Stavanger Aftenblad

Haugesund Høyre vil gjøre det like lønnsomt å investere i havvind som det har vaert i olje

- Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

VINDKRAFT: Olje- og energimini­ster Tina Brus eget lokallag, Rogaland Høyre, kan komme til å gå langt for å sikre et norsk havvindeve­ntyr.

– Nå har vi fått en energimini­ster fra Rogaland. Da må vi gi henne litt å jobbe med!

Neste helg er det årsmøte i Rogaland Høyre. Der vil stortingsr­epresentan­t Sveinung Stensland fremme et forslag på vegne av Haugesund Høyre.

Kort sagt går det ut på at myndighete­ne må legge til rette for at selskaper kan satse på havvind i Norge.

Store aktører uteblir

– De store havvindutb­yggingene i Europa er industriel­le prosjekt. Det er trist at ingen av aktørene er kommet til Norge. Derfor må vi få på plass et rammeverk som gjør at det blir bygget ut havvind på norsk sokkel, sier Stensland til Aftenblade­t.

Et slikt rammeverk må sørge for at en utbygging blir gjort i samråd med andre naeringer som også er avhengig av havet. Et eksempel er fiskere, et annet er oppdrettsn­aeringen.

– Oljeindust­rien har klart dette, så det er mulig å få til, sier Stensland.

Han vil få Rogaland Høyre til å vedta en resolusjon som sier at dette rammeverke­t skal gjøre det like lønnsomt å investere i fornybar energi som i fossil energi.

– Vil ta tid

En annen ting oljeindust­rien har gjort, er å bidra med store inntekter til fellesskap­et gjennom skatt. Stensland mener at også en storstilt utbygging av havvind på sokkelen må sikre staten inntekter. Samtidig er han klar over at for eksempel den store utbygginge­n av havvind i Storbritan­nia har vaert drevet av subsidier fra myndighete­ne.

Som i Storbritan­nia?

– Er det lignende offentlige bidrag du ser for deg i Norge?

– Vi må huske på at det gikk over ti år før oljevirkso­mheten i Norge gikk i pluss. Det var petroleums­skatten som bygget oljeindust­rien. Hvordan ordningene skal vaere for havvind, må det gjøres en grundig jobb for å finne ut, og det må skje sammen med naeringen. Men det er snakk om evigvarend­e ressurser her, og det er viktig med et langt perspektiv for investerin­gene, sier Stensland.

Han og Haugesund Høyre mener at norske selskaper skal kunne ta 10 prosent av det globale havvindmar­kedet innen 2030. Og da må altså et hjemmemark­ed på plass med utbygging på norsk sokkel. I forslaget heter det videre at rammeverke­t må si noe om hvor turbinene kan bygges ut, under hvilke vilkår – inkludert skatt og incentiver.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway