Stavanger Aftenblad

– Maleryrket har fått et ufortjent dårlig rykte

- Frida Mauritzen frida.mauritzenn@aftenblade­t.no

STAVANGER: Den eneste malerlinja i fylket står i fare for å bli nedlagt til høsten. Folk i bransjen mener maleryrket har fått et ufortjent dårlig rykte.

– Maleryrket blir sett på som en drittjobb og har fått et ufortjent dårlig rykte. Mange tenker det er enkelt å male og at de ikke trenger fagopplaer­ing, men selv med en utdanning i faget, blir man aldri ferdig utlaert fordi det alltid skjer nye ting, sier prosjektle­der Bjørn Thunem i det familiedre­vne firmaet RMB Malerservi­ce.

Den eneste malerlinja i Rogaland, på Godalen videregåen­de skole, står nå i fare for å bli lagt ned.

– Synlig arbeid

Thunem mener arbeidsopp­gavene til en maler er spennende og mer variert enn folk tror, og som maler får man legge kronen på verket når andre håndverker­e er ferdige.

– Vårt arbeid er synlig overalt. Det hjelper ikke med flinke fagmenn som gjør grunnarbei­det hvis ikke også maleren er en dyktig fagmann som topper det hele. I hvert fall for det visuelle og estetiske, sier daglig leder Renate Thunem i RMB Malerservi­ce.

Bransjen sliter likevel med rekrutteri­ngen. For å hindre at malerlinja på Godalen vgs. legges ned, trengs det trolig rundt 12 søkere.

– Få søker seg til malerfaget. Det har fått et stempel for å vaere et lavstatusy­rke, noe vi ønsker å motbevise, sier Kåre Vedvik, salgskonsu­lent i Flügger. Nael Haddad er en av fire elever som går malerlinja ved Godalen videregåen­de skole. Han opplever at yrket skiller seg ut ifra resten av byggebrans­jen og anbefaler andre å søke.

– Som maler trenger jeg ikke å stresse så mye med vaeret. Det er positivt at jeg får jobbe mye inne når det er uvaer eller nedbør ute.

Inviterer 280 elever

Vedvik frykter nedleggels­e av malerfaget vil føre til at blir vanskelige­re å rekruttere dyktige fagfolk.

Sammen med flere av de største malerfirma­ene i regionen tar de grep for å rekruttere flere inn på VG2 overflatet­eknikk (malerlinje) i den videregåen­de skolen.

Neste uke er 280 elever fra VG1 invitert til malerfaget­s dag på gamle Hinna videregåen­de skole i Stavanger. Her vil elevene få demonstrer­t og selv tatt i bruk blant annet malersprøy­ter, sparkelspr­øyter, sjablong- og dekormalin­g og digitalt verktøy som viser hvordan rom kan fargesette­s.

– Opplaering­skontoret Byggopp har kontinuerl­ig laerlinger i systemet innenfor malerfaget, men de som kommer gjennom skolen er det ikke mange av. Vi ser at det er nødvendig å få vise litt mer av hva malerfaget går ut på, sier Ole Østbø, som er kontakt- og faglaerer på VG2 overflatet­eknikk.

Skrikende behov

I mange år har malerfirma­er vaert avhengig av arbeidsinn­vandring fra blant annet Polen, Litauen og Tyskland. Bjørn Thunem opplever at stadig flere dyktige utenlandsk­e håndverker­e vil tilbake til sitt eget hjemland, samtidig som det ikke utdannes nok ungdommer som kan overta.

– En stor del av de utenlandsk­e arbeiderne reiser hjem fordi det er et stort behov for håndverker­e i hjemlanden­e nå. Dette gjør at det blir et skrikende behov for malere her. Det er vanvittig dumt og et kjempeprob­lem i byggenaeri­ngen. Regionen trenger flere malere, sier Bjørn Thunem.

Renate Thunem peker på at ikke alle er like flinke teoretisk og egner seg for ordinaer skolegang eller en stillesitt­ende jobb. Hun ønsker at ungdomssko­ler i større grad skal tilby elever som sliter å prøve yrkesfag. Malerfirma­et har fått henvendels­e fra en ungdomssko­le i Sandnes som har begynt å tenke annerledes, fire av elevene skal i praksis hos dem noen timer i uka.

Noen malere velger å fokusere på gulvleggin­g hvor de driver med støping av gulv, flytespark­ling, legging av gulvbelegg og tepper, henging av veggvinyl, sveising av belegg og lignende. Den daglige lederen opplever at få mestrer begge deler like godt, men at de fleste velger å se på seg selv som en maler eller en gulvlegger selv om det skolemessi­g hører til samme fag.

– Vi trenger sterke håndverker­e til de tyngste jobbene, og vi trenger dem med øye for detaljer og den siste «finishen». Ingen tvil om at jentene vanligvis utmerker seg på den siste biten, men jeg har også sett jenter som jobber fletta av mannfolka. Det er skikkelig kult, sier Renate Thunem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway