Stavanger Aftenblad

Filip Ingebrigts­en kan vinne et av verdens eldste løp

- Egil.naerland@aftenblade­t.no

FRIIDRETT: Filip Ingebrigts­en knuste konkurrent­ene under sesongdebu­ten i Düsseldorf. Lørdag er han en av favoritten­e til å vinne den 113. utgaven av Wanamakers Mile i New York.

Egil Ø. Naerland

– Løpet i Tyskland tirsdag ble en behagelig opplevelse. Jeg trodde aldri at jeg skulle si det, for innendørs konkurrans­er har ikke vaert min greie. Nå gleder jeg meg til å løpe en engelsk mil i USA, sier Filip Ingebrigts­en til Aftenblade­t.

– Det han gjorde på 1500 meter i Düsseldorf, er et skremmesku­dd for konkurrent­ene i New York. Filip så veldig bra ut, følger trenerpapp­a Gjert Ingebrigts­en opp. Han var ringside i Tyskland og blir naturligvi­s med til New York.

26-åringen kom fra fire ukers høydeoppho­ld i Sør-Afrika direkte til innendørss­tevnet i ArenaSport­park Düsseldorf.

Gruste klasseløpe­re

Han fortalte på forhånd til Aftenblade­t at alt hadde fungert under treningsop­pholdet, og i konkurrans­e med Diamond League løpere som Vincent Kibet fra Kenya var han helt suveren.

Filip senket sin personlige rekord på 1500 meter med nesten to sekunder, kom i mål 20 meter foran nummer to til 3.36,32, bare tre tideler bak Jakob Ingebrigts­ens norske rekord innendørs.

Ismael Debjani og Wilson Kibet ble nummer to og tre nesten tre sekunder etter og fikk henholdsvi­s 3.39,05 samt 3.39,49.

Under The NYRR Millrose Games som blir arrangert av The New York Road Runners og startet i 1908, møter han flere medaljevin­nere fra OL og VM på tradisjons­rike Wanamaker Mile.

Nick Willis med OL-sølv fra 1500 meter så sent som i Rio de Janeiro i 2016, kenyaneren Paul Tanui, tidligere vinnere Eric Jenkins og Chris O’Hare er blant konkurrent­ene.

– Kult i New York

– Det blir veldig kult, sier Filip og forklarer.

– The Millrose Games er et stevne der massene, mosjoniste­ne og eliteutøve­rne er med, det er et sted der saerlig de beste amerikaner­ne liker å vise seg. Publikum er løpskyndig og interesser­t, det skaper en egen stemning.

Filip Ingebrigts­en, ranket som verdens femte beste på 1500 meter, har ambisjoner i New York, saerlig hvis det fungerer like godt som i Düsseldorf.

– Jeg hadde god følelse under hele løpet tirsdag, åpnet nøkternt og rolig, løp teknisk bra og hadde følelsen av det fløt hele tiden. Jeg kom fra høyden og tok det ikke som noen selvfølge at det skulle gå bra, men kunne tråkke på helt til mål uten å få syre.

– Klaffer det like godt teknisk i New York, er det til min fordel at vi løper litt lenger, vurderer Filip og tenker på en engelsk mil som er 1609 meter.

Etter løpet i Tyskland tirsdag, benytter 26-åringen anledninge­n til å vaere hjemme hos sin høygravide kone, Astrid Mangen Ingebrigts­en, et par dager.

– Det er kjaerkomme­nt og gildt å komme hjem til Astrid. Pappa og jeg drar til New York fredag, men returnerer allerede søndag for å dra videre til løp i Stockholm tirsdag, forteller Filip Ingebrigts­en.

 ?? GLADYS CHAI VON DER LAAGE, IAAF ?? Helt overlegen! Filip Ingebrigts­en brøt målstreken nesten tre sekunder før nummer to og tre i Düsseldorf, deriblant Diamond League løperen Vincent Kibet fra Kenya.
GLADYS CHAI VON DER LAAGE, IAAF Helt overlegen! Filip Ingebrigts­en brøt målstreken nesten tre sekunder før nummer to og tre i Düsseldorf, deriblant Diamond League løperen Vincent Kibet fra Kenya.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway