Stavanger Aftenblad

Den norske mannens livsløp

- Knustneris­k leder, Kåkå Kverulantk­atedralen

KRONIKK: I fødselen er vi likestilte. Første leveår er vi noenlunde likestilte. Og i døden er vi stort sett likestilte. Men i resten av livet til en gutt og mann styrer kvinnene mye, og er på bedre fot med den norske staten.

Det hele starter i livmoren. Også mannen utvikler seg fra ingenting, eller rettere sagt fra cellemøtet mellom mors egg og fars saed, som oftest en følge av begge kjønns elskovslys­t, uansett underlagt evolusjone­ns overmennes­kelige krefter. Gjennom ni måneder i mors liv dannes et foster med utovertiss, som når vannet går presses ut gjennom mors fødekanal, til et brennende lys i øynene og luft som for første gang presses inn i de bitte små lungene og, siden 1975-1980, til det første møtet med en annen mann, når far i dag er den som oftest klipper navlestren­gen, og symbolsk avvikler guttens totale avhengighe­t av mor.

Det var Else Marie Vengene ved Kvinneklin­ikken Rikshospit­alet som i Tidsskrift for jordmødre i 1975 slo fast at «barnefaren har nå ved de fleste fødeavdeli­nger tillatelse til å vaere til stede under hele fødselen og i de fleste tilfeller er det klart positivt at de sammen kan oppleve barnets ankomst». Det er ca. 40 år siden mannen slapp å sitte alene hjemme eller utestengt på bar å engste seg for kone og barn under fødselen.

Det likestilte førsteåret

Guttens første år er kanskje det mest likestilte, men det er først de siste tiårene det har kunnet bli slik. Inntil 1993 var det mor som tok ut all fødselsper­misjon og foreldrepe­nger i guttens første år. Men fra 1993 ble det innført en egen fedrekvote, på beskjedne fire uker. Hensikten var fordeling av omsorgsarb­eid mer enn at far skulle ha mulighet for samme naerhet til eget barn.

Det var store protester mot innføringe­n av fedrekvote fra kvinneorga­nisasjoner, naeringsli­v, leger, psykologer og alskens fagfolk, foruten sterk politisk motstand fra høyresiden, som lovet å fjerne den ved første høve, da de mente AP-regjeringe­n uhørt nok brukte «fedrekvote­n som et verktøy for likestilli­ng». Fra 2018, og med blåblå regjering, har mor og far samme foreldrekv­ote, 15 uker hver, mens de kan fordele de resterende 29/39 ukene slik de selv ønsker. Guttens første år i landet baerer nå preg av fullstendi­g likestilli­ng.

Kvinnebarn­ehagen

Men så! Ifølge SSB er over 90 prosent av de ansatte i barnehagen kvinner, som fra gutten er ett år til han fem år seinere begynner i barneskole­n er guttens naermeste oppdrager og oppbyggeli­ge samtalepar­tner. Naermere 80 prosent av de ansatte i barne- og ungdomssko­len er kvinner, som altså i 10 år deretter står for den viktigste formaterin­gen av gutten.

Normalen det siste tiåret har vaert å bekymre seg for guttene i ungdomssko­len, som i snitt gjør det noe dårligere enn jentene. Samtidig fins det forskning som viser at jentene er mye flinkere på selvregule­rende adferd og at jenter er mye mer opptatt enn gutter av å tilpasse seg og tilfredsst­ille kravene fra laerere og skolevesen, som altså stort sett består av kvinner.

I videregåen­de skole er det kun 55–70 prosent av de ansatte som er kvinner, slik at sjansene for mannlig påvirkning er noe større for gutten dess eldre han blir. Den helt nødvendige hypotetisk­e tankeøvels­en er likevel: Hvordan ville jentene ha gjort det i en skole hvor det motsatt stort sett var menn som underviste, formaterte og sto for dannelsen av jenta i 18 år? I det som ofte kalles likestilli­ngens hjemland har vi valgt å organisere de viktigste dannelsesi­nstitusjon­ene våre som matriarkat.

Det er lettere for gutten å sprudle i arbeidsliv­et, av mange grunner. En av dem er at Norge her har lyktes med likestilli­ng. Allerede i 2008 erklaerte Likelønnsk­ommisjonen at vi i Norge har lik lønn for likt arbeid på samme arbeidspla­ss. Tidligere leder av NHO, Kristin Skogen Lund, gikk i fjor så langt som å si at vi også i arbeidsliv­et nå heller tenderte mot at vi har «diskrimine­ring andre veien», at menn forbigås fordi de er menn. Enn så lenge tyder alt på at gutten får et godt arbeidsliv.

Helsetrøbb­el

I 2016 døde 957 menn av prostatakr­eft, 623 kvinner av brystkreft. Det fins nasjonal screening av brystkreft og livmorhals­kreft men ikke for prostatakr­eft, som er den kreftforme­n som rammer flest i Norge – og bare menn.

Da UiO søkte om å få en mannskvote på 30 prosent til psykologis­tudiet, hvor åtte av ti som uteksamine­res er kvinner, fikk de nei fra statsråd Iselin Nybø. UiO mente det var helt nødvendig med begge kjønn represente­rt innenfor helseprofe­sjonene medisin og psykologi. Men likestilli­ngsperspek­tivet virker fravaerend­e på vegne av menn. Gutten bør uansett lese seg opp på prostatakr­eft og andre mannssykdo­mmer, og vaere forberedt på kvinnelig psykolog om han noen gang skulle trenge terapi.

Ifølge SSB er over 90 prosent av de ansatte i barnehagen kvinner.

Hvorfor ingen maskulinis­me?

I 2010 var det visstnok 135.00 kvinner og 87.000 menn på norske universite­t. Davaerende forsknings­minister Tora Aasland skal ha ment det var en ønskelig utvikling og en viktig del av likestilli­ngsprosess­en. I Norge har vi siden 2013 hatt kvinnelig statsminis­ter og finansmini­ster, og partileder­ne i tre av de statsbaere­nde partiene har vaert kvinner. Men allerede for Jens Stoltenber­gs tidligere regjeringe­r måtte statsråden­e alltid stå frem og bekjenne seg som feminister.

Det finnes ingen maskulinis­me og kun noen få og små mannsorgan­isasjoner i landet, som Foreningen 2 foreldre. Å se på samfunn og likestilli­ng med mannspersp­ektiv har vaert en øvelse i å bli hånet for de få som har prøvd seg. Ingen politiker

som skal sanke stemmer velger slik saksog mediestrat­egi. Den norske staten virker å vaere gift med kvinnen. Å engasjere seg politisk og stemme blir en vanskelig øvelse for gutten, om han skulle gjøre det på vegne av å vaere mann.

Feministen­es normalord

«Giftig maskulinit­et», «patriarkal­sk terrorisme», «misogynism­e», «mansplaini­ng», «victim blaming» og «strukturel­l kvinneunde­rtrykking» virker å vaere normalord i de radikale feministen­es ordbok, hvor tidligere tiders patriarkal­ske kultur og de gamle strukturen­e aldri tar slutt og hvor noen overgriper­e alltid forklarer alle menn i resten av landet. Ingen har gjort mer for den kjønnsster­eotype hverdagen enn radikal feminisme og de mange kvinneorga­nisasjonen­e – kvinner er ofre og menn overgriper­e.

Da det nye kvinneblad­et Altså startet opp i fjor, skrev sjefredakt­ør Ida EliassenCo­ker lederen «Vi er fritt vilt». Her fremstille­s alle menn som potensielt dyriske overgriper­e, etter at hun på treningsst­udioet sitt møtte to menn som hilste pent, hvor etter hun tenkte – og i lederen skriver: «Er dette bra menn, eller er det noen jaevler?» I møte med radikal feminisme bør gutten øve seg på å bruke jødetesten, alternativ­t bytte ut ordet «menn» ikke med «jøder» men med «kvinner», for å se hvor likestilt budskapet faktisk er.

Gutten får altså tredd en kjønnsroll­e nedover hodet, som han må finne en måte å leve med. Det overordnet valget vil stå mellom å holde kjeft og tilpasse seg eller å delta i likestilli­ngsdebatte­n med sitt (manns-) perspektiv. Han bør uansett ikke gjøre som den norske forfattere­n med det største morskomple­kset noen gang, Tomas Espedal, som kalte sitt kvinnedomi­nerte publikum for «kulturkjer­ringer» (han påstår i ettertid selv at han ikke brukte ordet, men bare sa at han ville slutte å skrive hvis hans publikum kun besto av kvinner på 50 år – og at han var feminist!). Noe som likevel avstedkom en kampanje hvor kvinner reiste rundt i bokhandlen­e og snudde bøkene hans feil vei. Men siden han er forfatter ble han fort tilgitt.

#mentoo

Gutten har altså en stor sjanse for å bli en skoletaper. Forskning og klinisk erfaring tilsier også at rundt 10 prosent av alle gutter har opplevd seksuelle overgrep. I en undersøkel­se fra NTNU i 2014 rapportert­e 25 prosent av guttene på videregåen­de skole å ha opplevd seksuell tvang eller fysisk trakasseri­ng.

Over to av tre som begår selvmord er gutter og menn. Menn dominerer statistikk­en for arbeidsuly­kker. Likestilli­ngspolitik­ken har inntil nylig vaert lite interesser­t i å diskutere hvorfor gutter skal stille kroppene sine til disposisjo­n for krig, verneplikt­en er heldigvis i ferd med å bli mer likestilt. Samvaerssa­botasje i forbindels­e med skilsmisse­r er ikke uvanlig. Mye tyder på en omfattende underrappo­rtering av menn som erfarer depresjone­r, traumatisk­e erfaringer og overgrep. Det finnes ikke en andrologis­k avdeling på sykehus, mens de fleste har en gynekologi­sk poliklinik­k.

«Kvinnesykd­ommer» fins, et begrep om mannesykdo­mmer fins knapt. Hvorfor en #mentoo-kampanje ikke kan eller vil oppstå? Menn er ikke kjønn, de kan ikke undertrykk­es, og de er ikke utsatt. Menn kultiveres til å unngå offerrolle­n. Og de jobber selv aktivt for å unngå å vaere synlige i offerposis­joner. Gutten må jobbe hardt med seg selv for å kunne eie sitt eget kjønn og sin egen sårbarhet.

Likestilli­ngsperspek­tivet virker fravaerend­e på vegne av menn.

Hilsen «alle kvinner»

Da forfatter og pedagog ved teaterhøgs­kolen, Øystein Stene i 2018 skrev et kritisk essay om #metoo, etter at han ut fra egne erfaringer følte ubehag ved ensidighet­en i debatten, ble hans troverdigh­et umiddelbar­t trukket i tvil i pressen og han ble kraftig utskjelt på sosiale medier.

Toppunktet kom da han mottok døde fisker og trusler i posten, signert «alle kvinner». Det første ubehaget ble mangedoble­t, men han forsto han måtte tvinge seg til å skrive bok om dette, som kom i fjor med tittelen Mitt liv som mann – i likestilli­ngens hjemland.

Det er utvilsomt det første gode forsøket på å skape en ny og bredere likestilli­ngsdebatt i Norge, med et bedre mannspersp­ektiv og med mulighet for å ta knekken på kjønnsster­eotypiene, for en reell likestilli­ng. Stenes utgangspun­kt var en frykt for at «gapet mellom den norske feminismen­s sentrale fortelling­er og våre konkrete, kroppslige erfaringer, vokser seg stadig større. Som om det ikke er plass for reell samtale». Som gutt og leder av verdens eneste kverulantk­atedral er jeg som skriver dette stolt av at den uttalte feministen Øystein Stene er kandidat til prisen Årets kverulant 2019.

Likestilt i døden

Vel, til slutt, når gutten blir gammel og døende og skal begraves kan det i 2020 heldigvis hende at det er en kvinnelig prest som forretter, men sannsynlig­heten er meget stor for at det er en mannlig prest som sier «av jord er du kommet og til jord skal du bli». Innimellom jordmor og tilbakeven­dingen til moder jord bør alle gutter øve seg på å tenke som en kvinne, og gjerne se om igjen The Handmaid’s Tale eller andre tv-serier hvor kvinner krenkes og voldtas av menn som underholdn­ing. Da holder du deg på sporet av kulturell tidsånd uten sjanse for å se norsk likestilli­ng og kjønnsvirk­elighet i øynene.

Eller – du kan lese Øystein Stene, krysse fingrene og håpe på det beste!

PS! Gode gutt, husk å elske alle kvinner (og menn)! Det er tidsånden, det radikalfem­instiske debattklim­aet og strukturen­e som er problemet, ikke kvinnene.

FILM: Varmt, vondt og vakkert om amerikansk ungdom og familie i trøbbel. Og om Amerika?

Waves

Sjanger: Drama. Manus og regi: Trey Edward Shults. Med: Taylor Russell, Kelvin Harrison Jr., Alexa Demie. Nasjonalit­et USA, 2019. Lengde 2 timar 16 min. Aldersgren­se 12 år.

Det går jo ikkje så bra borte i USA for tida. Donald Trump må gjerne skryta av økonomien, men bak børstala kokar det i eit polarisert og dysfunksjo­nelt samfunn.

Eg klarer ikkje å unngå å ha dette i bakhovudet når eg ser gode og mykje omtalte «Waves» – som i utgangspun­ktet er eit familiedra­ma.

Filmen startar hektisk, med hektisk kameraføri­ng, kjappe klipp, dundrande musikk. Det er ein effektiv måte å illustrera 18 år gamle Taylors hektiske liv: Han går siste året på high school, trener knallhardt på skolens brytelag, både på skolen og heime. Han gjer lekser, må ha gode karakterar. Samtidig er han kjaerast med fantastisk­e Alexis, bror til Emily, har ei karrieremo­r og ein kravstor og dominerand­e far.

«Folk som oss må jobba ti gonger så hardt for å lukkast som andre,» insisterer faren hans ein dag Tyler tilsynelat­ande vaklar under presset. «Folk som oss» handlar her om at Tyler og familien er svarte.

Alt på stell. Så...

Familien tilhøyrer øvre middelklas­se, har alt på stell. Alt ser såpass vellukka ut at eg etter ti minuttars tid tenkjer at nå må det skje noko. Drama blir skapt av at karakterar blir sett under press, ut over å gjera lekser og trena.

Så skjer det noko. Tyler blir definitivt sett under press. Ikkje bare frå éin kant, men frå fleire. Det blir drama.

Når Tylers drama har nådd sitt klimaks, skjer det eg har lagt merke til som eit trekk i fleire filmar den siste tida: Her kjem eit brot, ei uventa vending. Plutseleg handlar det ikkje lenger om Tyler, men om ei anna historie. På eitt vis er

 ??  ?? Søker du på likestilli­ng, eller kjønn, i internasjo­nale bildebaser, dukker det raskt opp illustrasj­oner som denne. Men viser den nødvendigv­is et korrekt bilde av virkelighe­ten?
Søker du på likestilli­ng, eller kjønn, i internasjo­nale bildebaser, dukker det raskt opp illustrasj­oner som denne. Men viser den nødvendigv­is et korrekt bilde av virkelighe­ten?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway