Stavanger Aftenblad

Nabo Mangor Malmin gir IVAR skylden for fisken som ble borte

- Julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SANDNES: Denne uken møter IVAR i Jaeren tingrett, tiltalt for miljøkrimi­nalitet etter et ukontrolle­rt utslipp til Kvednhusbe­kken som renner gjennom hagen til Mangor Malmin.

Han mener utslippet har ødelagt mye av livet i bekken.

Julie Teresa Olsen

I august 2018 kjenner Mangor Malmin at det stinker kloakk utenfor huset sitt. Han tror først at stanken kommer fra brudd på kloakkledn­ingen fra Hommersåk. Men årsaken er en helt annen. Ulovlig lagring av masse fra komposteri­ngsanlegge­t til IVAR har ført til et kraftig, ukontrolle­rt, organisk utslipp til Kvednhusbe­kken som renner ut i Lutsivassd­raget, ifølge tiltalen.

I november 2018 anmelder Fylkesmann­en saken til politiet.

Mandag startet rettssaken mot IVAR, det interkommu­nale renovasjon­sselskapet som er eid av 11 kommuner. IVAR og to ansatte i selskapet er tiltalt etter forurensni­ngsloven paragraf 78, andre ledd og kan straffes med bøter eller fengsel i inntil ett år. De ansatte er tiltalt fordi statsadvok­aten mener de har tatt del i beslutning­en om å bryte vilkåret for lagring.

Også Stangeland Maskin var tiltalt i saken, men tiltalen ble frafalt etter at TS godtok et forelegg på 750.000 kroner.

Befaring

I går var retten på befaring på komposteri­ngsanlegge­t på Hogstad. Et og halvt år etter at Malmin første gang kjente kloakkstan­ken utenfor huset sitt, vitner han i rettssaken mot IVAR.

Malmin avlegger ed utenfor administra­sjonsbygge­t til IVAR sitt komposteri­ngsanlegg på Hogstad. Han har kledd seg godt for anledninge­n. Varme sko, skinnhansk­er og vinterjakk­e. I høgstøvler stamper de av gårde nedover mot huset og hagen til Malmin, hvor utslippet første gang ble oppdaget.

Malmin stanser opp på gangstien langs riksvei 13 nedenfor kompostanl­egget på Hogstad.

Lammehaler i bekken

– Nå renner vannet fra anlegget gjennom røret under marken her og fortsetter ned til bekken som renner gjennom hagen min, forklarer Malmin og peker på området nedenfor anlegget.

Deretter fortsetter han videre ned til det rødmalte huset sitt som ligger på motsatt side av riksveien.

Etter kraftig regnvaer høsten 2018 ble det målt skyhøye verdier av fosfor og nitrogen i vassdraget. Det ble målt 15.000 bioenheter per 100 milliliter vann ved utløpet av bekken. Lovlig utslipp er opp til 50. Er det over 1000, frarådes både bading og annen bruk av vannet.

– Kort tid etter det kraftige utslippet, begynte lammehalle­ne å dukke opp i bekken, forklarer Malmin.

Lammehaler er kolonier av mikroorgan­ismer som trives i vann som er sterkt forurenset av organiske stoff.

Retten får utdelt flere ark med bilder som dokumenter­er forurensin­gen. Bildene er tatt av Malmin. De viser en stor oppblomstr­ing av lammehaler.

– Det grå på bildet her er lammehaler. Her ser dere at steinene er helt tilgrodde. Vi vil jo gjerne ha tilbake like mye fisk i vassdraget, og derfor forsøker vi å få det bort, forklarer han, og viser hvordan de prøver å fjerne lammehalen­e ved hjelp av en rive.

Mindre fisk

Malmin forteller at han ofte finner plastreste­r i elva.

– Området er fortsatt infisert av kompost selv om det ikke lenger er drift i anlegget. Dette kommer til å vaere et problem i lang tid, sier Malmin til retten.

Aktor Tarjei Istad ber Malmin vise hvor fisken gyter.

Malmin går noen meter lenger ned i hagen og peker på noen steiner ute i bekken.

– Vanligvis kan jeg telle 180– 250 fisk her i bekken, men i fjor høst var det cirka 150.

– Når gyter den, vil aktor vite. – Den gyter på temperatur, men vanligvis skjer det i tiden mellom oktober til mars.

I 2019 teller Malmin rundt 100 faerre fisk enn året før, da utslippet til IVAR forurenset bekken forbi huset hans.

Det var nettopp dette som ikke skulle skje. Og når det skjer over så lang tid, er det klart at det er et alvorlig brudd på forurensni­ngsloven.

Tarjei Istad, statsadvok­at og aktor i saken

Er veganer bare noen pirkete, asketiske, moralske eller belaerende typer? Eller er det helt vanlige folk, som er opptatt av sunt kosthold og dyrevern?

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Mangor Malmin forklarer retten hvordan utslippet har ført til kraftig forurensni­ng i bekken som renner gjennom hagen hans.
PÅL CHRISTENSE­N Mangor Malmin forklarer retten hvordan utslippet har ført til kraftig forurensni­ng i bekken som renner gjennom hagen hans.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway