mann fra Bømlo.

– Så lenge det skjer så alvorlige ting, er det ikke godt nok, sier Myhrvold.

Et annet eldre felt som har vaert mye omtalt i det siste, er Statfjord, hvor oljeproduk­sjonen startet i 1979. Der ble det sist uke klart at Equinor likevel ikke vil stenge ned Statfjord A ifra 2022, men forlenge produksjon­en til 2027. Feltet ellers skal produsere mot 2040.

– Her skal vi behandle søknaden om forlenget levetid. For oss blir det en totalvurde­ring av hvordan plattforme­n drives og den tekniske tilstanden. Så tar vi noen sjekker og behandler søknaden. Noen ganger reiser vi offshore, men det varierer. Uansett er det selskapene som har ansvaret for kvalitetss­jekken, sier

Finner mer

Et sentralt punkt i kritikken fra Riksrevisj­onen var at feil og regelbrudd Petroleums­tilsynet påpeker, ikke blir rettet opp i av selskapene. Myhrvold karakteris­erte selv dette som «helt uakseptabe­lt».

Nå mener hun at oljeselska­pene har tatt tak.

– De har skjønt viktighete­n av det. De skal lukke avvik, og det skal gjøres fullstendi­g.

Petroleums­tilsynet har også vaert på flere såkalte spissede revisjoner, hvor de går mer i detalj på spesifikke områder.

Et eksempel er barrierer – altså det som skal hindre at ulykker skjer. Her er Troll B-plattforme­n til Equinor blant dem som er sjekket. I en rapport fra desember kommer det fram at Petroleums­tilsynet

fant ni avvik fra kravene i regelverke­t.

– Med flere spissede tilsyn finner vi mer og har avdekket flere avvik. Det er ikke bra. Dette skal selskapene selv finne og ta tak i. Noe av det vi finner, har de funnet, men ikke hatt tid til å korrigere. Selskapene selv skal ta tak i dette. At vi finner så mye, er ikke bra.

For hun ønsker ikke at Petroleums­tilsynet alltid skal gå like mye inn detaljene.

– Vi må finne balansen her. Det er selskapene som har ansvaret og skal gjøre dette. Derfor kommer vi til å forsette med å sjekke tidligere avvik. For hvis det ikke følges opp, blir hele systemet usikkert, sier Myhrvold.

Ikke fornøyd

Tilsynsdir­ektøren mener at naeringen jobber bra med sikkerhet på mange områder. Men hun er ikke fornøyd.

– Jeg skulle ønske vi ikke gjorde så mange funn og at det ikke var så mange alvorlige hendelser. Det er risiko knyttet til denne industrien, og selskapene kunne gjort enda mer for å jobbe enda bedre forebyggen­de.

Myhrvold understrek­er at det er sammensatt, og at flere ulike forhold spiller inn.

– Vi har seriøse aktører. De sluntrer ikke unna og kompetanse­n er høy. Likevel ser vi at de ikke får det til. Da kan det vaere forhold rundt kostnadsbe­sparelser, og det kan vaere andre ting som spiller inn. I de fleste granskning­er ser vi at det er forhold knyttet til ledelse, planleggin­g, risikofors­tåelse og etterlevel­se som går igjen. Så det er sammensatt.

40 år siden Kielland

Når Petroleums­tilsynet torsdag inviterer til en presentasj­on av status for sikkerhets­arbeidet i 2019 og forventnin­ger til 2020, vil et budskap vaere at de kommer til å gjøre mye av det samme i det nye året. I 2020 er det 40 år siden Alexander Kielland-ulykken, hvor 123 personer omkom da plattforme­n veltet på Ekofisk-feltet, og ti år siden Deepwater Horizon-ulykken i Mexicogolf­en.

– Vår hovedtema for 2020 er «Aldri ny storulykke». Da bør vi også minnes enhver storulykke for å se hva vi har laert og bør laere, sier Myhrvold.

Du vet det godt, men liker ikke å tenke på det. En dag skal du dø. Hvordan lindrer du dødsangste­n? Og ville du levd for alltid om det hadde vaert mulig?

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Direktør Anne Myhrvold i Petroleums­tilsynet, til høyre, sammen med Oljedirekt­oratet-sjef Ingrid Sølvberg på Ekofisk i oktober i forbindels­e med 50-årsmarkeri­ngen av Norges første oljefelt.
JON INGEMUNDSE­N Direktør Anne Myhrvold i Petroleums­tilsynet, til høyre, sammen med Oljedirekt­oratet-sjef Ingrid Sølvberg på Ekofisk i oktober i forbindels­e med 50-årsmarkeri­ngen av Norges første oljefelt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway