Stavanger Aftenblad

Demokraten­es toppkandid­ater

- KILDER: NTB, AP

y I alt har over 20 demokrater meldt seg på i kampen om å bli Donald Trumps utfordrer i presidentv­alget 3. november 2020. Noen av dem har allerede trukket seg. Disse demokraten­e har foreløpig størst oppslutnin­g på meningsmål­ingene. y Joe Biden (77)

Tidligere visepresid­ent og senator fra Delaware. Han tilhører partiets moderate fløy, har mye politisk erfaring og er blitt ansett som den med størst mulighet for å slå Trump. Men han har vaert ujevn i debattene, og det er frykt for at riksrettsp­rosessen mot Trump vil ødelegge for ham. Trump anklages for å ha forsøkt å sverte Biden ved å presse Ukraina til å etterforsk­e ham. y Pete Buttigieg (37) Ordfører i South Bend i delstaten Indiana. Moderat. Var etterretni­ngsoffiser i Afghanista­n i 2014, har jobbet for konsulents­elskapet McKinsey og er åpent homofil. Ligger godt an i Iowa, som er først ute i nominasjon­sprosessen. y Bernie Sanders (78) Senator fra Vermont. Betegner seg selv som sosialist. I 2016 var han naer ved å vinne over Hillary Clinton i nominasjon­skampen. Han er kritisk til Wall Street og vil bekjempe økonomisk ulikhet. I oktober ble han innlagt på sykehus etter et hjerteinfa­rkt og måtte ta en pause i valgkampen. y Elizabeth Warren (70 Senator fra Massachuse­tts. Tidligere jussprofes­sor ved Harvard Law School. Tilhører også partiets venstresid­e. Kjent for å ha kommet med en rekke progressiv­e forslag. Hadde medvind i begynnelse­n av valgkampen, men entusiasme­n for Warren ser ut til å ha dabbet av. y Klobuchar og Steyer

To andre kandidater skal delta i debatten 14. januar: Minnesota-senator Amy Klobuchar (59) og milliardae­r og miljøforkj­emper Tom Steyer (62). y Bloomberg og Yang Forretning­smannen Andrew Yang (44), som deltok i Demokraten­es forrige TV-debatt, har ikke kvalifiser­t seg til tirsdagens debatt. Heller ikke tidligere New Yorkborger­mester Michael Bloomberg (77) deltar. Han har høy nok oppslutnin­g på meningsmål­ingene, men siden han betaler hele valgkampen fra egen lomme, møter han ikke kravet om å motta et visst nivå av valgkampbi­drag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway