Stavanger Aftenblad

Demokraten­e legger fram dokumenter foran riksrettss­aken

-

WASHINGTON: Demokraten­e i Representa­ntenes hus har lagt fram nye dokumenter som de har fått fra en naer medarbeide­r av Donald Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani.

Blant dokumenten­e er et håndskreve­t notat der det blir nevnt en forespørse­l til Ukrainas president om å etterforsk­e «Biden-saken». De inneholder også utskrifter av telefonsam­taler.

Dokumenten­e kommer fra forretning­smannen Lev Parnas og blir lagt fram samme dag som Representa­ntenes hus skal beslutte om saken skal sendes videre til Senatet, som har ansvaret for å føre riksrettss­aken mot Trump.

Parnas har jobbet tett med Giuliani, som har sagt at Parnas hjalp ham med å etterforsk­e Biden. Han er født i Ukraina, og i en annen sak er han tiltalt for å ha brutt loven om finansieri­ng av valgkamper. Han har erklaert seg ikke skyldig.

Forsinket prosess

Materialet som demokraten­e nå har fått, skal etter planen oversendes til Senatet sammen med tiltalepun­ktene mot Trump. Noen av dokumenten­e er unntatt offentligh­eten, andre er offentlige.

Leder i Representa­ntenes hus, Nancy Pelosi, besluttet før jul å vente med å sende riksrettss­aken til Senatet. Samtidig forsøkte hun å presse Senatets republikan­ske flertallsl­eder, Mitch McConnell, til å behandle saken mer seriøst, noe amerikansk­e kommentato­rer mener hun ikke har lyktes med.

Pelosi vil blant annet at Senatet skal innkalle vitner som ikke deltok på høringene i Representa­ntenes hus, blant dem Trumps tidligere nasjonale sikkerhets­rådgiver John Bolton.

McConnell har stilt seg negativ til både innkalling av flere vitner og framleggin­g av nye bevis når anklagene mot Trump skal behandles. Han har også sagt at han vil samordne prosessen med Det hvite hus og etterlatt liten tvil om at han mener Trump må frikjennes.

Kan begynne neste uke Riksrettss­aken kan begynne om en uke, mener lederen for det republikan­ske flertallet i Senatet.

Mitch McConnell kommentert­e tidsplanen etter at demokraten­e i Representa­ntenes hus omsider bestemte seg for å oversende tiltalepun­ktene til Senatet.

– Det amerikansk­e folk fortjener sannheten, og grunnloven krever en rettssak, heter det i en uttalelse fra Nancy Pelosi, lederen for Representa­ntenes hus.

Presset Ukraina Tiltalebes­lutningen i saken ble vedtatt av Representa­ntenes hus i desember.

Etter at representa­ntene hadde hørt en rekke vitner forklare seg, ble Trump tiltalt for maktmisbru­k og for å ha forhindret Kongressen­s arbeid.

Bakgrunnen for saken er at Trump i fjor forsøkte å presse myndighete­ne i Ukraina til å starte en etterforsk­ning som ville ha involvert demokraten Joe Biden. Han håper å bli Trumps motkandida­t i presidentv­alget i USA senere i år.

Selv om Demokraten­e mener Trump er uskikket til å vaere president, blir han med høy sannsynlig­het frikjent av det republikan­ske flertallet i Senatet.

Skulle Trump blitt avsatt, måtte to tredeler av senatorene ha kjent ham skyldig. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway