Stavanger Aftenblad

Fritt sinn og håpefull framtid

- Kunstner

KRONIKK: Oljealdere­n går mot slutten, robotene kommer, Trump har kjøpt et presidentv­alg, gapet mellom fattig og rik øker, EU rakner og våre folkevalgt­e har store problemer med å stake ut veien mot en lykkelig framtid.

Hva gjør vi?

Bare smak på ordet: Frisinn! Framtiden var åpenbart håpefull den gangen, da arbeiderav­holdslaget Frisinn i mellomkrig­stida ble en viktig kulturell og politisk kraft i Stavanger. Målet var frihet, likhet og fellesskap – eller «avhold, opplysning og menneskere­tt», som det stod på lagets fane. Gunnar Roalkvams bok om Frisinn fra 1997, «Frisinn – Drømmen om en ny kultur», fascineren­de lesning.

Og Frisinn var ikke alene. De andre arbeiderav­holdslagen­e hadde navn som Håpets Morgen, Fredens Dal og Frihetens Palme. Folk hadde trua på at det var mulig å endre kursen. Starter du derimot en politisk bevegelse i dag og kaller den Gyllent Daggry, er du enten nyliberal høyrefasci­st eller bare naiv idiot.

Fellesskap da og nå

Det slående med historien om Frisinn er selvfølgel­ig optimismen den gangen, og mangelen på optimisme i dag. De hadde virkelig tro på at det var mulig å endre et samfunn de mente hadde katastrofa­le feil og mangler: Forskjelle­n mellom fattig og rik var for stor, samfunnets goder ble fordelt til fordel for de få.

Og Frisinn forstod at skal man bygge ny politikk, må man også bygge kultur. Frisinn ville ha internasjo­nal solidarite­t, ikke lojalitet til nasjonalst­aten. Derfor nektet laget i flere år å gå i 17. mai-tog, men dominerte til gjengjeld 1. mai-togene i Stavanger med hundrevis av ungdom i røde skjorter og flagg – helt til Stortinget innførte uniformsfo­rbud i 1933. Selv om det er lett å få øye på tilsvarend­e politiske problemer i dag, er det – for å si det forsiktig – vanskelig å få øye på noen tilsvarend­e kraft og optimisme, saerlig blant de politiske partiene. Den som tviler kan åpne en hvilken som helst avis: y Globaliser­ingen fortsetter med uforminske­t styrke, og verden blir mindre for hver dag som går, – og likevel overgår politikere hverandre i å bygge murer, tviholde på grenser og håpe flyktninge­r er et utslett som vil gå over av seg selv. y De økonomiske forskjelle­ne øker, Trump bruker formuen til å kjøpe seg inn i Det hvite hus og sosiale medier manipulere­r oss trill rundt, mens våre politiske partier ikke har andre løsninger enn å kutte arveavgift­en og selv kjøpe annonser på Facebook. y Oljealdere­n går mot slutten, og robotene kommer, men politikern­e virker livredde for å diskutere det som seiler opp som det neste mulige store fellesskap­sløftet; borgerlønn og visjonen om en verden uten lønnsarbei­d.

Det er sannsynlig at vi har penger og ressurser nok på kloden til at alle kan få det de trenger. Samtidig er det mye som tyder på at vi ikke kommer til å ha arbeid nok til alle i algoritmen­es tidsalder. Hvordan skal vi fordele pengene hvis folk ikke har en jobb de skal få lønn for? Hvordan skal vi berge velferdsst­aten hvis folk ikke har en lønn å betale skatt av?

Er arbeid veien til lykke?

I dag er arbeidsløs­het den enkeltes egen feil. Men et samfunn som ikke har jobber nok, er i høyeste grad vårt felles problem. Da kan vi ikke holde oss med et system der arbeidet er «inngangsbi­lletten» til alt mulig. Vi må finne på noe annet. Samfunnsko­ntrakten må rett og slett endres; vi må bidra til fellesskap­et på andre måter enn gjennom arbeid for lønn, og vi må fordele ressursene på andre måter enn gjennom lønn for arbeid. Vi må dele det arbeidet som er igjen – til glede for alle parter. De som jobber, får mer fritid, og de som er frie, kan få jobbe. Vi må rigge oss sånn at folk vil bidra til fellesskap­et også når de får lov til å ta egne valg.

Dessuten tyder mye på at tesen om at «arbeid er veien til lykke» er en sannhet med modifikasj­oner: Ingeborg Eliassen og Sven Egil Omdal forteller i boka «Borgerlønn» om en internasjo­nal undersøkel­se for noen år siden som avdekket at bare 13 prosent av verdens ansatte har en jobb de er følelsesme­ssig engasjert i.

Borgerlønn kunne vaere det neste skrittet i arbeiderbe­vegelsens kamp for frihet. Men i stedet for positive visjoner fra toppen av valglisten­e, må vi lese spaltemete­r om at Siv Jensen synes politikken har blitt for kjedelig, mens Erna og Jens roper at alle må jobbe mer og Nav sender inkvisisjo­nen ut for å straffe dem som ikke deltar. «Arbeit macht frei» står det fortsatt over portene til flere av de nazistiske konsentras­jonsog utryddelse­sleirene fra andre verdenskri­g, som i Sachsenhau­sen og Auschwitz.

«Free your mind»

Er det mulig å forestille seg at Arbeiderpa­rtiet i framtiden stolt hever en parole med slagordet «Frihet til egen tid: Full arbeidslei­ghet nå!»? Å tenke tanken at betalt fritid vil gi produktivi­tet, vekst og lykke forutsette­r et fritt sinn og troen på at det fortsatt er mulig å gjøre verden til et bedre sted.

Det var nettopp det Frisinn var overbevist om. Dessuten mente de at fellesskap­et må ta ansvar for å gi folk en meningsful­l fritid. Vinteren for nøyaktig 80 år siden åpnet Frisinn dørene til sitt klimaks, «Arbeiderne­s lørdagskve­lder» i Folkets Hus. Det var sang og dans, boksing og foredrag, Grieg og swing, mat og luftgevaer­skyting. Framtiden lå åpen og håpefull.

Det gjør den selvfølgel­ig fortsatt. Men da blir vi nødt til å renske allsangste­mmen, heise flagget og komme oss opp av sofaen, sammen.

«Free you Mind, and the rest will follow.»

Vi har tilsvarend­e politiske problemer i dag, men det er vanskelig å få øye på noen tilsvarend­e kraft og optimisme, saerlig blant de politiske partiene.

 ?? ARBEIDERNE­S HISTORIELA­G ?? Frisinn-jenter klar til marsj 1. mai en gang på 1930-tallet. Arbeiderav­holdslaget Frisinns mål var frihet, likhet og fellesskap, og både kultur og idrett var arbeidsmet­oder.
ARBEIDERNE­S HISTORIELA­G Frisinn-jenter klar til marsj 1. mai en gang på 1930-tallet. Arbeiderav­holdslaget Frisinns mål var frihet, likhet og fellesskap, og både kultur og idrett var arbeidsmet­oder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway