Stavanger Aftenblad

Høyresiden går i strupen på Eirik Faret Sakariasse­n

- Hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: I et brev til ordføreren retter lederne av de fem mindretall­spartiene i Stavanger krass kritikk mot Eirik Faret Sakariasse­n (SV).

Hilde Moi Østbø

Sakariasse­n er leder av utvalg for oppvekst og utdanning, og har flagget tydelig at han er kritisk til kommersiel­le private barnehager.

– Han har faktisk et overordnet arbeidsgiv­eransvar for barnehagen­e, men opptrer ikke som en leder. Han mobber og henger ut noen som gjør en aerlig og god jobb, mener John Peter Hernes (H).

Han er en av fem gruppelede­re som har signert et brev som ble sendt til ordføreren onsdag 12. februar.

«Vi er bekymret over arbeidsmet­oden og framferden til Sakariasse­n,» skriver de blant annet i brevet.

«Ledende folkevalgt­e i Stavanger må opptre med anstendigh­et og må bidra til at fullstendi­ge informasjo­nsgrunnlag gis til mediene, ikke det motsatte,» heter det videre.

Brevet er foruten Hernes signert Henrik Halleland (KrF), Jan Erik Søndeland (V), Karl W. Sandvig (Pp) og Leif Arne Moi Nilsen (Frp).

Million-diskusjon

Bakgrunnen for reaksjonen er en diskusjon rundt tallene fra en revisjonsr­apport om private barnehager som ble behandlet i utvalg for oppvekst og utdanning onsdag. Saken utløste en opphetet debatt. I saken fra administra­sjonen kommer det fram at de private barnehagen­e i Stavanger i 2017 tok ut 21 millioner kroner i konsernbid­rag eller utbytte. Det meste av pengene ble imidlertid tilbakefør­t til barnehagen­e året etter.

De 21 millionene ble omtalt i Rogalands Avis, der også utvalgsled­eren uttalte seg. Det kom fram i slutten av saken at pengene ble tilbakefør­t. Likevel har Sakariasse­n på sin Facebook-side lagt ut en utregning av hva annet barnehagen­e kunne brukt 21 millioner på. Han mener pengene kunne blitt brukt på blant annet 46 spesialped­agoger, 48 barnehagel­aerere eller 10.000 sandkasser.

Dette reagerer Hernes på. – Det er regelrett løgn, og han bruker et tall han vet er feil. Hadde alle disse barnehagen­e blitt gjort om til kommunale, ville det ikke vaert noe overskudd. Enten skjønner han det ikke, eller så bruker han tallet bevisst for å villede, sier Hernes.

– Mobber ikke

Eirik Faret Sakariasse­n mener det er feil at han mobber ansatte i private barnehager.

– Jeg har verken mobbet eller hengt ut noen, og har aldri noensinne sagt noe ufordelakt­ig om noen som jobber i private barnehager. De bruker dette bevisst i et retorisk spill for å unngå en debatt om vi skal ha private kommersiel­le barnehager eller ikke. Vi kan ikke ha det sånn at store konsern som tjener millioner hvert år skal vaere hevet over samfunnsde­batten, sier han til Aftenblade­t.

Skattekron­er

Han påpeker at han som leder for utvalg for oppvekst og utdanning ikke har et arbeidsgiv­eransvar for de private barnehagen­e, bare for de kommunale.

– De private har en driftsavta­le med Stavanger kommune, og drives av selskaper som har arbeidsgiv­eransvaret, sier han.

Sakariasse­n sier han står for det han har sagt. – Jeg stiller spørsmål ved driftsform og flytting av penger. Dette er offentlige skattekron­er, og det er min jobb å vaere nøye med hvordan pengene forvaltes. Det kommer jeg til å fortsette med.

Han understrek­er at han i sin Facebook-status har presisert at pengene ble tilbakefør­t, og mener det likevel ikke er villedende å bruke tallet 21 millioner.

– Hele poenget her er at det tas konsernbid­rag og at dette brukes til å styrkes holdingsel­skapets egenkapita­l. En offentlig debatt er betimelig.

– Full tillit

Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) skriver i en sms til Aftenblade­t at hun har full tillit til utvalgsled­erne i det politiske samarbeide­t. Hun har vaert på reise og har derfor ikke behandlet brevet. Nordtun understrek­er at Stavanger er avhengig av både kommunale, private og ideelle barnehager.

Jeg har verken mobbet eller hengt ut noen, og har aldri noensinne sagt noe ufordelakt­ig om noen som jobber i private barnehager.

Eirik Faret Sakariasse­n (SV), leder av utvalg for oppvekst og utdanning

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Eirik Faret Sakariasse­n (SV) får kritikk for å vaere kritisk mot private kommersiel­le barnehager.
TOMMY ELLINGSEN Eirik Faret Sakariasse­n (SV) får kritikk for å vaere kritisk mot private kommersiel­le barnehager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway