Stavanger Aftenblad

Takk til paven

- Sigve Ims

DAGENS ORD: En 83 åring imponerer meg mer enn de fleste. Jeg tenker på argentiner­en Jorge Mario Bergoglio. Han som vi alle kjenner som Pave Frans.

Alt da han ble pave gjorde han uvanlige valg. For det var ikke snakk om å flytte inn i pavens palass i Vatikanet. Han ønsket å bo sammen med andre prester i et enkelt prestefell­esskap.

Første nyttårsdag ble samme pave synlig irritert på en kvinne som prøvde å dra han til seg. Paven var ute for å velsigne barn, og det endte med irritasjon over en kvinne som fysisk dro i ham.

I sin neste tale valgte paven uten forbehold eller forklaring­er å beklage sin oppførsel. Rett fram sa han at han hadde mistet tålmodighe­ten, og at han hadde vaert et dårlig eksempel.

Imponerend­e. Ikke noe snikk snakk og bortforkla­ringer. Men ut fra det jeg så på fjernsynsb­ilder synes jeg pavens oppførsel både kunne forstås og forklares.

Men paven var tydeligvis ikke opptatt av formildend­e omstendigh­eter. Han beklaget enkelt og greit sin oppførsel.

I alt fra politikk, via arbeidsliv, til familie og venner. Tenk om flere av oss hadde våget å følge i pavens fotspor. For ingen av oss klarer å unngå å gjøre ting mot hverandre som vi godt kan beklage.

Paulus beskriver et godt kristent fellesskap på denne måten: «Vaer gode mot hverandre, vis medfølelse og tilgi hverandre, slik Gud har tilgitt dere i Kristus.» (Ef.4.32)

Mennesker som tørr å beklage og si unnskyld er med og skaper et slikt fellesskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway