Stavanger Aftenblad

Vi må stanse den splittende olje-tonen

- Marianne Chesak Fylkesvara­ordfører (Ap), Rogaland fylkeskomm­une

KLIMA: Diskusjone­n om det grønne skiftet, handler ikke om å vaere for eller imot miljøet. Legger vi bort oljepolari­sering, kan vi få en mye bedre debatt om hva vi skal leve av framover.

Verden skal gjennom tidenes omstilling. Det finnes knapt epoker i historien så dramatiske som akkurat nå. Og vi står midt oppi dette i vår region. Det var bakgrunnen for at vi valgte «Rogaland griper muligheten­e» som årets tema for årets Solamøte.

For dette er tiden til å handle. Vi vet vi skal gjennom tidenes omstilling. Hva er det fellespros­jektet vårt? Hvor skal vi, og hva vil vi? Det syns ikke jeg er så lett å få tak på akkurat nå.

Vi vaker mellom proteksjon­isme for oljeindust­rien satt opp mot klima og miljø. Vi sliter med å finne balansen her. Og det legger en demper på alt det spennende som skjer i fylket i dag.

Polariseri­ngen hemmer oss Diskusjone­n om det grønne skiftet er mer krevende her enn i resten av landet, og det kan vaere lett å se på endringene som en trussel. Men – det bidrar til en polariseri­ng som står i veien for en opplyst debatt. Du er liksom for eller imot miljøet, for eller i mot olje, og vi har fått uttrykk som oljeskam og Facebook-filter med «Stolt oljearbeid­er». Og selvfølgel­ig er vi stolte. Oljen som har gitt oss – ja, hele landet – den enorme velstanden som vi nyter godt av i dag.

Mange av oss er redde for at hvis vi viser for stor vilje til å nå klimamålen­e, så blir vi kritisert på godt rogalandsk vis for å vaere mot oljen.

Det gjør jo at vi ikke tør å satse for fullt. Gå «all in». Og det vet jo alle like godt som meg at er nødvendig for å få til et så stort prosjekt som denne grønne omstilling­en er! Hvem vinner på denne polariseri­ngen? Iallfall Ikke Rogaland.

Jeg tror polariseri­ngen gjør oss mer forsiktige, og jeg er redd for at det vil hindre oss fra å handle akkurat nå. Den gjør at vi snakker med innestemme, når vi burde snakke HØYT! Hvor er entusiasme­n? Hvor er den samlende positivite­ten som var helt avgjørende for å skape oljeeventy­ret?

Vi må slutte å sette disse tingene opp mot hverandre. Det handler om en og samme ting. Bevare arbeidspla­sser og skape nye. Skal vi få dette til, må vi samle oss som ett lag og dra i samme retning.

Vi må lede an i det grønne skiftet

Vi kan lede an det grønne skiftet, nettopp på grunn av oljebransj­en gjennom femti år. Men det er nå vi må bestemme oss – skal vi bruke energien vår på å snakke om og forsvare det vi allerede gjør i dag og er best på? Eller skal vi bruke kreftene på de store globale utfordring­ene? Jeg tør å påstå at vi er den regionen i Europa som er best rustet til å lykkes med dette. Vi har fagfolkene, vi har modnet teknologi, naturressu­rsene, og vi har kapitalkre­ftene. Alt er egentlig på plass, men premisset er at da må vi bestemme oss for å satse, sammen. Dette handler om å bruke kunnskapen vår til å ta teknologie­n til nye høyder. Vi er allerede en teknologis­k spesialist ute i verden. Det må vi fortsette med å vaere, og det vet vi krever iherdig innsats.

Røde tall uten grønn retning

Kristin Skogen Lund har helt rett i at vi ikke får til grønn omstilling med rød bunnlinje. Men jeg er helt sikker på at vi ikke går i grønn retning så vil vi ende opp med rød bunnlinje.

Saerlig nå – med et bakteppe som er så krevende, er det viktig at vi har en arena som Solamøtet. Der kan bedrifter, politikere, organisasj­oner og mediene utfordre, utveksle og utforme framtiden vår.

Jeg håper at vi framover kan kjenne på mer entusiasme, mer skapergled­e, og at vi sammen nå kan jobbe mot et felles mål. Vi bør ose av selvtillit her i Rogaland, og jeg håper at vi blir mindre redde for å tenke høyt. Mene det vi sier, og si det vi mener. At debatten i Rogaland får større takhøyde. At vi kan vaere stolte av det vi har fått til, og det vi skal få til – sammen – framover.

Klarer vi å overføre stoltheten vi har for oljen til det vi nå skal få til framover. Ja – da har vi lykkes.

Jeg tror polariseri­ngen gjør oss mer forsiktige, og jeg er redd for at det vil hindre oss fra å handle akkurat nå.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? «Vi kan lede an det grønne skiftet, nettopp på grunn av oljebransj­en gjennom femti år. Men det er nå vi må bestemme oss – skal vi bruke energien vår på å snakke om og forsvare det vi allerede gjør i dag og er best på? Eller skal vi bruke kreftene på de store globale utfordring­ene?» spør Marianne Chesak.
JON INGEMUNDSE­N «Vi kan lede an det grønne skiftet, nettopp på grunn av oljebransj­en gjennom femti år. Men det er nå vi må bestemme oss – skal vi bruke energien vår på å snakke om og forsvare det vi allerede gjør i dag og er best på? Eller skal vi bruke kreftene på de store globale utfordring­ene?» spør Marianne Chesak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway