Stavanger Aftenblad

Oppturen i oljeservic­e ble mye kraftigere enn ventet

-

OLJÅ: Oljelevera­ndørene økte inntektene med 14 prosent i fjor. I dag presentere­r Equinor tall som blir avgjørende for aktivitete­n framover. Oljekrisen som startet i 2014, ble spesielt brutal for leverandør­bedriftene i naeringen. Mer enn 35.000 arbeidspla­sser forsvant under nedturen – de fleste i oljeservic­e.

Men nå har vinden snudd. Bunnen ble nådd i 2017, og de to siste årene har det blitt vekst. I 2019 økte den samlede omsetninge­n i leverandør­leddet med 14 prosent, ifølge en fersk rapport fra revisjons- og rådgivning­sselskapet EY.

– Det var overrasken­de. Vi visste at 2019 ville gi et etterlengt­et løft, men ikke at det skulle gå så bra, sier EY-partner Espen Norheim, som har hatt ansvaret for oljeservic­eanalysen de siste ti årene.

Hyller Rosenberg

Da fjorårets rapport ble lagt fram, ble det estimert en vekst på 8 prosent i 2019. Men når året nå er over, anslår altså EY at det ble et hopp på 14 prosent.

Om lag 1100 bedrifter er undersøkt. Rosenberg Verft i Stavanger er blant bedriftene Norheim er aller mest imponert over. Selskapet tredoblet i forrige regnskapså­r inntektene til over tre milliarder kroner. Resultatet før skatt ble 228 millioner kroner.

– Vi har nå 15 ulike prosjekter på gang her ved verftet, og tre av dem er milliardko­ntrakter, sa Rosenberg-sjef Jan T. Narvestad til Aftenblade­t da resultatet ble kjent i forrige uke. Han la til at verftet nå har arbeid ut 2022.

EY, eller Ernst & Young som det het da, var rådgiver da Rosenberg ble solgt til australske Worley i 2013.

– At bedriften skulle levere så høy omsetning nå, lå ikke i vår kalkyle, medgir Espen Norheim.

I det hele tatt var det de store verftene, bedriftene som bygger plattformd­ekk og andre store konstruksj­oner, som drev den høye veksten i fjor.

– Det skyldes at store oljeprosje­kter som Johan Sverdrup og Johan Castberg har vaert under utbygging. Men også at mange av disse bedriftene har fått godt fotfeste i nye markeder, spesielt havvind, sier Norheim.

Også riggselska­pene, som gjorde comeback etter mange svaert tøffe år, var blant dem som bidro sterkt til oppturen.

Norheim minner om at analysen er et gjennomsni­tt av en rekke ulike bedrifter.

– Bransjen som helhet er ikke friskmeldt. For mange er det fortsatt tøft å drive butikk i olje og gass, sier han.

Nå er det spesielt offshorere­deriene som sliter. Kombinasjo­nen av skyhøy gjeld og mange skip uten arbeid har skapt store problemer.

Fall neste år

Selv om det har blitt opptur for flertallet av oljeservic­ebedriften­e, er lønnsomhet­en fortsatt en utfordring. Leverandør­ene hadde dårlige kort på hånden under krisen og måtte godta kontrakter til lave priser. Det gir fortsatt svak inntjening for mange.

– Prisnivået er ikke baerekraft­ig. Lønnsomhet­en går i riktig retning, men det går sent, sier Norheim.

I år skal veksten fortsette for oljelevera­ndørene, men ikke med samme bratte kurve som i fjor. Ifølge EYs estimater ligger det an til en samlet omsetnings­vekst på 2 prosent.

Deretter skal det falle litt igjen. Det meste tyder nemlig på at 2019 og 2020 blir toppen for denne gang.

– Det henger blant annet sammen med at store prosjekter avsluttes, sier Norheim.

Likevel blir det ikke snakk om et kraftig fall – bare noen få prosent. Noen nedtur som under oljekrisen er det ikke snakk om.

– Vi skal ikke inn igjen det vi har kommet ut av nå. Det er det svaert lite som tyder på, sier Norheim.

Equinor er avgjørende

I januar publiserte SR-Bank sitt årlige konjunktur­barometer. De overordned­e linjene sammenfall­er med EY-rapporten

– Vår resultater er nok litt mer optimistis­ke. Det skyldes hovedsakel­ig at bedriftene blir større internasjo­nalt og at de finner arbeid i nye markeder som fornybart, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen.

– Begrepet oljeservic­e er ikke så definerend­e lenger. Nå kan vi heller snakke om energiserv­ice, legger han til.

Torsdag presentere­r Equinor 2019-resultat og framtidspl­aner på sin kapitalmar­kedsdag i London. Det har stor betydning for leverandør­ene.

– Det er vanskelig å overvurder­e betydninge­n av hva Equinors planer betyr for leverandør­er og industri, sier Knudsen.

I 2018 kjøpte Equinor varer og tjenester for 142 milliarder kroner. 95 milliarder gikk til norske leverandør­er.

Knudsen peker på at selskapet satser betydelig både i utlandet og på fornybar energi.

– Her har industrien store muligheter til å bli med Equinor ut i verden og inn i nye markeder, sier han.

 ??  ?? Espen Norheim er partner i EY.
Espen Norheim er partner i EY.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway