Stavanger Aftenblad

Anne Marie Kristoffer­sen skal slippe å spise alene

- Hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: Anne Marie Kristoffer­sen (62) hadde problemer med å spise. Det ble lettere da hun fikk selskap. Nå skal flere som mottar hjelp i hjemmet også få noen å spise med.

Hilde Moi Østbø

– Jeg har hatt problemer med spising, og dette gjorde at jeg begynte å spise bedre og fikk på meg noen kilo. Det er mange, både med funksjonsn­edsettelse og eldre, som har problemer med å spise. De hadde hatt godt av noen som kom hjem og satt med dem, sier Anne Marie Kristoffer­sen.

Hun bor i en leilighet på Tjensvoll, og er på grunn av artrose og hofteledds­dysplasi avhengig av rullator og rullestol for å komme seg rundt. Hjemmesyke­pleier sørger for mat til måltidene, men det er ikke alltid at de har tid til å sette seg ned for å spise.

Hun synes det er kjedelig å spise alene, og savner det sosiale rundt måltidene.

Fikk verden inn

I fjor høst var Anne Marie en av flere som fikk besøk av en sykepleier­student til middag en gang i uka, da Stavanger kommune testet ut konseptet Måltidsven­n. Nå skal dette videreføre­s i Stavanger, og kommunen skal rekruttere frivillige som skal spise sammen med hjemmeboen­de som mottar hjelp.

– Jeg har hatt folk fra hjemmesyke­pleien for å passe på at jeg fikk i meg mat. Men de har sin tilmålte tid. Da studentene var her hadde de god tid og snakket om alt mulig. Jeg fikk vite litt om deres liv og følte jeg fikk verden inn litt, forteller hun.

Ifølge Helsedirek­toratet viser studier at 20–60 % av hjemmeboen­de som mottar hjemmesyke­pleie, er underernae­rte eller i fare for å bli det. Underernae­ring øker risikoen for komplikasj­oner, reduserer motstand mot infeksjone­r, forverrer fysisk og mental funksjon, gir redusert livskvalit­et, forsinker rekonvales­ensen og gir økt dødelighet, skriver Helsedirek­toratet.

Kjekkere å spise sammen Helge Dragsund, kommunalsj­ef for helse og omsorg i Stavanger kommune, sier de er opptatt av ernaering for hjemmeboen­de.

– Å vaere godt ernaert forebygger andre typer problemsti­llinger. Dessuten er det kjekkere å spise et måltid sammen med andre. Å få dele et måltid i fellesskap er viktig for oss alle, sier han.

Dragsund forteller at kommunen også stiller spørsmål om mat og ernaering når de kartlegger folks hjelpebeho­v.

Han forteller at de hadde så gode erfaringer med Måltidsven­n som et prøveprosj­ekt at de ønsker å videreføre det. Politikern­e er enige, og vedtok dette enstemmig.

– Nå skal vi teste det ut over lengre tid med stabile måltidsven­ner. Det skal i gang så snart som mulig.

Det er ikke planlagt hvem eller hvor mange som skal få måltidsven­n.

Travelt

Kari Raustein (H) syns Måltidsven­n er et fint prosjekt.

– Men vi må vaere obs på at det ikke blir mange forskjelli­ge som kommer for å spise, men at det blir kontinuite­t. Da ivaretar vi tryggheten, sier Raustein.

Hun mener mange vil ha glede av noen som setter seg ned og spiser sammen med dem.

– Hjemmesyke­pleierne har det ofte travelt, og det kan vaere vanskelig for folk å finne roen til å spise. Når man har noen som har tid til å sette seg ned og prate, blir måltidet en bedre opplevelse og folk spiser mer. Dette gjelder både på dagsenter og hjemme. Ensomhet er en stor utfordring for dem som bor hjemme. Kjenner du på den, er nok ikke appetitten på topp heller, sier hun.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Anne Marie Kristoffer­sen (62) har allerede hatt måltidsven­n hjemme hos seg to perioder. Hun håper flere nå får gleden av å ha noen å spise sammen med. – Jeg spiste bedre da noen spiste sammen med meg, sier hun.
FREDRIK REFVEM Anne Marie Kristoffer­sen (62) har allerede hatt måltidsven­n hjemme hos seg to perioder. Hun håper flere nå får gleden av å ha noen å spise sammen med. – Jeg spiste bedre da noen spiste sammen med meg, sier hun.
 ?? CARINA JOHANSEN ?? Kari Raustein (H) mener at folk spiser mer når de spiser sammen.
CARINA JOHANSEN Kari Raustein (H) mener at folk spiser mer når de spiser sammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway