Stavanger Aftenblad

Norge må ikke stenge kranene

- Marcus Berven Fylkeslede­r, Rogaland for Industri- og naeringspa­rtiet (INP)

OLJE OG GASS: Greta Thunberg var kanskje årets forbilde for mange unge personer i 2019, men hvem blir årets forbilde i 2020?

Jeg håper og tror at årets forbilde i 2020 blir en person som kjemper for at olje og gass skal fortsette sin produksjon i lang tid fremover. Jeg ønsker ikke at mine barn skal ha en usikker fremtid i vente på grunn av ungdommer som mener at vi redder klimaet ved å stenge kranen.

Hva med plasten i havet?

Jeg syntes at klimaet er en viktig sak, og det er selvfølgel­ig noe vi må gjøre noe med. Se bare på plasten i havet. Dere som ropte høyest om dette da dette var aktuelt, er det dere som roper høyest mot olje og gass i dag? Sist jeg sjekket var fortsatt havet fullt av plast. Dere har et kjempeflot­t engasjemen­t, men dere må bli ferdig med å redde en ting om gangen. Bli ferdig med å bekjempe plast i havet først, så kan dere finne et nytt problem. Men en ting er sikkert, og det er at klimaet blir verre hvis Norge stenger kranene.

Jeg er selv ikke ekspert på disse tingene, men det er heller ikke ungdommene som roper høyest. Jeg referer bare til administre­rende direktør i Norsk olje og gass som forklarer dette ganske bra: – Selv FNs klimapanel slår fast at rundt en fjerdedel av den energien verden trenger i 2050, må komme fra olje og gass. Mesteparte­n av oljen i verden er tungolje, mens oljen fra Norge er lettere og gir langt mindre klimagassu­tslipp. Det vil derfor vaere helt galt å flytte produksjon­en fra Norge til land med høyere utslipp, sier administre­rende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass.

Men la oss tenke litt på hva som kan skje hvis vi stenger kranen og andre land tar over vår produksjon. Det blir enkelt og greit mer og tyngre utslipp, som skader jorda enda mer. Norge er i toppen når det gjelder klimavennl­ig produksjon som minimerer utslipp. Hvis Norge gjør dette, vil det ikke bare få større negative konsekvens­er for klimaet i verden, det vil også få nasjonale konsekvens­er. Det vil bli faerre arbeidspla­sser, mindre penger i statskasse­n, og vi må importere flere ting fra andre land. Det er heller ikke så klimavennl­ig.

Laere andre våre metoder

Norge bør ikke stoppe produksjon av olje og gass, men heller laere andre land våre metoder på hvordan produksjon­en kan minske utslippene. Jeg vil tro dette er en bedre og mer klimavennl­ig framgangsm­åte enn å bare «stenge kranen».

 ??  ?? «Norge er i toppen når det gjelder klimavennl­ig produksjon som minimerer utslipp», skriver Marcus Berven.
«Norge er i toppen når det gjelder klimavennl­ig produksjon som minimerer utslipp», skriver Marcus Berven.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway