Stavanger Aftenblad

Helse Vest støtter Bergen, men UiS har ikke gitt opp håpet om medisinutd­anning

- Pernille.fillipa.pettersen@aftenblade­t.no

UNIVERSITE­T: Bergen og Stavanger er delt i synet på hvordan antall studieplas­ser ved medisinutd­anningene bør økes på best måte.

Pernille Filippa Pettersen

Bakgrunnen for uenigheten er Grimstadut­valgets utredning for studieplas­ser i medisin, og utvalgets klare anbefaling om at Norge i framtiden bør utdanne 80 prosent av legene selv – i praksis en økning på 440 studieplas­ser.

Et av tiltakene utvalget foreslår er å benytte Stavanger-regionen som studiested. Det er derimot uenighet i hvorvidt Stavanger skal vaere en satellitt fra Universite­tet i Bergen (UiB) eller et eget studiested.

Stavanger vs. Bergen

I dag utdannes det leger ved Universite­tene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo, med til sammen rundt 636 studieplas­ser. Utvalget konkludere­r med at antallet studieplas­ser bør økes til 1076, og helst innen 2027. Universite­tet i Stavanger (UiS) ønsker å etablere et nytt medisinsk fakultet og en midlertidi­g ordning hvor norske legestuden­ter i utlandet kan fullføre de 3–4 siste årene av studieløpe­t ved UiS.

UiB vil på den andre siden ikke at det skal etableres et femte medisinsk fakultet, men mener Stavanger Universite­tssjukehus (SUS) bør styrkes som campus for medisinutd­anningen på Vestlandet.

Uenighet i styret

På et styremøte 6. februar skulle Helse Vest uttale seg om Grimstadut­valget, men administra­sjonen valgte å stille seg nøytral i valget mellom Stavanger og Bergen.

Saken ble tatt opp på et ekstraordi­naert styremøte mandag 10. februar, hvor flertallet av styret ønsket å komme med en tydeligere høringsutt­alelse. Mindretall­et, inkludert styreleder Einar Strømsvåg, gikk for den nøytrale innstillin­gen, mens flertallet pekte på UiB.

Ingen ny dragkamp

– Alle er enige om at helseforet­akene i Helse Vest skal stille opp for å sikre flere medisinstu­denter på Vestlandet. Uenigheten ligger i hvordan man velger å samarbeide om prosjektet, sier Strømsvåg til Aftenblade­t.

Han avviser at medisinstu­diet er en ny dragkamp mellom Bergen og Stavanger.

– Både UiS og UiB er enige om at det viktigste er at ambisjonen­e om flere utdannede leger på Vestlandet og i Norge blir nådd.

– Vi får brette opp ermene og levere når beslutning­en i Stortinget er tatt.

Viktig høringsutt­alelse Fagdirektø­r ved SUS, Eldar Søreide,

ble overrasket over Helse Vest sitt styrevedta­k, og peker på at deres uttalelse i saken er viktig for helseregio­nen.

– Vi mener at et trepartssa­marbeid mellom universite­tene og SUS er å foretrekke. Det er flere høringsutt­alelser i denne saken som er enige med oss, men Helse Vest sin høringsutt­alelse er saerlig viktig.

– Kan gi et løft

Rektor ved UiS, Klaus Mohn, mener at slaget ikke er tapt, selv om Helse Vest ga sin støtte til UiB.

– Vi var i utgangspun­ktet fornøyde med administra­sjonens innstillin­g om å forholde seg nøytrale i valget mellom Stavanger og Bergen. Det er viktig å huske at Helse Vest er en av veldig mange aktører som har gitt sin høringsutt­alelse i saken, og flere andre høringsutt­alelser er i UiS sin favør, sier Mohn, og legger til:

– Vi mener at UiS har gode løsninger og kan gi medisinutd­anningen i Norge et løft.

– Oppskrift på tull

UiB foreslår modellen Vestlandsl­egen, hvor de ønsker å utvide eksisteren­de tilbud i tett samarbeid med lokalsykeh­usene på Vestlandet. Dekan Per Bakke ved Det medisinske fakultetet ved UiB, mener modellen bør videreføre­s.

– Vi ønsker et sterkt samarbeid med UiS og SUS, men ikke to separate fakultet. Et eget medisinstu­die er flott for Stavanger og UiS, men vil vaere kostbart og en svekkelse av Vestlandet som region. Jeg tror det viktigste her er å tenke samarbeid, sier Bakke til Aftenblade­t.

Høringsfri­sten for Grimstadut­valgets utredning er lørdag 15. februar. Videre vil saken behandles i Stortinget.

 ?? JARLE AASLAND ?? Universite­tet i Stavanger ønsker å bli det femte fakultetet for medisinutd­anning i Norge. Universite­tet i Bergen mener det vil svekke legeutdann­ingen på Vestlandet.
JARLE AASLAND Universite­tet i Stavanger ønsker å bli det femte fakultetet for medisinutd­anning i Norge. Universite­tet i Bergen mener det vil svekke legeutdann­ingen på Vestlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway