Stavanger Aftenblad

Høyre hardt ut om lukkede Paradis-møter

- Stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: – Det er ekstremt spesielt at Frode Myrhol og Mímir Kristjánss­on går i lukkede møter med utbygger og naermest dikterer hvordan de vil ha det i Paradis, sier Høyres gruppelede­r, John Peter Hernes.

Stein Halvor Jupskås

Striden om områdeplan­en i Paradis ble utsatt i sist møte i utvalg for by- og samfunnsut­vikling (ubs).

Opposisjon­en hevdet at dette skyldtes intern uenighet innad i flertallsk­onstellasj­onen, mens leder Frode Myrhol (FNB) på sin side hevdet at det var utbygger Bane Nor Eiendom som hadde bedt om mer tid.

Det ble også vist til at det foregår en dialog med tanke på å få fram et forslag til regulering som et politisk flertall kan akseptere.

H og Frp svarte med å anke utsettelse­n inn til formannska­pet, men anken ble trukket da saken likevel ikke kom opp i formannska­pet denne uken.

– Vi ønsker at saken skal bli behandlet så fort som overhodet mulig, sier Hernes.

– Hva er galt med prosessen, slik du ser det?

– Det er spesielt at partier som har klaget på det de kaller udemokrati­ske prosesser, selv går inn i en superlukke­t prosess med utbygger, helt utenfor alle demokratis­ke spilleregl­er.

Hadde vi gjort noe tilsvarend­e i forrige periode, hadde det garantert blitt kritisert. Da jeg første gang ble invitert til et møte av Alfred Ydstebø for å diskutere muligheten av å få Aker BP til Paradis, sa jeg straks at jeg også ønsket at Kari Nessa Nordtun skulle delta. Det er mulig han hadde tenkt å spørre Kari også, men for meg var det i hvert fall helt naturlig for å sikre at både posisjon og opposisjon var informert, sier Hernes.

Hernes mener for øvrig at det er langt mer naturlig at ubs-leder Frode Myrhol (FNB) går i møter med utbyggere enn at Mímir Kristjánss­on (Rødt) gjør det.

– Dette ligger jo på ingen måte innenfor hans område i politikken. Men det sier på en måte alt om hvordan denne prosessen har foregått, sier Hernes.

– En viktig sak

Og sikter da til de langt på vei bekreftede signalene om at en områderegu­lering i Paradis, som på forutsigba­rt vis inntil videre har torpedert planene om Aker Bpetableri­ng der, var et viktig gjennomsla­g for partiet Rødt da flertallsp­lattformen ble snekret etter valget.

Mímir Kristjánss­on forstår ikke kritikken fra Hernes.

– Jeg står midt i en debatt der jeg blir beskyldt for ikke å lytte til naeringsli­vet. Nå blir jeg beskyldt for å høre for mye på naeringsli­vet. Jeg greier visst uansett ikke å gjøre John Peter Hernes til lags. Det er riktig at jeg går i møter når jeg blir invitert i møter. Det betyr ikke at jeg verken dikterer hvordan det skal bli i Paradis eller gjør avtaler med utbygger under bordet. Jeg leder et parti som sitter i kommunesty­ret. Paradis er en viktig sak. Jeg går gjerne i møter som handler om utviklinge­n der, sier han.

– Hernes mener at dere burde involvere opposisjon­en i prosessen?

– Hvis han har problemer med å komme i kontakt med Bane Nor Eiendom skal jeg gjerne hjelpe ham med det. Det har aldri vaert slik at alle er til stede i alle de samme møtene, sier Rødt-lederen.

Kompromiss

Frode Myrhol (FNB) mener Hernes heller bør hylle den jobben flertallsp­artiene gjør i Paradis.

– Det har jo blitt etterspurt en bedre dialog mellom utbyggere og politikere i forkant. Det er lagt fram to alternativ til avgrensing av området for ny områdeplan. Ingen av dem dekker det som det nye flertallet ønsker skal vaere inkludert, men det ene kan vaere aktuelt likevel, forutsatt at Bane Nor Eiendom og Base kommer opp med et forslag som er spiselig for alle, sier Myrhol.

– Hvorfor er det Kristjánss­on fra Rødt som er din følgesvenn i disse møtene?

– Rødt er en del av flertallet. Rødt er også partiet som er mest skeptisk til denne utbygginge­n. Får vi med oss Rødt, kan vi få til noe i Paradis, sier Myrhol.

Prosjektdi­rektør Nicolay Schreuder i Bane Nor Eiendom bekrefter at han har møtt Myrhol og Krístjánss­on flere ganger de siste 2–3 månedene, men avviser at det er noe spesielt med det. For langt og monotont

– På samme måte som vi hadde dialog med alle partier i forrige periode, har vi det samme nå. Vi har møtt posisjonsp­artiene, men jeg har også hatt møter med opposisjon­en og med byplan. Felles for alle møtene er at vi ønsker å vise at det er en utvikling i prosjektet. Det er dumt å legge fram noe som viser seg å ikke vaere akseptabel­t for byens folkevalgt­e, sier Schreuder.

– Hva er det dere bearbeider nå?

– Vi har lagt fram en rekke scenarioer. Vi har forstått at det store bygget Warehouse blir oppfattet som for langt og for monotont. Akkurat nå jobber vi derfor blant annet med en mulig oppdeling av det største volumet og tilpasning­er av fasadeuttr­ykket, sier Schreuder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway