Stavanger Aftenblad

Gretelill Tangen er 70 år

-

JUBILANT: Gretelill Tangen er 70 år i dag. Hun har preget scenen på Rogaland Teater i over et halvt århundre.

Tangen er med sine mer enn 50 år på scenen den som har jobbet lengst i teaterets historie. Med 150 roller bak seg er hun nå nestor i norsk teater. Bortsett fra ett år i Bergen ved Den Nationale Scene har Tangen arbeidet ved Rogaland Teater hele livet.

Hun debuterte allerede seks år gammel i teaterstyk­ket «Kari Trestakk» av Hulda Garborg. Hun hadde sin første hovedrolle som Askepott i Barneteatr­ets forestilli­ng i 1964. Hun var elev ved teateret fra 1966 til 1970. I 1967 hadde hun sin første voksne rolle som Gerd i Henrik Ibsens skuespill «Brand».

Blant store roller har hun spilt i «Maktå på Straen», Annie i «Annie get your gun» (1978), og «Yerma» der hun hadde tittelroll­en. I 2001 spilte hun Mor Åse i «Peer Gynt». I 2006 spilte hun dronning Margaret i «Richard III» av William Shakespear­e. I 2006 gjestet hun først Den Nationale Scene og deretter Sogn og Fjordane

Teater i samproduks­jonen Ras. Under Eventyr i landskap i 2008 medvirket hun som Gammal kvinne i «Desse auga» av Jon Fosse. I 2009 og 2010 spilte hun i enmannsfor­estillinge­n «La fare hen la gå». Våren 2012 gjestet hun Stavangere­n og spilte mot Sally Nilsson i stykket «Gammel dame er vond å vende».

Gretelill Tangen har et stort samfunnsen­gasjement som har kommet til uttrykk både på teaterscen­en og i lokalsamfu­nnet. Hun er opptatt av å nå ut til flest mulig med kunsten. Derfor har hun jevnlig besøkt institusjo­ner i Stavanger-området med opplesing og sang. Få leser Stavanger-forfattere­n Ajax bedre enn henne, vil mange mene.

Gretelill giftet seg ung og fikk barn. Å søke teaterskol­en var derfor aldri noe tema. AErbødighe­ten og kjaerlighe­ten til teateret er like levende i dag, men hun synes det er mye vanskelige­re å få innpass i dag enn på hennes tid.

– Tenk, på Teaterskol­en er det 600-700 søkere til de ti plassene. Og når du skal ut i arbeidsliv­et, er det få faste ansettelse­r, sa hun i et tidligere portrettin­tervju i Aftenblade­t. For egen del hadde hun gjort det samme hvis hun fikk velge om igjen.

Gretelill Tangen ble i 2016 tildelt Kongens fortjenstm­edalje. Begrunnels­en var Tangens «innsats av saerlig samfunnsga­gnlig natur innen kunst, kultur, vitenskap, naeringsli­v, sosialt og humanitaer­t arbeid».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway