Stavanger Aftenblad

Når vinden blåser – fra øre til øre

-

VINDKRAFT: I en gjestekomm­entar 30. desember i Aftenblade­t kommentere­r universite­tsrektor Klaus Mohn den økende motstanden mot landbasert­e vindmøller.

Lars Erik Jaatun

og består ellers av «naturverne­re, klimaskept­ikere og nasjonalro­mantikere».

Jeg kjenner meg ikke igjen og lurer: På hvilken turisthytt­e fant han disse i samme seng?

Naturverne­re står selvfølgel­ig sentralt i motstanden – men hvor stor rolle spiller klimaskept­ikerne og nasjonalro­mantikerne? Også blant dem vil vi finne skeptikere til en så omfattende nedbygging av norsk natur, men hva gjør dem mer sentrale enn medlemmer i politiske partier, i norske husmorlag og fagforenin­ger? Selv har jeg ikke truffet dem andre steder enn i Mohns egen konstruksj­on.

Spesielt fascinert blir jeg av Mohns henvisning til «nasjonalro­mantikerne». Er forklaring­en så enkel som at Klaus Mohn selv anser naturvern som nasjonalro­mantikk?

Gjør vindmøllem­otanderne mindre Jeg får inntrykk av at Mohns poeng er å gjøre vindmøllem­otstandern­e mindre seriøse enn de er.

Når naturverne­t kan vaere vanskelig å argumenter­e mot, så hjelper det med det engelskmen­n kaller «guilt by associatio­n». Denne associatio­n kan vaere oppsøkt og villet – eller den kan vaere påstått av andre. På norsk sier vi: «Fortell meg hvem du omgås, og jeg skal fortelle deg hvem du er.»

Heller enn å spekulere videre om hva Klaus Mohns motiver kan vaere, vil jeg vise til siste setning i artikkelen hans: At vi i fremtiden vil måtte balansere hensynet til økonomisk aktivitet og sysselsett­ing mot hensynet til natur, miljø og klima. Eller omvendt, kanskje, at vi må balansere hensynet til miljø og klima mot hensynet til økonomisk vekst og sysselsett­ing?

Det kommer an på hvordan man ser det.

Uansett vil det lett ende opp som en konkurrans­e der kortsiktig­e gevinster blir satt opp mot langsiktig­e verdier. Nettopp det økonomiske diskusjone­r så ofte handler om. Dette vet økonomipro­fessoren ganske utmerket.

Samtidig handler natur- og miljøverne­t om verdier som ikke så lett lar seg oversette til bruk i en prisliste, for så å kunne sammenlign­es med inntektene fra «økonomisk aktivitet og sysselsett­ing». Økonomipro­fessorens verktøykas­se blir rett og slett utilstrekk­elig.

Har ikke kommet saerlig langt

Skulle vi likevel forsøke oss på en prissettin­g av alle de verdiene som her står mot hverandre, så slår det meg, at også den rent økonomiske verdien av norsk utmark og natur i dag synes sterkt underkjent, og at verdien stadig stiger, i takt med at befolkning­en øker samtidig som naturområd­ene forsvinner. Vi har bare ikke kommet saerlig langt i å utnytte ressursene økonomisk uten å forbruke dem samtidig.

Dersom vi i tillegg skal bygge vindmøller som et sysselsett­ingstiltak, får jeg for meg et bilde om å skyte seg i foten for å øke sysselsett­ingen blant hjelpeplei­ere.

 ?? SCANPIX ?? – Spesielt fascinert blir jeg av Klaus Mohns henvisning til «nasjonalro­mantikerne». Er forklaring­en så enkel som at Klaus Mohn selv anser naturvern som nasjonalro­mantikk?» spør Lars Erik Jaatun.
SCANPIX – Spesielt fascinert blir jeg av Klaus Mohns henvisning til «nasjonalro­mantikerne». Er forklaring­en så enkel som at Klaus Mohn selv anser naturvern som nasjonalro­mantikk?» spør Lars Erik Jaatun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway