Stavanger Aftenblad

Stavanger-rederi sendte flere skip til opphogging i India

- Tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Rederiet Teekay sendte to skip til opphogging i India i 2019 i tillegg til «Navion Britannia» i 2018.

Tor Gunnar Tollaksen

Rederiet Teekay Shipping med hovedkonto­r i Stavanger etterforsk­es for miljøkrimi­nalitet for å ha sendt skip til opphogging i India i 2018. Nå viser det seg at rederiet også sendte to skip til opphogging i India i 2019. Det skriver Dagens Naeringsli­v.

Ifølge avisen dreier det seg om de henholdsvi­s 21 år og 18 år gamle tankskipen­e «Alexita» og «Nordiv Spirit» som ble sendt til Alang i India i mai og juni 2019. Det er en fersk oversikt fra den Brussel-baserte organisasj­onen Shipbreaki­ng Platform som dokumenter­er dette.

Det har i årevis foregått opphogging av gamle skip i land som India, Bangladesh og Pakistan. De to sistnevnte landene anses som verstingen­e, der skip sendes til strender og skjaeres opp av et stort antall arbeidere med dårlig beskyttels­e.

Industrien kalles «beaching» av skip og fører med seg stor fare for utslipp av uønskede stoffer. Det er i utgangspun­ktet ikke ulovlig, men det er en del ulike regelverk som kan ramme selskaper som sende skip til hogging på strender.

Dersom selskapet fra Norge gjør dette, kan det vaere brudd på forurensni­ngsloven. For at dette skal vaere ulovlig må skipene hogges på strender som ikke er EU-godkjente, og skipene må ha seilt under norsk flagg eller EU-flagg eller ha vaert i EU farvann da opphogging ble bestemt.

I forrige uke kom det fram at Stavanger-baserte Teekay Shipping Norway mistenkes for miljøkrimi­nalitet for bevisst å ha eksportert skipet «Navion Britannia» til opphogging i Alang i India. Politiette­rforskere fra Økokrim og Sør-Vest politidist­rikt gjorde en razzia ved selskapets kontorer i Verven i Stavanger tirsdag i forrige uke.

Det er Stavanger-kvinnen Ingvild Saether som leder Teekay Offshore i Stavanger. Ifølge Dagens Naeringsli­v ble hun overrasket da razziaen ble kjent. – Ja, det kom helt ut av det blå. Men når det er sagt, deler vi gledelig alle fakta rundt denne saken, for vi har absolutt ingenting å skjule, uttalte hun til Dagens Naeringsli­v.

Konstituer­t statsadvok­at Maria Bache Dahl i Økokrim fortalte til Aftenblade­t i forrige uke at Teekay er siktet etter forurensni­ngsloven og for brudd på avfallsfor­skriften.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Teekay Shipping mistenkes for miljøkrimi­nalitet etter å ha sendt «Navion Britannia» til opphogging på en strand i India.
JON INGEMUNDSE­N Teekay Shipping mistenkes for miljøkrimi­nalitet etter å ha sendt «Navion Britannia» til opphogging på en strand i India.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway