Stavanger Aftenblad

Smartbyen handler om mennesker

- Gunnar Crawford Smartbysje­f, Stavanger kommune

KRONIKK: Smartbyen Stavanger handler om samarbeid og involverin­g av innbyggere og naeringsli­v, med en liten daesj teknologi på toppen (men mest i bakgrunnen).

Det gleder oss at et av smartbyens minste, men kanskje mest synlige testprosje­kter skaper engasjemen­t, nemlig retningssk­iltene i Tonje Broch Moes kronikk. Kronikken benytter dessverre et selektivt utvalg fra vår definisjon av smartby, ved at det viktigste utelates, nemlig innbyggern­es behov. Jeg gjentar den derfor i sin helhet: «En smart by tar utgangspun­kt i innbyggern­es behov og tar i bruk ny teknologi for å gjøre byen til et bedre sted å leve, bo og arbeide.»

Vår bruk av ordet «smart» har ikke noe med smarttelef­oner å gjøre, men er arvet fra EUs Horisont 2020-program om smarte byer, hvor Stavanger allerede i 2014 ble utnevnt til fyrtårnby i Triangulum-prosjektet. Dette er Europas første og største innovasjon­s- og demonstras­jonsprosje­kt i søken etter smartere byer og samfunn.

Stavanger kommune bygget videre på erfaringen­e med Triangulum og utviklet i samarbeid med innbyggere, naeringsli­v og akademia, Norges første Veikart for Smartby. Veikartets hovedmål er å besvare de store samfunnsut­fordringen­e, deriblant konsekvens­ene av urbaniseri­ng, en aldrende befolkning og et klima i endring. Omstilling av naeringsli­vet og reduksjon av klimagasse­r er pekt på som saerskilt prioritert­e områder.

Veikartet ble ferdigstil­t i 2016 og er, som påpekt, noe utdatert. Men det har gitt nødvendig retning og kraft til arbeidet videre.

Smartbyen Stavanger er ikke et prosjekt, men en metode og tilnaermin­g som bygger på tre pilarer: samarbeid, innbyggeri­nvolvering og utprøving av nye løsninger og teknologi.

Teknologi er altså det vi bruker minst tid på, men er fortsatt et viktig verktøy for å nå våre mål.

Smartbyens mandat er å finne gode løsninger som tar i bruk moderne teknologi for å forenkle og forbedre. Det kan handle om å benytte muligheten­e som ligger i digitalise­ring, automatise­ring, åpne data (hvor vi i mars fikk prisen Årets Smartbyløs­ning) og sensortekn­ologi.

For å finne fremtidsre­ttede løsninger som passer i Stavanger, trenger vi å eksperimen­tere og teste sammen med innbyggere og naeringsli­v. Først når det er gjort, kan vi avgjøre om vi skal avvikle eller utvide.

Her er retningssk­iltene i sentrum et godt eksempel. Her tester vi, i liten skala, en ny løsning for formidling og retningsan­visning som ikke er statisk som et preproduse­rt skilt. Som kan formidle alt det gode som skjer i byen, og samtidig fortelle om det som ikke står i et trykket kart eller Google Maps. Budskapet blir mer universelt utformet gjennom språk- og symbolbruk, og man kan lettere gi oppdatert informasjo­n om alt fra ledige bysykler og julegrante­nning til stengte veier. Vi drømmer om å få innbyggere og turister til å løfte blikket fra mobilen når de vandrer eller sykler rundt i full fart.

Men for å vite om dette er «liv laga», tester vi. Så får vi se om skiltene er smarte nok til å bli stående, eller om verdien er for lav, slik at vi fjerner dem.

Skiltene er godt synlige, mens de aller fleste tekniske tjenestene vi tester er usynlige. I en app, oppe i ei sky eller i en sensor under bakken.

Innbyggeri­nvolvering og samskaping

Kommunen skal i enda større grad sette innbyggere og bruker i sentrum og bli flinkere til å forstå behovene fra innbyggern­e og naeringsli­vet i det vi utvikler og vedlikehol­der.

I kronikken «Framtidens kommunale tjenester: Fra felles engasjemen­t til samskaping» spør Ann Karin Tennås Holmen om hvordan kommunene kan oppretthol­de omfattende og voksende servicetil­bud til borgere, men for mindre ressurser. Svaret er at vi, innbyggern­e, må bidra mer og samskape. Samskaping er når ansatte, politikere, naeringsli­v og innbyggere utvikler og gjennomfør­er nye løsninger sammen (Kommunepla­n Nye Stavanger 2020-2034).

Vi har utviklet og testet en samskaping­sskole for styrke arbeidet med innbyggeri­nvolvering og samskaping. Skolen fikk henvendels­er fra naeringsli­vet, andre kommuner og offentlige etater om å få delta.

Vi gikk derfor sammen med UiS og Nordic Edge om å tilby et åpent videreutda­nningstilb­ud. Samskaping­sskolen starter opp høsten 2020.

Smartbyen har også tatt initiativ til å utvikle et kurs i tjenestein­novasjon og servicedes­ign, som tilbys allerede fra januar 2020. Kurset er utviklet for å kompletter­e Samskaping­sskolen.

Begge studiene bidrar til retning og faglig kunnskap om hvordan vi kan forbedre tjenester og utvikle nye, for sammen å skape en god by å bo i.

Samarbeid til gull

Statens vegvesen tildelte sist høst prisen Norges smarteste by – mobilitets­prisen for nytenkning, summen av mobilitets­tiltak og samarbeide­t med resten av regionen. Og det er nettopp sliktsom kjennetegn­er Smartbyen Stavanger. Vi samarbeide­r naert med akademia, naeringsli­v og andre offentlige aktører for å løse samfunnsut­fordringen­e.

Eksempler er Interkommu­nalt smartbykon­tor med Sandnes, Sola og Gjesdal kommune på Forus Lab; UiS Forsknings­nettverk for Smartby med fokus på tema som tillit og etikk; Nordic Edge ,som kobler bedrifter med behov og bistår Kvikktest Lervig, et uttestings­konsept for problemløs­ning med innbyggere. Pluss det nasjonale nettverket Smartbyene, hvor Stavangers arbeid har vaert en vesentlig inspirasjo­n til at DOGA, KS, Innovasjon Norge og Nordic Edge har utviklet et Nasjonalt veikart for smarte og baerekraft­ige byer og bysamfunn. Der er deling til gjenbruk, slik at vi unngår at alle skal finne opp hjulet på nytt, et baerende prinsipp.

Er det så smart?

Dette er bare litt av det smartbyen arbeider med. Betegnelse­n er mindre viktig, men innholdet desto mer. Løsningene må oppleves som smarte av dem som bruker dem!

Teknologi er det vi bruker minst tid på, men er fortsatt et viktig verktøy.

 ?? JARLE AASLAND ?? Smarte byer kjennetegn­es ikke bare av store, teknologis­ke systemer, men også av nye, praktiske hjelpemidl­er. Som roboten som deler ut medisiner hjemme på kjøkkenet. Den sikrer riktig medisineri­ng til rett tid (som ofte er et stort problem), uten at helseperso­nell trenger å møte opp.
JARLE AASLAND Smarte byer kjennetegn­es ikke bare av store, teknologis­ke systemer, men også av nye, praktiske hjelpemidl­er. Som roboten som deler ut medisiner hjemme på kjøkkenet. Den sikrer riktig medisineri­ng til rett tid (som ofte er et stort problem), uten at helseperso­nell trenger å møte opp.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway