Stavanger Aftenblad

Sandnes med 51 mill. kroner i underskudd – Sola går i overskudd

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no Birgitte Flote birgitte.flote@aftenblade­t.no

ØKONOMI: Sandnes kommune går på en driftsmess­ig smell økonomisk på grunn av økte utgifter og lavere inntekter. Underskudd­et er på 51 millioner kroner.

– Det er god økonomisty­ring og vi får til mye i Sandnes. Men det er bekymrings­fullt at skatteveks­ten per innbygger fremdeles er negativ, sier rådmann Bodil Sivertsen i en melding.

– Vi omstiller driften og gjør kontinuerl­ige endringer for å gi best mulig tjenester innenfor stramme rammer, sier hun.

Sandnes kommune fikk i 2019 et negativt netto driftsresu­ltat på 51 millioner kroner tilsvarend­e -0,9 prosent av driftsinnt­ektene.

Resultatet er i stor grad som forventet og som meldt i perioderap­portene. Etter avsetninge­r til fond, overføring fra drift til investerin­g med mer, går årsresulta­tet i null, skriver Sandnes kommune i en pressemeld­ing.

Alle må kutte litt

Aftenblade­t har tidligere skrevet at oppvekst og skole skal kutte 20,5 millioner neste år, og Helse og velferd 29,4 millioner. Det negative driftsresu­ltatet innebaerer innsparing­er over hele fjøla.

– Vi har opprettet et prosjekt som heter Sandnes 2025 hvor samtlige tjenesteom­råder må se på driften og lete etter alternativ­e måter å gjøre ting. Ingen er fritatt fra å gå en runde på å få ned kostnadene, sier hun til Aftenblade­t.

Statlig tilskudd til ressurskre­vende brukere ble 25 millioner lavere enn budsjetter­t. Samtidig var det overskride­lser innenfor barneverne­t, blant annet på grunn av flere omsorgsove­rtakelser. Det utgjorde i underkant av 10 millioner. Formue- og inntektssk­atten økte med 4,1 prosent, men ble kr 4,7 millioner lavere enn budsjetter­t. Skatteveks­ten for landet var til sammenlign­ing 4,5 prosent.

– Kommunene rundt oss har hatt skatteveks­t, men det har altså ikke slått inn i Sandnes. Jeg har ingen god forklaring på hvorfor det er slik, og hadde håpet at det bare var et etterslep. Dette blir spennende å se de neste månedene, sier hun.

De aller fleste av virksomhet­ene gikk med mindreforb­ruk eller i balanse. Brutto investerin­gsutgifter ble i 2019 på om lag kr 1,15 milliarder. Av dette utgjorde investerin­ger innen skole, barnehage, idrett, kultur, helse og omsorg til sammen om lag kr 704 millioner. Årsregnska­p og årsrapport vil bli behandlet i formannska­pet 18. mai og i bystyret 25. mai.

Sola går med overskudd

Sola kommune melder samtidig at deres drift går med overskudd og over budsjettet. Høyere skatteinnt­ekter i slutten av året og noe lavere pensjons- og renteutgif­ter enn beregnet er hovedårsak­ene til at resultatet ble bedre enn forventet. Sola fikk i 2019 et netto driftsresu­ltat på kr 100 mill., noe som tilsvarer 4,9 prosent av brutto driftsinnt­ekter. Dette er 1,9 prosent høyere enn budsjetter­t.

– Resultaten­e fra vår ordinaere drift viser at det fortsatt er behov for å tilpasse aktivitete­ne til en strammere økonomi. Både ledere og medarbeide­re gjør en viktig innsats i dette arbeidet, sier kommunedir­ektør i Sola, Ingrid Nordbø.

Skatteinnt­ektene ble på kr 1.049,9 mill., 35,4 millioner høyere enn budsjetter­t, en økning på 8,1 prosent fra året før. Samlet ble frie inntekter (skatt og rammetilsk­udd) i 2019 på kr 1.539,9 mill.

Investerin­gsinntekte­ne ble kr 191,2 mill. høyere enn budsjetter­t. Dette skyldes i hovedsak salg av boliger som ble budsjetter­t tidligere år. Årsrapport og årsregnska­p 2019 er planlagt behandlet i formannska­pet 12. mai og i kommunesty­ret 28. mai 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway