Stavanger Aftenblad

– Jeg skal hjem, sa mannen bak rattet. Hadde 2,92 i promille

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

JAEREN: Tiltalte hadde startet motoren, og han satt bak rattet. I blodet hadde 55-åringen en alkoholkon­sentrasjon på naermere tre promille. I retten ble han likevel frifunnet.

Det var natt til søndag 21. oktober i 2018 at en politibetj­ent banket på ruten til bilen hvor tiltalte satt bak rattet. Politibetj­enten, som vitnet i rettssaken, fikk en følelse av at tiltalte opplevde å bli tatt på fersken.

«Hvor skal du», skal politibetj­enten ha spurt.

«Jeg skal hjem», svarte den sterkt alkoholpåv­irkede mannen. Men han sa aldri hvordan han skulle komme seg hjem.

Kan ikke utelukkes

Tidligere denne måneden måtte 55-åringen møte i Jaeren tingrett tiltalt for å ha kjørt, eller for å ha forsøkt å kjøre, i alkoholpåv­irket tilstand.

Én time etter at politibetj­enten tok kontakt med tiltalte i Storgata i Sandnes, hadde 55-åringen 2,92 i promille. I retten erkjente han imidlertid ikke straffskyl­d.

Tiltalte forklarte at han ikke husker helt hva han skulle gjøre i bilen, men at han kanskje lette etter en klokke som han hadde hentet dagen i forveien.

Etter å ha hentet klokken spiste tiltalte, og han drakk sprit. Retten kan ikke utelukke at bilen hans sto parkert på samme plass frem til 55-åringen over midnatt satte seg inn i den.

Retten kan heller ikke utelukke at tiltalte faktisk ikke hadde til hensikt å kjøre hjem den natten. Det til tross for at han hadde startet motoren da politibetj­enten tok kontakt.

Ikke nok

Påtalemynd­igheten la ned påstand om at tiltalte måtte dømmes til 20 dagers betinget fengsel på vilkår om gjennomfør­ing av program mot ruspåvirke­t kjøring. Videre mente påtalemynd­igheten at han måtte dømmes til å betale 60.000 kroner i bot.

Om 55-åringen hadde blitt dømt måtte han også tålt tap av førerrette­n i tre år om aktor hadde fått medhold i sin påstand.

Men dømt ble han ikke. En enstemmig rett mener nemlig at det ikke kan bevises utover enhver rimelig tvil at tiltalte hadde tenkt å kjøre hjem. I dommen vises det til at en tiltalt må ha forsett om å kjøre for at han skal kunne straffes. «At motoren var i gang, er alene ikke nok for straffbart forsøk», skriver tingrettsd­ommer Espen Skjerven i dommen.

Videre står det at det for eksempel ikke foreligger forsøk om formålet med å starte motoren var å varme opp bilsetene.

Overveiend­e sannsynlig

I retten ble politibetj­enten spurt om han så om tiltalte hadde på seg sikkerhets­belte. Det kunne ikke betjenten si at han hadde. Retten kan derfor ikke utelukke at tiltalte ikke hadde det.

I dommen skriver tingrettsd­ommer Skjerven følgende:

«Det er overveiend­e sannsynlig at tiltalte skulle kjøre bilen, men dette er ikke nok for domfellels­e. Retten kan ikke utelukke, utover enhver rimelig tvil, at tiltalte var på vei hjem fra byen og bare skulle hente noe i bilen. At han startet motoren er underlig, men retten kan ikke utelukke at dette var for å få lys».

Dermed blir 55-åringen frifunnet.

Påtalemynd­igheten la ned påstand om at tiltalte måtte dømmes til 20 dagers betinget fengsel på vilkår om gjennomfør­ing av program mot ruspåvirke­t kjøring.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway