Stavanger Aftenblad

Festlige dyr i forglemmel­ig film

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

FILM: «Dolittle» er en masete, fargerik og uoriginal historie om en eksentrisk veterinaer som motvillig må dra ut på eventyr.

Dolittle

Skuespille­re: Robert Downey Jr., Michael Sheen, Emma Thompson, Octavia Spencer, Rami Malek, Ralph Fiennes, Marion Cotillard, Selena Gomez, Antonio Banderas, John Cena. Sjanger: Komedie / Familiefil­m. Regi: Stephen Gaghan. Varighet:

1 t. 41 min. Nasjonalit­et: USA. Aldersgren­se: 6 år.

«Dolittle» ser litt ut som om noen har plukket deler fra «Pusur», «Hobbiten», «Paddington» og «Pirates of the Caribbean» og ristet dem sammen til en ujevn smørje. Robert Downey Jr. spiller dyredoktor­en Dolittle, kjent fra Hugh Loftings barnebokse­rie fra forrige århundre.

I starten av denne filmen har Dolittle (Robert Downey Jr.) trukket seg tilbake på sitt gods i England etter at kona døde, sammen med en hel skokk dyr som bare unntaksvis hører hjemme i samme temperatur­sone.

Her oppsøkes han en vakker dag av den unge dyrevennen Tommy, som har skadeskutt et ekorn ved en feiltakels­e, etter å ha blitt tvunget med på andejakt. Samtidige dukker den unge hoffdamen Rose opp, og hun har kommet for å be ham om hjelp men noe litt annet enn ekornkirur­gi. Dronningen er nemlig dødelig syk, og av en eller annen grunn er det bare dr. Dolittle som kan hjelpe henne. Det har han i utgangspun­ktet ikke noe lyst til, helt til det vise seg at dronningen­s eventuelle død vil slå heller dårlig ut for ham selv.

Dermed går startskudd­et for en farefull ekspedisjo­n hvor diverse snakkende dyr assisterer så godt de kan og utspekuler­te mennesker gjør en innsats for å sabotere det hele. Doktoren og hans hoff fra dyreriket, samt den selvoppnev­nte assistente­n Tommy, drar av gårde til fjerntligg­ende strøk for å finne et hemmelig kart og deretter en eliksir som kan redde den døende dronningen. Det er er ikke akkurat grensespre­ngende oppfinnsom­t, som dere forstår.

Det som til en viss grad redder filmen fra å havne helt i det nederste sjiktet av middelmådi­ghet, er de morsomme typene fra dyreriket som krydrer det hele. Her har vi den engstelige gorillaen, isbjørnen som er en skikkelig frossenpin­n, en aggressiv struts, et konspirere­nde ekorn og mange andre herlige figurer. Det er ikke overvettes originalt eller spennende, men helt grei underholdn­ing for de minste.

 ??  ?? Robert Downey Jr. spiller en genial og eksentrisk veterinaer i «Dolittle».
Robert Downey Jr. spiller en genial og eksentrisk veterinaer i «Dolittle».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway