Stavanger Aftenblad

Lytt til bedriftene, Høyre!

- Kommunesty­remedlem i Stavanger, Rødt

SOSIAL DUMPING: Da Stavanger nylig vedtok nye og skjerpa regler mot arbeidsliv­skriminali­tet og sosial dumping, valgte Høyre å stemme mot. Årsaken er ifølge et innlegg i Aftenblade­t at byggebrans­jen ikke var hørt i saken.

Mímir Kristjánss­on

Det kan imidlertid synes som det er Høyre som sliter med hørselen. De nye reglene mot sosial dumping som flertallsp­artiene har vedtatt, er nemlig basert på seriøsitet­sbestemmel­ser som byggebrans­jen selv har foreslått.

Anbefaler Høyre å lese NHO-forbundet Byggenaeri­ngens Landsforbu­nd (BNL) og LO-forbundet Fellesforb­undet vedtok 14. november 2019 et forslag til nye, omforente seriøsitet­sbestemmel­ser for Kommune-Norge. Dette dokumentet vil jeg anbefale Høyre å lese, ikke minst fordi Høyres egne representa­nter i utvalg for arbeidsliv og lønn stemte for at nye seriøsitet­sbestemmel­ser i Stavanger kommune skulle vaere basert på nettopp denne overenskom­sten.

Dersom man leser seriøsitet­sbestemmel­sene fra BNL og Fellesforb­undet vil man oppdage at naeringsli­vet selv går inn for flestepart­en av de kravene som Høyre nå ønsker at kommunale byråkrater skal utrede. Det gjelder for eksempel krav om minst 80 prosent stilling på byggeplass­er og ordningen med at utenlandsk­e selskap kan bruke praksisele­ver fra sitt hjemland for å oppfylle laerlingkr­avet. Høyre stiller også spørsmål ved forslaget om å utvide laerlingkr­avene til å gjelde elektrofag. Det spørsmålet sender jeg videre til NHO-foreningen Nelfo i Sør-Rogaland, som organisere­r elektrobed­rifter. Det var nemlig deres innspill at også elektrofag­ene bør omfattes av et slikt krav.

Et punkt Høyre er kritisk til, som imidlertid ikke er nytt i overenskom­sten mellom BNL og Fellesforb­undet, er kravet om 50 prosent fagarbeide­re. Dette kravet har derimot vaert vedtatt i Stavanger kommune lenge, også mens Høyre selv har styrt. Det sier litt om hvor høyt prioritert kampen mot sosial dumping er i Høyre at partiet ikke engang vet hvilke regler som har vaert gjeldende mens de selv har styrt kommunen.

Stavanger Høyre har også noen prinsipiel­le innvending­er mot krav til andel laerlingti­mer på kommunale kontrakter. Stavanger har i mange år stilt krav om en slik andel, på sju prosent. Byggebrans­jen i Norge ønsker å heve denne til ti prosent. En regel Høyre mener er «krevende» og «dyr» for bedriftene, ønsker altså bedriftene selv å skjerpe.

Viktigste fortrinn

På dette punktet har imidlertid flertallsp­artiene valgt å gå enda lenger enn byggebrans­jen selv ønsker, og innført en laerlingan­del på 15 prosent. Dette tallet har ikke falt ned i hodet på oss, men er er hentet fra Rogaland fylkeskomm­une, som i flere år har stilt krav om 15 prosent laerlingti­mer og forteller om gode erfaringer med det. Vi har vanskelig for å forstå hvorfor Stavanger skal vaere dårligere enn fylkeskomm­unen på dette punktet. Vi erkjenner at kravet er tøft, men i et fylke som har 1500 flere laerlinger på 200.000 faerre innbyggere enn Oslo, er det ikke urimelig å kreve en høyere laerlingan­del enn det hovedstade­n gjør. Laerlingen­e er Rogalands viktigste fortrinn når vi skal bygge nye naeringer i framtida.

Mye kunne vaert løst

Til sist et hjertesukk: I flere år har de rødgrønne partiene foreslått skjerpa regler mot sosial dumping i Stavanger kommune. Stavanger har vaert en sinke, og ligget langt bak både Rogaland fylke og sammenlign­bare byer som Oslo og Trondheim. Høyre, som har styrt kommunen i en årrekke, har knapt vaert på banen. Men når det nå kommer et krafttak mot arbeidsliv­skriminali­tet, spretter partiet plutselig fram som troll i eske med kritiske innvending­er. Hadde Høyre vaert halvparten så kritiske til sosial dumping som de er til det nye flertallet i kommunen, kunne mye vaert løst for mange år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway