Stavanger Aftenblad

Spillet er over for en av verdens verste krigsforbr­ytere

- Aftenblade­t/Politiken

SUDAN: Etter i årevis å ha gjort narr av Den internasjo­nale straffedom­stolen ser Omar al-Bashir endelig ut til å bli rettsforfu­lgt for krigsforbr­ytelser og folkemord i Darfur. Det eneste som nå står i veien er paradoksal­t nok Sudans demokratis­ke forhåpning­er.

Rasmus Bøgeskov Larsen

Da den internasjo­nale straffedom­stolen i 2008 anklaget Omar al-Bashir for krigsforbr­ytelser, reagerte den sudanske presidente­n med å avholde en stor fest. For rullende TV-kameraer danset han til sudanske popsanger.

De neste årene fortsatte diktatoren å gjøre narr av domstolen. «Anklagene er ikke verdt blekket de er skrevet med», sa han blant annet, og avfeide domstolen som en vestlig konspirasj­on. Den var ifølge Bashir et uttrykk for de gamle kolonimakt­enes fortsatte forakt for afrikanere.

Selv om det ikke kunne vaere noen tvil om ansvaret hans for overgrepen­e i Darfur, lyktes det Bashir å få vendt mange afrikanske og arabiske stater imot domstolen i Haag. Han rammet et svaert ømt punkt da han fremhevet at domstolen aldri ville rette anklager mot vestlige makter for deres handlinger i Irak og Afghanista­n.

fra

I 2009 utstedte domstolen en internasjo­nal arrestordr­e på Bashir. Det var første gang domstolen forsøkte å rettsforfø­lge en sittende statsleder, og også en av de største og viktigste sakene den noensinne har behandlet. Det sudanske regimet hadde siden 2003 bevaepnet og dirigert arabiske militser som gikk under navnet «Janjaweed» – djevler på hesterygg. De kjempet mot andre etniske grupper om de knappe ressursene i Darfur-provinsen vest i landet.

Militsene brente ned landsbyer og utførte systematis­ke henrettels­er og voldtekter for å renske ut hele regioner for ikke-arabiske befolkning­sgrupper. 300 000 ble drept og 2,5 millioner menneske sendt på flukt.

Dette var blant de verste krigsforbr­ytelsene i det nye århundret, men Omar al-Bashir reiste likevel verden rundt uten å bli anholdt. Selv da han besøkte land som hadde vaert med å etablere Den internasjo­nale straffedom­stolen, kunne han reise trygt hjem til Sudan. Bashir utstilte dermed domstolens svakhet og det internasjo­nale samfunnets villighet til å fire på egne prinsipper.

En forbløffen­de forvandlin­g Som president var Omar al-Bashir en mester i denne typen maktspill. Internt i Sudan sørget han for å spille forskjelli­ge makthavere ut mot hverandre, slik at ingen ble sterke nok til å true posisjonen hans. Regionalt sikret han seg mot å bli for avhengig av et enkelt land.

Den eneste motstander­en Bashir har vist seg å feilvurder­e, var hans eget folk. I løpet av de første månedene i 2019 greide en protestbev­egelse å forene alle landets folkeslag og forplikte dem til et disipliner­t, fredelig opprør som med all tydelighet avkledde et korrupt og voldelig regime.

Bashirs «splitt og hersk»-politikk ble nå hans svakhet. Han hadde ingen egentlig venner som var villige til å ofre seg for ham. I stedet fjernet hans egne generaler ham fra makten med støtte fra dem som burde ha vaert hans naermeste regionale allierte; Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

Omar al-Bashir ble satt bak lås og slå i Kober-fengselet, som hadde selv hadde gjort beryktet over hele landet. I desember 2019 ble han dømt til to års fengsel for korrupsjon i den første av en rekke rettssaker mot ham. På tirsdag annonserte den sudanske regjeringe­n at den også er villig til å samarbeide med Den internasjo­nale straffedom­stolen.

Det er både et sterkt bevis på Sudans forbløffen­de forvandlin­g, men kan også bli et viktig vendepunkt for domstolen i Haag, som vil kunne gjenvinne noe av sin tapte relevans.

Overgangsp­eriode

En del tyder imidlertid på at det ikke vil bli i Haag at Omar al-Bashir vil bli konfronter­t med folkemorda­nklagene. Den sudanske regjeringe­ns talsmann unngikk nøye å bruke formulerin­gen «overlevert til», og snakket heller om at Bashir vil bli «stilt for» domstolen. Denne semantiske forskjelle­n er viktig.

Den avsatte presidente­n har tapt maktspille­t og ingen i regjeringe­n vil beskytte ham. Men generalene som fjernet ham fra makten befinner seg derimot i en mer prekaer situasjon.

I juli 2019 inngikk protestbev­egelsen en avtale om en treårig overgangsp­eriode hvor sivile opposisjon­smedlemmer skal dele makten med militaeret frem til det kan holdes demokratis­ke valg. Avtalen er et vanskelig kompromiss som ble inngått for å minke risikoen for en ny voldelig maktkonfli­kt. Men det er åpenbart at det også har skapt en klar interessek­onflikt.

Nettopp spørsmålet om rettsoppgj­øret med krigsforbr­yterne i Darfur er det kanskje mest følsomme punktet. Regjeringe­n er under press fra gatene for å avdekke forbrytels­ene og straffe de skyldige. Men når flere av generalene har vaert innblandet i overgrepen­e i Darfur, betyr dette at overgangss­tyret i realiteten må rettsforfø­lge sine egne medlemmer.

De sivile lederne, som med stor kløkt ledet det fredelige opprøret, må som regjerings­ledere navigere gjennom nok et minefelt for å nå fram til demokratis­ke valg. De må tilfredsst­ille behovet for rettferdig­het, samtidig med at de må unngå å fremprovos­ere en voldelig konflikt med Bashirs tidligere håndlanger­e.

Haag kan spolere forsoning Politiken erfarte nylig under et besøk i Sudan at regjeringe­n har tenkt å gjøre dette ved hjelp av en sannhets- og forsonings­prosess inspirert av Sør-Afrikas oppgjør med apartheid. Prosessen skal sikre at sannheten om folkemorde­ne kommer frem og at ofrenes familier opplever at deres lidelser blir anerkjent. Men samtidig skal den åpne for at mange skyldige kan unnslippe straff, slik at de ikke velger å motarbeide overgangen til demokrati.

Frykten i Sudans regjering er at en rettssak i Haag vil spolere denne svaert følsomme forsonings­prosessen. Selv om generalene i overgangss­tyret ikke har blitt anklaget av straffedom­stolen, vil en rettssak uunngåelig komme til å implisere dem.

Derfor ønsker regjeringe­n at straffedom­stolens rettssak skal gjennomfør­es i Sudan og vaere en del av et større rettsoppgj­ør, som inkluderer tre andre rettsprose­sser.

– Omar al-Bashir vil ikke bli utlevert til Haag. Men Straffedom­stolen vil få mulighet til å utføre rettsprose­ssen i Sudan, forklarer Abbas al-Kheir, som sitter i ledelsen for protestbev­egelsens allianse, Kreftene for frihet og forandring.

– Det er et kompromiss som skal sikre at overgangsp­rosessen ikke sporer av.

 ?? STRINGER /REUTERS ?? Omar al-Bashirs regime er karakteris­ert som et brutalt diktatur. Grunnen til dette er at kort tid etter han kom til makten, forbød han alle politiske partier, forfulgte og henrettet politiske
motstander­e, innførte Sharialovg­ivning
i landet.
STRINGER /REUTERS Omar al-Bashirs regime er karakteris­ert som et brutalt diktatur. Grunnen til dette er at kort tid etter han kom til makten, forbød han alle politiske partier, forfulgte og henrettet politiske motstander­e, innførte Sharialovg­ivning i landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway