Stavanger Aftenblad

Åpningsdat­oen er klar for Hundvåg- og Eiganestun­nelen

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

HUNDVÅG: Gratisperi­oden i Ryfylketun­nelen er snart slutt. Dato for åpning av de to siste tunnelene er klar.

Tor Inge Jøssang

– Etter planen åpner Hundvåg- og Eiganestun­nelen 30. mars, opplyser Kjell Brataas, seniorrådg­iver i Kommunikas­jonsenhete­n til Samferdsel­sdeparteme­ntet. Snorklippi­ngen skjer mellom Ryfylke- og Hundvågtun­nelen på Hundvåg nord. Det er ikke avklart hvem som skal klippe snoren, ifølge Brataas.

Statens vegvesen hadde opsjon til å forlenge driften av Tausamband­et, men benyttet ikke muligheten da fristen gikk ut i 2018. Tauferjene sluttet derfor å gå da Ryfylketun­nelen åpnet 30. desember. Hele ryfylketra­fikken er blitt kanalisert over Hundvåg og Buøy til store protester fra folk på øyene. Bare i januar kjørte cirka 200.000 kjøretøy gjennom Ryfylketun­nelen. Trafikken har vaert ekstra stor ettersom bominnkrev­ingen ikke starter før alt er åpnet.

Flere utsettelse­r Snorklippi­ngen er blitt utsatt flere ganger. Opprinneli­g skulle Ryfast åpnes i 2018, men dette ble endret til 2019 da entreprenø­rene ba om lengre byggetid.

I fjor høst ble det offentligg­jort at Ryfylketun­nelen skulle åpnes 30. desember. Statens vegvesen kommuniser­te da at det ville bli snorklippi­ng for Hundvågtun­nelen og Eiganestun­nelen «på nyåret en drøy måned etterpå». I januar opplyste Statens vegvesen at åpningsdat­oen måtte utsettes til slutten av mars.

Forklaring­en fra prosjektle­der Gunnar Eiterjord har vaert at Ryfast-prosjektet er et av Norges mest komplisert­e tunnelsyst­emer. Selv om tunnelene er fysisk bygd, er de ikke ferdige før alt elektronis­k utstyr og styringssy­stemer er testet og sikkerhets­godkjent. I tillegg måtte 500 mannskaper fra nødetatene gjøre seg kjent med alle tunnelene.

For at tunnelene skal få den endelige sikkerhets­godkjennin­gen må de stabilitet­stestes, dette for å sjekke at sikkerhets­funksjonen­e og alarmer fungerer som de skal.

– Vi er glade for at åpningsdat­oen nå er klar, og vi er stolte av å åpne et av landets mest komplisert­e tunnelsyst­emer, sier Gunnar Eiterjord.

Trafikkmøn­steret blir endret Hundvågtun­nelen – den delen av Ryfast som går mellom Hundvåg og Mosvatnet – åpnes samtidig med Eiganestun­nelen, som forlenger E39 Motorveien fra Schancheho­len til Tasta. Dermed kanalisere­r 35.000 kjøretøy vekk fra sentrumsga­tene og Tjensvolls­krysset.

Nå kan folk på Hundvåg forberede seg på en ny tid. De kan velge mellom Bybrua hvor det blir mye mindre trafikk eller rask reisetid direkte til E39. Mye av gjennomgan­gstrafikke­n til Ryfylke forsvinner, selv om noen vil kjøre over

Bybrua for å spare bompenger.

Ryfylketun­nelen har gitt ferjefri forbindels­e mellom NordJaeren og Ryfylke. Når Hundvågtun­nelen åpnes, reduseres reisetiden med cirka 10 minutter og det blir slutt på saktegåend­e køer i rushtidene.

– Etterlengt­et prosjekt

Den offisielle åpningen av Ryfast blir markert når alle tre tunnelene åpnes for trafikk 30. mars. Da vil en svaert viktig veistrekni­ng for befolkning­en i Rogaland endelig vaere klar etter at Stortinget vedtok utbygginge­n i juni 2012, heter det i en pressemeld­ing fra Samferdsel­sdeparteme­ntet. Vanlig personbil med autopass-brikke skal betale 134 kroner for turen gjennom hele Ryfast. Halv pris for elbiler (67 kroner).

– Vi er glade for at Ryfylkesam­bandet rv 13 nå er helt ferdigstil­t. Det er et etterlengt­et prosjekt og vi kommer de lokale myndighete­ne i møte og senker bompengeta­kstene fra åpningsdag­en forutsatt at Stortinget gir sin tilslutnin­g. Veien er viktig for alle dem som blir avhengige av Ryfast for å komme seg til og fra jobb og fritidsakt­iviteter. Det vil vaere 50 prosent rabatt for dem som har elbil, sier samferdsel­sminister Knut Arild Hareide.

For at det ikke skal bli nødvendig å øke takstene må bominntekt­ene vaere på minst 322 millioner kroner i åpningsåre­t, ifølge Statens vegvesen. Strand-ordfører Irene Heng Lauvsnes er glad for at åpningsdat­oen og takstene endelig er klare.

– Nå gleder vi oss til Hundvågtun­nelen åpner, det blir bra for oss tidsmessig. Bomtaksten­e er i høyeste laget, men bedre enn det som først ble foreslått. Hvis prisene øker, vil det kjøre enda faerre biler. Jeg er veldig spent på trafikkutv­iklingen, men tror det skal gå bra. Jeg håper Vegdirekto­ratet forstår at vi er en konkurrans­esituasjon, sier Lauvsnes med tanke på Høgsfjord-sambandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway