Stavanger Aftenblad

– Trump er en løgner, en rasist og en mannssjåvi­nist

- Journalist arild.inge.olsson@ aftenblade­t.no Jarle Aasland Fotograf jarle.aasland@ aftenblade­t.no

NEW HAMPSHIRE:

– Vi må fjerne den patologisk­e løgneren fra Det hvite hus, tordner Bernie Sanders. Når han lover et nasjonalt helsevesen etter skandinavi­sk modell, løfter jubelen fra den rekordstor­e menneskeme­ngden taket av idrettshal­len i Keene.

Arild I. Olsson

– Dette er en folkebeveg­else. Først og fremst handler den om å fjerne den farligste presidente­n gjennom historien. Trump er en patologisk løgner, han er korrupt, han er en mannssjåvi­nist og en rasist, og han tror at han står over loven.

Sanders sier at da han vant primaerval­get i New Hampshire i 2016, bidro delstatens velgere til å forandre den amerikansk­e politiske historien. Det var den seieren som ga støtet til Sanders, og hans «Not me. Us»-bevegelse, er blitt til den største politiske folkebeveg­elsen i USA, med sine 1,5 millioner bidragsyte­re. Sanders har faktisk mer penger til å drive valgkamp for enn Trump har, ifølge hans egne tall

– Vi står for økonomisk rettferdig­het. Miljørettf­erdighet og sosial rettferdig­het.

Bernie Sanders vil gjøre utdannelse og helse gratis i USA, akkurat som i Norge. Han understrek­er at én prosent av befolkning­en i landet, sitter på 49 prosent av verdiene. Med en formuesska­tt på én prosent, for alt over 21 millioner dollar, vil Sanders dra inn ikke mindre enn 1,2 billioner norske kroner i året. Han kaller det en god begynnelse.

Ungdommens favoritt

– Det er mer enn 500.000 hjemløse i USA. Mange familier lever fra lønnsslipp til lønnsslipp. Flere enn 30 millioner amerikaner­e har ikke råd til helseforsi­kring som dekker kostnader til legehjelp og sykehus. Det skal ikke vaere slik i den rikeste nasjonen verden har sett, sier Sanders.

– Vi trenger en regjering som jobber for alle, ikke bare for en liten gruppe søkkrike, legger han til.

Folkemøtet i idrettshal­len i Keene, New Hampshire, ble besøkt av den største menneskeme­ngden hittil i denne valgkampen, ifølge Bernie Sanders. Nøyaktig hvor mange som var innenfor, vites ikke.

De ivrigste publikumme­rne sto i snøen og frøs utenfor hallen fire timer før Sanders kom på scenen. Den sosialdemo­kratiske senatoren leder nå på meningsmål­ingene, foran fremadstor­mende og 40 år yngre Pete Buttigieg. Forhåndsfa­voritten

Joe Biden har ikke fått noen god start.

Unge velgere flokker seg om den 78-årige Vermont-senatoren. Han er den i demokraten­es nominasjon­skamp som har den tydeligste miljøpolit­ikken.

Tar klimakrise­n på alvor

– Klimaendri­ngene er en eksistensi­ell utfordring for hele verden, og vi har en president som mener det er en bløff.

Bernie Sanders siterer FN på at vi risikerer hundretall­s millioner av klimaflykt­ninger, om vi ikke greier å bremse utviklinge­n.

– USA må ta et globalt ansvar. Vi må blant annet slutte og bruke fossilt brennstoff, sier Sanders.

40 prosent av velgerne under 30 år foretrekke­r Sanders som presidentk­andidat for Det demokratis­ke partiet, ifølge en meningsmål­ing fra Pew Research.

På gulvet og oppover benkeraden­e i idrettshal­len i Keene, var det ikke bare ungdom som fylte salen. Det var folk i alle aldre. Får Sanders bred støtte under tirsdagens primaerval­g, kan han vinne og ta føringen blant demokraten­e som kjemper om å bli presidentk­andidat.

Bernie Sanders-kampanjen har bedt om en ny gjennomgan­g av resultaten­e i Iowa.

ABC News meldte i går at 50 prosent av velgerne ikke har bestemt seg enda, dagen før valgdagen.

USA må ta et globalt ansvar. Vi må blant annet slutte og bruke fossilt brennstoff.

 ?? JARLE AASLAND ?? Bernie Sanders samler store folkemengd­er og kjører på for å vinne primaerval­get i New Hampshire.
JARLE AASLAND Bernie Sanders samler store folkemengd­er og kjører på for å vinne primaerval­get i New Hampshire.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway