Stavanger Aftenblad

«Parasite» skrev Oscar-historie

-

FILM: Den sørkoreans­ke filmen «Parasite» vant hele fire priser under den 92. utgaven av Oscar-utdelingen søndag og skrev samtidig historie to ganger.

Komedien er den første internasjo­nale filmen som vinner Oscar-statuett for beste film, den gjeveste prisen av dem alle. Det er også første gang en asiatiskpr­odusert film vinner pris for beste originalma­nus.

«Parasite» fikk også Oscar for beste regi og beste internasjo­nale film under Oscar-utdelingen som samlet filmeliten og andre kjendiser i ekstravaga­nte antrekk søndag kveld.

– Etter å ha vunnet beste internasjo­nale film, trodde jeg at jeg var ferdig for dagen, og jeg var klar for å slappe av, sa Bong Joon-Ho etter at han mottok prisen for beste regi for «Parasite».

Bong er fra før ikke fremmed med å motta priser for filmen. «Parasite» var den første fremmedspr­åklige filmen til å vinne Screen Actors Guild Awards. Bong har også vunnet beste regi under Golden Globe, samt Gullpalmen i Cannes.

Sam Mendes' film «1917» var på forhånd en av favoritten­e til å vinne prisen for beste film, men måtte altså se seg slått.

Pris etter comeback Joaquin Phoenix vant sin første Oscar-statuett for beste mannlige hovedrolle for sin rolle i «Joker», som hadde flest nominasjon­er.

Prisen for beste kvinnelige hovedrolle gikk til Renée Zellweger for sin rolle i «Judy». Hun har vaert borte fra skjermen i seks år, og hun brukte takketalen til å hylle Judy Garland. «Judy» er nemlig et biografisk drama om den amerikansk­e sangeren og skuespille­ren.

Politisk stikk

Etter mange tiår som et av Hollywoods heteste navn, vant Brad Pitt en etterlengt­et Oscar som skuespille­r.

Statuetten fikk han for birollen i filmen «Once Upon a Time ... in Hollywood», der han spiller en avslappet stuntmann i filmen som er regissert av Quentin Tarantino. Komediedra­maet

vant også pris for beste produksjon­sdesign.

I takketalen kom han med et politisk stikk.

– De sa at jeg bare hadde 45 sekunder her oppe, noe som er 45 sekunder mer enn Senatet ga John Bolton denne uken. Jeg tror kanskje Quentin lager en film om det, som ender med at de voksne gjør det rette, sa 56-åringen, som refererte til riksrettss­aken mot president Donald Trump.

Pitt har en Oscar-statuett fra før. Den fikk han som produsent for filmen «12 Years a Slave».(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway