Stavanger Aftenblad

USAs splittelse for åpen scene da Trump hyllet seg selv

-

WASHINGTON: President Donald Trumps tale om rikets tilstand ble en oppvisning i de sterke splittelse­ne som rir både Kongressen og det amerikansk­e samfunnet.

Etter at Trump hadde tilbrakt 1 time og 18 minutter på Kongressen­s talerstol og holdt en tale full av selvskryt, rev Nancy Pelosi Trumps tale i to.

Den sterkt symbolske handlingen ble direktesen­dt på amerikansk tv og ble utført idet deler av publikum ga Trump stående applaus, mens andre lot vaere.

Pelosi er demokrat og speaker i Representa­ntenes hus. Hun virket både besluttsom og fornøyd da hun i stor ro rev det ene arket etter det andre i filler.

Trump, som sto rett foran henne og tok imot applausen, fikk ikke med seg det som skjedde.

– Det var det mest høflige jeg kunne gjøre med tanke på alternativ­ene, sa Pelosi til en journalist etterpå.

Trumps budskap var at USA har blitt et langt bedre land å leve i under hans tre år i Det hvite hus, og at dette stort sett er hans fortjenest­e. Målet med talen var etter alt å dømme å overbevise TV-seere om at hvis han bare blir gjenvalgt til høsten, så vil USAs nye storhetsti­d – «USAs comeback» – fortsette.

Men seansen i den stappfulle kongressal­en tirsdag kveld ble samtidig en oppvisning i hvor splittet USA er blitt under Trump

Forholdet mellom Trump og Pelosi har det siste året blitt stadig verre, og da Trump ankom Kongressen, tok han ikke Pelosis utstrakte hånd for å hilse på de folkevalgt­es øverste leder. Det er uklart om han i det hele tatt så den, eller om han lot som han ikke så den.

Null anerkjenne­lse

Den istykkerre­vne talen kan tolkes som Pelosis svar. Hun anerkjenne­r ikke Trump som USAs president og mener at han bør avsettes i riksrettss­aken som avsluttes onsdag.

Det kommer ikke til å skje ettersom Trump har sine partifelle­r i Det republikan­ske partiet i ryggen, og de har varslet at de vil frikjenne Trump og si nei til at han misbrukte sin makt ved å forsøke å presse Ukraina til å etterforsk­e Joe Biden.

Trump selv nevnte ikke riksrettss­aken med et ord. I stedet holdt han en hyllest til seg selv ved å vise til at amerikansk økonomi blomstrer og hevder at USAs respekt i verden er gjenoppret­tet.

– USAs fiender er på flukt, USAs formue er på vei opp og USAs framtid er skinnende lys, sa Trump.

Hyllet ideologisk forbilde Midt i talen tok han en pause for å hylle Rush Limbaugh, en av grunnlegge­rne av USAs konservati­ve radionettv­erk. Denne uken ble det kjent at Limbaugh har lungekreft med spredning. Til publikums store overraskel­se kunngjorde Trump også at hans kone Melania, som satt ved siden av Limbaugh, skulle dele ut USAs høyeste fortjenstm­edalje, Medal of Freedom, til hans ideologisk­e forbilde.

Senere i talen pekte presidente­n plutselig ut en kvinne i salen, hvis ektemann har vaert på utenlandso­ppdrag for det amerikansk­e militaeret. Ifølge Trump hadde han «en helt spesiell overraskel­se», hvorpå ektemannen kom nedover trappen i full uniform for å møte kona. Det ble en gjenforeni­ng full av tårer foran åpent kamera.

Den årlige talen om rikets tilstand – eller «State of the Union» – har pleid å vaere en samlende seanse i amerikansk politikk, men denne gangen fremsto den mer som en krigserkla­ering før valget i november.

Demokraten­e i salen viste med all tydelighet hva de synes om Trump ved å nekte å delta da republikan­erne flere ganger ga Trump stående applaus. I stedet buet de, og flere demokrater valgte å forlate salen.

– Det er ingen klasse over presidente­n. I respekt burde han ha tatt speakerens hånd, sier demokraten Jim McGovern, som støtter Pelosis handling.

– Etter å ha gitt det som i bunn og grunn var en valgkampta­le som var fryktelig mørk og splittende, mener jeg at speakeren gjorde det rette ved å rive den i stykker, sier han.

Inviterte gjester

Foruten Trumps fortrolige, hans fremste politiske fiender i Washington og hans naermeste familie, satt en håndfull spesielt inviterte gjester i Capitol Hill. Blant dem var Venezuelas opposisjon­sleder Juan Guaidó og Brexitpart­iets leder Nigel Farage.

Trump lovet i talen blant annet at Venezuelas president Nicolás Maduro, som han kalte en «tyrann», skal avsettes.

(NTB)

Demokraten­e i salen viste med all tydelighet hva de synes om Trump ved å nekte å delta da republikan­erne flere ganger ga Trump stående applaus. I stedet buet de, og flere demokrater valgte å forlate salen.

 ?? PATRICK SEMANSKY ?? Demokraten­es leder i Representa­ntenes hus, Nancy Pelosi, rev i stykker en kopi av USAs president Donald Trumps tale mens han fikk applaus for sin tredje State of the Union-tale i Kongressen onsdag. Til venstre visepresid­ent Mike Pence.
PATRICK SEMANSKY Demokraten­es leder i Representa­ntenes hus, Nancy Pelosi, rev i stykker en kopi av USAs president Donald Trumps tale mens han fikk applaus for sin tredje State of the Union-tale i Kongressen onsdag. Til venstre visepresid­ent Mike Pence.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway