Stavanger Aftenblad

Stopp sytingen, Kina

-

LEDER: Kinas trusselbru­k mot vestlige medier bør føre til en internasjo­nal, samlet protestbøl­ge mot verdens største diktatur.

Det gjøres ikke et eneste forsøk på å skjule taktikken, nemlig å gjøre ethvert lands myndighete­r ansvarlige for enhver tenkelig fornaermel­se mot Kina. Og landet har en helt egen evne til å bli fornaermet.

Forrige uke var det en tilsynelat­ende uskyldig satiretegn­ing i den danske avisen Jyllands-Posten som utløste reaksjoner. I en tegning av det kinesiske flagget var de fem stjernene byttet ut med virusfigur­er, trolig for å vise sympati med kineserne som er rammet så hardt av koronaviru­set.

Den kinesiske ambassaden i København svarte nesten umiddelbar­t med en pressemeld­ing som både fastslo at tegningen var en fornaermel­se mot Kina og at den hadde «såret følelsene til det kinesiske folk». Det ble krevd en uforbehold­en, offentlig unnskyldni­ng fra avisen. Den er heldigvis ikke kommet.

I tillegg har den danske statsminis­teren, Mette Frederikse­n, kommentert kinesernes reaksjon med tre ord: «Danmark har ytringsfri­het». Hun har dermed reagert ganske likt sin svenske kollega Stefan Löfven, som stadig utfordres av kinesiske myndighete­r til å ta avstand fra kinakritis­ke ytringer og handlinger i landet.

Kinesernes syting mot svenskenes praktiseri­ng av ytringsfri­heten, er først og fremst pinlig, men det er også veldig alvorlig at et så mektig land viser en slik vilje til maktbruk.

Saken er så alvorlig og tilspisset at en samlet svensk mediebrans­je i slutten av forrige uke rettet en henstillin­g til Sveriges regjering om å alliere seg med EU for å vise en enda kraftigere front mot kinesernes forsøk på å påvirke pressefrih­eten.

Sverige har verdens eldste trykkefrih­etslov, samtidig som bransjen det siste året har sett en rekke eksempler på at landet, anført av ambassaden i Stockholm, prøver å undergrave ytringsfri­heten med «falske påstander og trusler». Utgiverorg­anisasjone­n skriver videre at publiserin­ger blir kritisert, medieselsk­ap blir anklaget for å vaere partiske, enkeltjour­nalister utpekes og at visumsøkna­der treneres. Svenskene reagerer også på at kineserne har kalt praktiseri­ngen av trykkefrih­etsloven som «medietyran­ni» og at de også har truet den svenske regjeringe­n med at dette kan «få konsekvens­er».

Det er lett å vaere enig i alt som er sagt og skrevet om Kinas metoder. Selvsagt er det viktig at vestlige myndighete­r står opp mot det kinesiske presset, men byrden kan bli tung i lengden. Vi støtter derfor oppfordrin­gen og om å gjøre felles innsats sammen med EU, ja hele Europa bør ta grep mot den kinesiske sytingen. For den må stoppe nå.

Kinesernes syting er først og fremst pinlig, men også veldig alvorlig

 ?? NTB SCANPIX ?? Fornaermen­de? Jyllands-Postens tegning av det kinesiske flagget forrige uke.
NTB SCANPIX Fornaermen­de? Jyllands-Postens tegning av det kinesiske flagget forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway