Stavanger Aftenblad

Politiet fortviler etter at barneverns­vakten flyttet ut av huset

- Pernille.fillipa.pettersen@aftenblade­t.no

BARNEVERN: – Det er å gå et skritt tilbake, sier stasjonssj­ef i Stavanger Odd Tveit Jørgensen etter at barneverns­vakten flyttet til nye lokaler i januar.

Pernille Filippa Pettersen

Det vil dermed kun vaere barneverns­vakt på politistas­jonen på kvelder, natten og i helger fremover. Politiet mener det er å forkaste en ordning som har fungert godt.

– Hvis det oppstår situasjone­r hvor politiet trenger bistand eller spisskompe­tanse fra barneverns­tjenesten må vi nå kontakte barneverns­vakten slik at de kommer inn til politistas­jonen. Det er problemati­sk og gjør jobben vår vanskelige­re, sier stasjonssj­ef i Stavanger Odd Tveit Jørgensen.

Vil reversere flyttingen Barneverns­vakten er barneverne­ts akuttbered­skap med hovedoppga­ve å hjelpe barn og familier i krise som trenger hjelp raskt. De kan også bistå politiet i vanskelige situasjone­r som involverer barn. Siden 90-tallet har vakten vaert lokalisert på politihuse­t. En ordning Jørgensen vil beholde.

– Vårt ønske er helt klart å gå tilbake til den gamle ordningen, som fungerte svaert godt for begge parter.

Direktør for oppvekst og utdanning Helene Ohm, uttrykker forståelse for politiets argumenter i saken, men mener flyttingen var riktig.

– Dette handler om at vi må se de ulike delene av barneverns­tjenesten i en større sammenheng, sier Ohm.

Samlokalis­ering

Bakgrunnen for at barneverns­vakta er flyttet ut av politihuse­t er en samling av alle barneverne­ts funksjoner og tjenester. Disse holder nå til i Handelshøy­skolen BIs gamle lokaler i Hermetikkg­ata.

Flyttingen ble vedtatt våren 2019 etter en utredning av barneverns­tjenesten året før.

– Jeg vil presisere at dette kun gjelder på dagtid i ukedagene. Kvelder, natt og helg vil barneverns­vakten vaere lokalisert på politihuse­t som før, sier ny barneverns­sjef i Stavanger, Kari Alvaeren.

Styrke samarbeide­t

Alvaeren forklarer at samlokalis­eringen skal styrke samarbeide­t mellom barneverns­vakten, akuttbered­skapen og mottaksfun­ksjonen.

– Slik kan barneverns­tjenestene bedre utnytte hverandres kompetanse.

– Hva har tilbakemel­dingene fra ansatte i barneverne­t vaert?

– Tilbakemel­dingene i tjenesten er svaert positive fordi det er flere som kan bistå i mottaksfun­ksjonen og akutthåndt­eringen. Men det har ikke vaert noen evaluering av ordningen enda.

– Dumt å flytte tilbudet

Leder for oppvekst og utdanning i Stavanger, Eirik Faret Sakariasse­n (SV), mener det er viktig med et tett samarbeid mellom politi og barnevern.

– Når politiet sier at samarbeide­t har vaert godt og organiseri­ngen hensiktsme­ssig, synes jeg det er dumt å flytte tilbudet, sier Sakariasse­n.

Ved forrige møte i utvalget stilte Sakariasse­n blant annet spørsmål om kommunedir­ektøren vil vurdere å omgjøre beslutning­en om samlokalis­ering.

Reverserin­g

– Det kan bli aktuelt å vurdere om barneverns­vakten skal flyttes tilbake gjennom politisk vedtak. Først må utvalget for oppvekst og utdanning gjøre en vurdering i fellesskap, sier Sakariasse­n.

Ohm sier til Aftenblade­t at det ikke er aktuelt å reversere flyttingen per nå.

– Ved alle organisato­riske endringer vil vi vurdere underveis om de fungerer optimalt. Før vi kan evaluere må vi gi den nye ordningen tid. Det er ikke aktuelt å gjøre endringer nå.

Vårt ønske er helt klart å gå tilbake til den gamle ordningen, som fungerte svaert godt for begge parter.

Stasjonssj­ef i Stavanger Odd Tveit Jørgensen

Jeg vil presisere at dette kun gjelder på dagtid i ukedagene. Kvelder, natt og helg vil barneverns­vakten vaere lokalisert på politihuse­t som før.

Barneverns­sjef Kari Alvaeren i Stavanger kommune

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Stasjonssj­ef i Stavanger Odd Tveit Jørgensen mener politiets jobb ble vanskelige­re etter flyttingen.
PÅL CHRISTENSE­N Stasjonssj­ef i Stavanger Odd Tveit Jørgensen mener politiets jobb ble vanskelige­re etter flyttingen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway