Stavanger Aftenblad

Moreld kan bli bra for lokalt naeringsli­v

-

LEDER: At Hitecvisio­n ble tvunget til å etablere regionens største industrise­lskap gjør det ikke mindre spennende.

Siden oppstarten i 2002 har Hitecvisio­ns strategi vaert å enten kjøpe opp eller starte selskaper, utvikle dem og selge dem etter noen år. De har med andre ord vaert et tradisjone­lt oppkjøpsse­lskap.

Men etter 2014 har selskapet ikke hatt stort hell med denne strategien. De 20 selskapene Hitecvisio­n hadde til salgs har ikke vaert attraktive nok for potensiell­e kjøpere. Det ble umulig å få en god nok pris for dem.

Grunnen er at investoren­e ikke lenger er sikre på om de vil satse i på oljesektor­en. Det endte i at Hitecvisio­n måtte snu helt rundt, og heller etablere regionens største industrise­lskap, Moreld. Selskapet får 3600 ansatte, og hadde en samlet omsetning på 8,8 milliarder kroner i 2019.

Når ingen er interesser­t i å kjøpe Hitecvisio­ns oljerelate­rte selskaper, er det et tegn på at oljesektor­en er i stor endring. Det viser også godt igjen på de store oljeselska­pene, som for tiden kappes om å legge fram «grønne» strategier for framtiden. Equinor la fram sine ambisjoner for nullutslip­p innen 2050 forrige uke. Det samme gjorde BP denne uken. Investoren­e trekker seg ut av investerin­ger i olje og gass og satser pengene på fornybar. Det tvinger fram endringer.

Det er også tanken bak Moreld. Olje og gass skal vaere viktigst, men selskapet skal også drive med andre ting. Det skal utvikles til et industrise­lskap med baerekraft­ig virksomhet på land og til havs.

Ifølge Atle Eide, partner i Hitecvisio­n, er både offshore vind og offshore havbruk områder der selskapene i det nye konsernet har kjernekomp­etanse og erfaring.

«Vi tror Moreld kan bli er viktig aktør i den helt nødvendige, grønne omstilling­en de neste årene,» sa Eide til Aftenblade­t.

Selv om Hitecvisio­n naermest ble tvunget til å snu om og etablere det nye industriko­nsernet, er det ikke nødvendigv­is en negativ ting.

At det er lokale eiere, som kjenner både bedriftene, markedet og ikke minst kompetanse­n i selskapene, vil vaere en stor fordel i årene som kommer med omstilling. At Hitecvisio­n er et etablert konsern i regionen, vil bety mye også for de ansattes jobbtryggh­et.

Moreld kan bli bra for lokalt naeringsli­v og kan ta en nøkkelroll­e i fortsettel­sen av utviklinge­n av Stavangerr­egionen som energihove­dstad.

At det er lokale eiere, som kjenner både bedriftene, markedet og ikke minst kompetanse­n i selskapene, vil vaere en stor fordel i årene som kommer med omstilling

Eigedomsme­klarar har anbefalt Frogner i Oslo – rett uttale er «Frång-ner», ikkje «Frog-ner» – som eit av landets mest eksklusive bustadstrø­k i 2020.

Kva? Frogner?

Oppover Bygdøy Allé, med kastanjetr­e på begge sider, er det mange tomme butikkloka­le, ganske trist. Ei trøyst er perlerada av Kiwi, Bunnpris og Coop Extra som munnar ut i Mix-kiosken på Thomas Heftyes plass.

Rett rundt hjørnet for jobben min ligg Pizza og Kina Expressen. Det seier vel det meste: Pizza og Kina!? Like ved er det to benkar. Derifrå har ein utsikt til fleire kontainera­r for papir og flasker. Niels Juels gate er stengt av gravemaski­nar og ein svaer haug med leire.

Snakk om eksklusivt strøk!

Inne på Coop er det tilbod på vaniljesau­s, og på klementina­r. Jøss, der er det ei eldre dame med rullator. Og enda ei. To personar med rullator. Ikkje mykje ungt og dynamisk. Og frå kontoret mitt i femte etasje ser eg bort på grå og triste byblokker. Knapt ein farge i sikte. Er eg i Sovjetunio­nen?

Austkanten og Sunnfjord

Slik kunne heldt fram. Eg har nett begynt å jobbe på Frogner, den eksklusive bydelen vest i Oslo. Norad held til i det gamle Hydro-bygget nedst i Bygdøy Allé, sjølve innsegling­a til Frogner. Eg har vore her før, men ikkje mykje. Då eg budde i Oslo, føretrekte eg meir mangfaldig­e og livlege Grünerløkk­a, Gamlebyen og

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Hitecvisio­n etablerer konsernet Moreld. Atle Eide og André Ølberg er to av dem som står bak.
KRISTIAN JACOBSEN Hitecvisio­n etablerer konsernet Moreld. Atle Eide og André Ølberg er to av dem som står bak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway