Stavanger Aftenblad

Utenrikspo­litikk sentralt i demokraten­es debatt

-

DES MOINES: Midtøsten, Nord-Korea, atomvåpen og USAs krigføring var blant temaene som ble viet mye taletid i debatten mellom de demokratis­ke kandidaten­e tirsdag kveld.

Debatten i Des Moines i Iowa speilet dermed hendelsene i Iran og Irak de siste ukene. Bernie Sanders åpnet debatten med å uttrykke frykt for at USAs president Donald Trumps handlinger i Midtøsten vil føre landet inn i en utenrikspo­litisk hengemyr.

Det var ventet at Midtøsten ville bli tema TV-debatten mellom de seks ledende kandidaten­e fra Det demokratis­ke partiet tirsdag kveld lokal tid. Sanders var raskt ute med å anklage Trump for snakke usant om etterretni­ngen som førte til likviderin­gen av den iranske generalen Qasem Soleimani.

Forsvarsmi­nister Mark Esper har tidligere sagt at de hadde bevis for at Iran planla angrep mot amerikansk­e ambassader, en påstand Trump gjentok på et valgkampar­rangement i Wisconsin en liten time før de demokratis­ke kandidaten­e gikk på scenen i Iowa.

– Dersom jeg ikke drepte ham, så la oss si at vi hadde mistet tre, fire-fem ambassader, sa Trump i talen. Han kalte også Soleimani en drittsekk.

Hevder Trump lyver

Joe Biden kastet ikke bort tiden i debatten og gikk i strupen på den amerikansk­e presidente­n.

– Jeg tror Trump lyver når han sier at årsaken til angrepet var faren for angrep på amerikansk­e ambassader, sa Biden.

Den tidligere visepresid­enten måtte selv tåle kritikk for å ha stemt for invasjonen i Irak i 2002, blant andre fra Sanders, som sa han gjorde alt han kunne for å forhindre krigen. Dette er femte presidentv­algkamp der invasjonen i 2003 er tema, skriver CNN.

Biden vedgikk at han gjorde feil da han stemte for invasjonen, men viste til at Barack Obama, som vant Demokraten­es nominasjon­skamp delvis på grunn av motstanden mot krigen i Irak, valgte ham til å avslutte den samme krigen.

Uenige om soldater

Biden sa han var den mest erfarne kandidaten i utenrikssa­ker. På spørsmål om USAs tilstedeva­erelse i Midtøsten svarte Biden at han vil beholde et mindre antall soldater i regionen.

– Det er feil å trekke ut soldater som er i Midtøsten for å kjempe mot IS, sa Biden.

Akkurat det punktet var de seks kandidaten­e uenige om. Warren og Sanders vil kalle soldatene hjem, men Biden får støtte fra Amy Klobuchar for å beholde en styrke i regionen.

– Det amerikansk­e folk er trøtt og lei av de endeløse krigene som har kostet oss billioner av dollar, sa Sanders.

Warren mener argumentet om at USA er ved et vendepunkt i kampen mot terrorisme er utdatert.

– Vi har rundet hjørnet så mange ganger at vi går i sirkel, sa hun.

Pete Buttigieg mener USA fortsatt kan vaere involvert uten å forplikte seg til en evigvarend­e tilstedeva­erelse av soldater.

Debatt uten krangel

Nattens debatt på CNN fra Drake University i Des Moines i Iowa er den siste før nominasjon­svalgene starter. Seks demokrater deltok: Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar og Tom Steyer.

En meningsmål­ingen fra CNN viser at 20 prosent av velgerne foretrekke­r Sanders som sin presidentk­andidat. Det er likevel tett i teten mellom Sanders, Warren (17 prosent), Buttigieg (16) og Biden (15). Alle har en reell mulighet til å vinne. Det første nominasjon­svalget avholdes i Iowa 3. februar.

Det har ikke endret seg mye etter nattens debatt, sa kommentato­rer til CNN etter at kandidaten­es avslutning­sinnlegg var levert.

Inntrykket fra debatten var at kandidaten­e ikke angrep hverandre i saerlig grad, og at utenrikspo­litikk fikk mye større plass enn i de seks foregående debattene.

(NTB)

Jeg tror Trump lyver når han sier at årsaken til angrepet var faren for angrep på amerikansk­e ambassader.

Tidligere visepresid­ent Joe Biden

 ?? PATRICK SEMANSKY ?? De Demokratis­ke presidentk­andidatene Elizabeth Warren, og Bernie Sanders
vil hente de amerikansk­e soldatene hjem fra Irak.
PATRICK SEMANSKY De Demokratis­ke presidentk­andidatene Elizabeth Warren, og Bernie Sanders vil hente de amerikansk­e soldatene hjem fra Irak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway