Stavanger Aftenblad

Strid i Equinor etter Statfjordf­orlengelse

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

STAVANGER: Equinorled­elsen har besluttet bemanninge­n for forlengels­e av driften på Statfjord-plattforme­ne før de vet om det er forsvarlig, mener tillitsval­gte. Det mener det ikke vil fungere.

At Norges største oljefunn, Statfjord, får forlenget levetid, gleder sokkellede­rne Terje Enes i Safe og Per Helge Ødegård i Lederne i Equinor. Den første plattforme­n på feltet, Statfjord A, har holdt det gående siden 1979 og skulle egentlig stenges ned i 2022. Nå vil Equinor at den skal fortsette til 2027 og de to andre plattforme­ne – B og C – skal holde på mot 2040.

For de tillitsval­gte er alt dette bra. De synes også det er bra at selskap som leverer tjenester til Equinor vil få mer å gjøre.

Kutter med 25 prosent

Men nå har de fått mer innsyn i hvordan Equinor ser for seg at Statfjord-feltet skal drives videre. Og da finner de langt mindre å glede seg over.

For driftskost­nadene skal kuttes med 25 prosent. Da kan Statfjord-feltet tåle en oljepris på 40 dollar for ett fat, mener Equinor.

– Vi er veldig skuffet over Equinor-ledelsen. Nå har vi fått flere detaljer rundt hvordan de mener at produksjon og vedlikehol­d skal skje på Statfjord, og det avviker dramatisk fra hvordan vi gjør det på sokkelen ellers, sier Enes.

Også han avviser påstanden til konserndir­ektør Arne Sigve Nylund om at alle fagforenin­gene stiller seg bak planene. Tidligere har sokkellede­r Per Steinar Stamnes i Industri Energi gjort det samme – og det samme gjør også sentrale tillitsval­gte i Lederne. De viser til at mens konserntil­litsvalgte ble involvert, ble Statfjord-planene aldri tatt opp med tillitsval­gte som kjenner plattforme­ne.

Konsekvens­er først

Lederne og Safe påpeker at de tidlig i prosessen ba om at tillitsval­gte på sokkelen og Statfjord måtte involveres, men uten at de fikk gjennomsla­g.

– Et viktig prinsipp har i alle år vaert at først må det gjennomfør­es lokale analyser av risiko. Men her er beslutning­en om bemanning tatt først. De kutter kostnadene før de vet om det er mulig og forsvarlig, sier Ødegård i Lederne i Equinor.

Han betegner behandling­en av Statfjord-saken som klønete av Equinor-ledelsen.

– De har ikke involvert ansatte lokalt på Statfjord, og prosessen har manglet åpenhet. Vi er forbannet på at de ikke forholder seg til prinsippet om at en beslutning må bygge på en risikoanal­yse av bemanninge­n, sier Ødegård.

Aftenblade­t tok opp kritikken fra Industri Energi om lavere grunnbeman­ning med konserndir­ektør Nylund før helga. Han svarte at det «er bra med kritiske spørsmål».

– Jeg mener at hvis vi skal lykkes, må vi tenke på nye måter. Det betyr også tettere og mer samhandlin­g med leverandør­ene, sa Nylund.

– Vil ikke fungere

Både konsernsje­f Eldar Saetre og Norge-sjef Nylund har vaert tydelige på at kostnadene må ned for at det skal vaere aktuelt å drive Statfjord-feltet videre. De ønsker også at driften av feltet skal inn i en ny enhet, som skal spesialise­re seg på felt som naermer seg slutten – såkalt senfase.

– Statfjord-plattforme­ne er veldig spesielle. I dag blir de driftet med mange unntak, og det er helt avgjørende med folk som kjenner anleggene og utstyret. Nå legger ledelsen opp til at de som er ansatt i produksjon, skal ta halvparten av vedlikehol­det, sier Safe-leder Enes.

– Og det er nytt?

– Hele opplegget her er nytt! Det legges opp til en bemanning som gjør det vanskelig å utføre de daglig drifts- og vedlikehol­dsoppgaven­e på en sikker og effektiv måte. De har tro på at ansatte kan utføre flere oppgaver, og legger opp til mye fleksibili­tet, men vi har ingen tro på at noen vil makte å ivareta den fleksibili­teten som her er forventet, sier Enes.

Både han og Ødegård ser for seg at konsekvens­en blir økt innleie.

– Konsernled­elsen snakker om smartere måter å jobbe på. Men vi har prøvd ut mye av dette i en årrekke og det fungerer ikke. Nå har vi jobbet med en felles modell for vedlikehol­d, og endelig blitt enige. De påstår at opplegget for Statfjord bygger på den, men det er ikke tilfelle. Det er veldig skuffende, sier Enes.

– Vi er bekymret for at dette vil føre til innleie av personer med helt andre arbeids- og lønnsbetin­gelser enn hva ansatte i Equinor har, sier Ødegård.

For både Safe og Lederne er det åpenbart at når bemanninge­n går ned, og det kommer inn arbeidere som ikke er kjent på plattforme­ne, vil risikoen øke.

– Vi frykter at denne måten å gjøre det på, blir malen for flere felt. Dette åpner for omfattende innleie, og at andre skal komme å ta jobbene våre.

De kutter kostnadene før de vet om det er mulig og forsvarlig.

Per Helge Ødegård, sokkellede­r for Equinor i forbundet Lederne

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Både Terje Enes, Safe-leder i Equinor, og Per Helge Ødegård i Lederne i Equinor, er svaert kritiske til Equinor-ledelsens håndtering av Statfjords­aken.
PÅL CHRISTENSE­N Både Terje Enes, Safe-leder i Equinor, og Per Helge Ødegård i Lederne i Equinor, er svaert kritiske til Equinor-ledelsens håndtering av Statfjords­aken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway