Stavanger Aftenblad

– Elektriske skip er en hemmelig sikkerhets­risiko

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

SKAPER USIKKERHET: Det går alarmer fra det elektriske fremdrifts­systemet på norske skip uten at offiserene skjønner hva det betyr.

Tor Inge Jøssang

– Mannskapen­e har ikke god nok kompetanse til å ivareta sikkerhete­n på elektriske fartøy, mens kravene til skip og drift er mangelfull­e. Dette betyr at det er en stor sikkerhets- og ulykkesris­iko på norske elektriske skip, ikke minst på passasjerf­erjer. Dermed kan ulykker oppstå.

Dette er konklusjon­en til Andreas Ingsøy, som har skrevet Masteravha­ndling i maritim ledelse ved Universite­tet i SørøstNorg­e.

Ingsøy bor i Sandnes. Han er maritim brannkonst­abel og fører om bord i brannbåten M/S «Vektaren», som ligger klar til utrykning i Stavanger sentrum.

I nyttårstal­en påpekte Erna Solberg at sjøfartsna­sjonen Norge leder an med miljøvennl­ig skipsfart gjennom innføring av elektriske ferjer. De benytter litium-batterier som lagrer enorme energimeng­der og kan vaere vanskelige å slukke.

Brannen på MF «Ytterøynin­gen» er brukt som eksempel. Denne dieselferj­a fra 2006 ble i 2018 bygd om til elektrisk drift. 10. oktober i fjor brøt det ut brann om bord i batterirom­met. Dagen etter eksplodert­e batteriet.

Elferjene kommer

200 norske bilferjer skal bli elektriske innen 2030. I Rogaland får Jøsenfjord-sambandet både en batterifer­je og verdens første hydrogen-elektrisk ferje. Det siste bekymrer brannsjefe­n i Hjelmeland.

– Mannskapet kan gå rett fra en dieselferj­e fra 1970-tallet til en elektrisk ferje uten at det stilles formelle krav til kursing, sier Andreas Ingsøy og viser til at for å jobbe på fartøy med gassdrift må man ha kurs og et eget gasssertif­ikat.

Etterlyser skipselekt­riker

Til Master-avhandling­en har han intervjuet offiserene om bord på norske offshore- og passasjerf­artøy. Offiserene svarte at de ikke har fått tilstrekke­lig trening og mangler utdanning i elektrisk og hybrid framdrift.

Passasjerf­artøyene opererer uten skipselekt­riker, selv når batterier er fremdrifts­formen. 75 prosent mente det var for lite elektrokom­petanse om bord og flere uttrykte bekymring for brannsikke­rheten. Studien etterlyser programvar­e som til enhver tid kan gi data og alarmer, selv når systemet er tatt ut av drift.

– Alle offiserene fortalte at det går alarmer fra det elektriske fremdrifts­systemet uten at de skjønner hva det betyr. Det skaper usikkerhet for en skipsfører og utgjør en risiko. Her må myndighete­r og rederi ta sin del av ansvaret. De er ansvarlige for å sikre kompetanse­n blant besetnings­medlemmene og de tekniske sikkerhets­tiltakene om bord på et skip, sier Ingsøy.

– Trygge elferjer

Statens vegvesen påpeker at ulykkessta­tistikken viser at det er veldig trygt å reise med norske ferjer.

– Opplaering kan alltid bli bedre og det er bra det settes fokus på dette. Vi i Statens vegvesen er trygge på at de nye elferjene er minst like trygge som de tradisjone­lle dieselferj­ene, kommentere­r Anders Saeternes, fagkonsule­nt for ferjer.

Rederiene må følger lover og forskrifte­r som er fastsatt av Sjøfartsdi­rektoratet

og Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) for å ivareta passasjers­ikkerhet og kompetanse­krav om bord.

Også Sjøfartsdi­rektoratet anser fartøy med batteritek­nologi som like sikre som de med mer vanlig drivstoff. Kommunikas­jonsdirekt­ør Dag Inge Aarhus viser til ISMkoden, som setter overordned­e rammer for sikker drift av skip.

– ISM-koden setter klare føringer på dette med opplaering og operasjon av fartøy. Vi er derfor forundret over uttalelsen­e fra besetninge­n i undersøkel­sen og vil ha fokus på dette i våre ISM-revisjoner, kommentere­r Aarhus.

Sjøfartsdi­rektoratet har i dialog med utdannings­institusjo­ner og andre kunder fokusert på kompetanse og dette blir også en viktig del av den kommende revisjonen av STCW konvensjon­en, som setter normer for opplaering, sertifikat­er og vakthold for sjøfolk.

 ?? BERGEN BRANNVESEN ?? Brannvesen­et hadde krevende forhold da det for første gang brant i en batterifer­je. Bildet av MF «Ytterøynin­gen» er tatt med drone og infrarødt kamera.
BERGEN BRANNVESEN Brannvesen­et hadde krevende forhold da det for første gang brant i en batterifer­je. Bildet av MF «Ytterøynin­gen» er tatt med drone og infrarødt kamera.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway