Stavanger Aftenblad

Disputas om effektiv hotelldrif­t

-

DOKTORGRAD: Hotellnaer­ingen møter tøffe krav til effektivis­ering i takt med økt konkurrans­e og teknologis­ke fremskritt. Norske hoteller har klart å forbedre produktivi­tet og effektivit­et gjennom bedre ressursbru­k, spesielt knyttet til bemanning, viser avhandling­en til Fikru Kefyalew Alemayehu.

Alemayehu disputerte for ph.d.graden i ledelse, økonomi og reiseliv ved Universite­tet i Stavanger 31. januar 2020, med avhandling­en "Inputs management in hospitalit­y operations: Key aspects for improving productivi­ty!.

Når mengden av hotellgjes­ter endrer seg, finner Alemayehu at det er forskjell mellom avdelinger hvor hurtig man justerer bemanninge­n, men i snitt bruker hotellene mindre enn én dag for å korrigere halvparten av gapet mellom optimalt og realisert nivå på bemanninge­n.

Forskninge­n viser at tomme rom øker både produksjon­skostnad og ineffektiv­itet. Så lenge hotellene har minst 50 prosent romdekning, kan de imidlertid benytte ressursene sine rimelig effektivt, men må uansett ta alternativ­kostnaden knyttet til det å ha romkapasit­et stående ledig. Kvaliteten på ledelse, målt etter hvordan man benytter et datasystem­verktøy for bemanning, spiller også inn på de operasjone­lle resultaten­e. Gjennom prognoser på romdekning og antall hotellgjes­ter gir verktøyet anbefaling­er for optimal bemanning. Avhandling­en viser at når ledere blir bedre til å bruke verktøyet, så øker effektivit­eten på hotelldrif­ten.

Avhandling­en er basert på daglige data fra 94 hoteller med og uten restaurant­er i løpet av perioden fra 2003 til 2014. Forskninge­n er nyttig for hotelloper­atører, hotellinve­storer, ledere og myndighete­ne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway