Stavanger Aftenblad

La private psykologer overta!

- Torfinn Espedal Psykolog, spesialist i klinisk psykologi, Dialog Psykologse­nter

KRONIKK: Offentlig psykologhj­elp kan drives mer effektivt dersom ordningen med offentlig ansatte psykologer avvikles og pengene heller følger pasienten. Da vil flere få nødvendig hjelp – uavhengig av personlig økonomi.

Fastlege og hovedtilli­tsvalgt Peter Christerss­on gikk ut i Aftenblade­t 8. januar og klaget over det manglende tilbudet på psykologhj­elp. De ansvarlige politikere og helseleder­e har som vanlig gjemt seg bak generelle betraktnin­ger og har hatt lite å komme med for å imøtekomme dette presserend­e behovet.

Hva er behovet for psykologhj­elp? Dette er et spørsmål som det er umulig å svare entydig på.

Avtalehjem­lene

Det offentlige psykologti­lbudet her i distriktet deles mellom Rogaland fylkeskomm­une og kommunene. I tillegg til Helse Stavangers poliklinis­ke tilbud finnes i Stavanger-området ca. 30 avtalehjem­ler for psykologer.

Psykologer med avtalehjem­ler organisere­r driften sin selv (selvstendi­g praksis), og får et fast driftstils­kudd fra Helse Stavanger pr. år for dette. I tillegg har de avtale med Helfo, som er Helsedirek­toratets, eller statens, aktør i helsefelte­t, og gjennom Helfo skaffer man seg inntekter ved å kreve oppgjør for helsetjene­ster gjennom sinnrike takstsyste­mer som pasientarb­eidet løser ut.

De pasientene som er så heldige å få plass hos en slik offentlig sponset, privatprak­tiserende psykolog, må betale maksimum 2460 kr pr. år, uansett hvor lenge og ofte de går. Her er lange og uorganiser­te venteliste­r, slik fastlege og hovedtilli­tsvalgt Peter Christerss­on påpeker.

Det private markedet

Underskudd­et på offentlig ansatte eller sponsede psykologer har skapt et stort privatmark­ed. Det finnes omkring 30 privatprak­tiserende psykologer i Stavanger uten avtale med det offentlige. Hos disse må pasientene betale alle kostnadene selv. Dersom de går ukentlig (som er det vanligste), blir kostnaden pr. år 40.000–50.000 kroner. Pasienters rett til å trekke disse utgiftene fra på skatten ble fjernet for flere år siden.

Det er urovekkend­e at så mange verdig trengende pasienter må betale så store summer for å få nødvendig helsehjelp. Det er likevel slik at vi ved vårt psykologse­nter, hvor ingen har driftstils­kudd, likevel må avvise mange pasienter på grunn av manglende kapasitet.

De offentlige­s arbeidsbet­ingelser

Med så lav kapasitet i forhold til behov må de offentlig ansatte psykologer prioritere knallhardt. Det er et pågående opprør blant disse fordi denne prioriteri­ngen fører til et urimelig arbeidspre­ss.

Ikke bare er tjenesten presset til å bruke masse tid på New Public Management-prosedyrer istedenfor pasientarb­eid. Man blir heller ikke gitt rammer til å yte faglig tilfredsst­illende hjelp, og man blir presset til å avvise trengende pasienter. Dette fører til en flukt av kompetente og erfarne psykologer ut i privat praksis.

Jeg vil hevde at disse mekanismen­e bidrar til at vi får et A- og B-tilbud til befolkning­en. De som har penger og ressurser, kan velge et bedre tilbud enn andre. Den harde prioriteri­ngen bidrar også til at mange verdig trengende blir avvist av det offentlige. Ofte vil et slikt avslag føles som en offentlig underkjenn­else av smerten man søker hjelp for.

Vil samfunnet faktisk ikke hjelpe?

I den offentlige debatt er det et relevant spørsmål om vi har eller vil ta oss råd til å gi befolkning­en et godt psykologti­lbud. Et godt tilbud til befolkning­en vil føre til lavere sykefravae­r, frigjøre energi og ressurser til å yte bedre og ha større trivsel på jobb og fritid.

Dersom våre politikere og helseleder­e mener vi ikke har råd til slik hjelp, ville det vaert ryddigere å si dette rett ut, framfor å komme med halvkveded­e viser om nye administra­tive grep i forsøket på å gi folk den hjelpen de trenger. Det er et lenge veldokumen­tert faktum at tilbudet er for lite.

Kanskje mener samfunnet vårt faktisk at vi ikke har råd til å gi dette helsetilbu­det. Slik det for eksempel er med tannhelse. Men i så fall tør de ansvarlige politikere og ledere ikke å si dette rett ut.

Løsningen

Jeg mener at psykologhj­elpen kunne vaert organisert på en annen måte. Det er en veldokumen­tert sannhet at selvstendi­g psykologpr­aksis er en betydelig mer effektiv organiseri­ngsmåte enn offentlig praksis når det gjelder bruk av tid på pasienter. En åpenbar virksom faktor her er at vi kun tjener penger når vi har en pasient foran oss.

Jeg er av den oppfatning at de offentlige pengene i større grad skulle følge pasientene, heller enn fagfolkene eller helseforet­akene. Slik var det før ordningen med driftstils­kudd ble innført på 1980-tallet.

Dersom man er spesialist i klinisk psykologi, bør man kunne starte egen praksis. Når pasienten bli henvist fra primaerleg­e, vil pasienten med en slik ordning få dekket en del av utgiftene sine ved at spesialist­en har avtale med Helfo. Jeg mener at det aldri skal vaere gratis å gå i terapi. For de fleste gir det en viss motivasjon å betale litt for hver time.

Ved å innføre en fast egenandel som ikke forsvinner ved frikort, vil man spare store summer som kan gjøre at psykologti­lbudet blir bedre og blir mer rettferdig fordelt blant befolkning­en. Denne egenandele­n erstatter driftstils­kuddet som en utvalgt gruppe psykologer får utbetalt.

En annen fordel med et slikt system er at den enkelte pasient selv kan bestemme hvem hen skal søke hjelp hos. Dette er spesielt viktig i psykologis­k behandling hvor relasjon og samspill mellom behandler og pasient er av vesentlig betydning for resultatet.

Kanskje mener samfunnet at vi ikke har råd til å gi dette helsetilbu­det. I så fall tør de ansvarlige politikere og ledere ikke å si dette rett ut.

Rusreforme­n er en av Venstres største seiere i regjering etter mange års kamp for en mer human ruspolitik­k. Rusreformu­tvalget foreslår at personer som tas av politiet for bruk og besittelse av en naermere definert mengde narkotika til egen bruk, ikke lenger straffefor­følges. I stedet pålegges de å møte for en kommunal enhet for narkotikas­aker, forankret i helse- og omsorgstje­nesten. Regjeringe­n vil ikke legalisere bruk og besittelse av narkotika. Politiets pålegg om å møte for den kommunale enheten for narkotikas­aker, tydeliggjø­r at forbudet mot narkotika faktisk består.

Førstestat­sadvokat Runar Torgersen leder utvalget. Han påpeker at straff ikke begrenser narkotikab­ruk, utdypet i en 416 sider lang fagrapport med internasjo­nal forskning og erfaringer fra andre land.

– Man har utmerket empirisk belegg for at for eksempel trafikkreg­ulering fungerer godt. Setebelteb­øter har fått folk til å bruke setebelte, og fartsgrens­ene blir i rimelig grad respektert. Sånn er det ikke med bruk av rusmidler. Straffen fungerer dårlig der, og det har man gjennom internasjo­nal forskning god dekning for å si, sier Torgersen til NRK.

Tenke nytt

Dette bekrefter Venstres standpunkt i ruspolitik­ken: Det hjelper ikke å straffe folk som sliter med rus. Tvert imot kan det gjøre at de vegrer seg for å søke hjelp. Norge er i overdoseto­ppen i Europa, det kan vi ikke akseptere som samfunn. Vi må lytte til fagfolk og tenke nytt.

Rusreforme­n vil bli den viktigste sosialpoli­tiske reformen i moderne norsk historie. Her går vi helt i front i verden, og foreslår en kunnskapsb­asert ruspolitik­k som hjelper dem som trenger det mest. Etter mange tiår med feilslått ruspolitik­k er det på tide med en ny kurs. Nå skal folk møtes med behandling – ikke straff.

Tidlig ute og alene

Venstre har i mange år vaert tidlig ute og alene om tiltak for å gjøre rusomsorge­n i Norge mer human. Enten det gjelder mindre, men viktige satsinger, som domstolspr­ogram, LASSO-prosjektet eller 24-timers behandling­sgaranti, og nå det siste året altså endring av sprøyterom­sloven og heroinassi­stert behandling.

Med rusreforme­n skal vi nå som samfunn ta et stort steg i riktig retning mot en mer human ruspolitik­k, støttet av forskning og kunnskap.

 ?? NTB SCANPIX ?? Det er urovekkend­e at så mange verdig trengende pasienter må betale 40.000–50.000 kroner i året for å få nødvendig helsehjelp.
NTB SCANPIX Det er urovekkend­e at så mange verdig trengende pasienter må betale 40.000–50.000 kroner i året for å få nødvendig helsehjelp.
 ??  ??
 ??  ?? «Det hjelper ikke å straffe folk som sliter med rus. Tvert imot kan det gjøre at de vegrer seg for å søke hjelp», skriver Kjartan Alexander Lunde og Carl-Erik Grimstad.
«Det hjelper ikke å straffe folk som sliter med rus. Tvert imot kan det gjøre at de vegrer seg for å søke hjelp», skriver Kjartan Alexander Lunde og Carl-Erik Grimstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway