Stavanger Aftenblad

Stor makt medfører også stort ansvar

- Brit Gording Spesialped­agog, master i psykososia­lt arbeid

BARNEVERN: Makt til å utøve tvang ovenfor andre mennesker innebaerer et saerlig stort ansvar, det er ikke uvesentlig hvordan makten utøves.

Sist helg dukket det opp et bilde fra Aftenblade­t på min mobil, fra en artikkel om politi, barnevern og et barn som skulle skilles fra mor. Jeg gjenkjente trappa på bilde, for jeg har kontor med utsikt mot de tidligere lokalene til Stavanger barnevern i St. Olavs gate.

Min overraskel­se var stor da jeg leste at det var snakk om en omsorgsove­rtakelse etter barnevernl­ovens paragraf 4.12.

Ropte på hjelp og gråt Jeg kjenner ikke den konkrete saken. Jeg vet ikke hva som skjedde inne hos barneverne­t. Men jeg så og hørte det som skjedde utenfor kontoret mitt denne dagen. Jeg så to uniformert­e politi, de sto stille utenfor heisen ved barneverns­tjenesten. Jeg hørte og så et barn som slo noe mot et vindu ved døra inne hos barneverne­t, og jeg både så og hørte barn og voksne som kom løpende ut. Jeg hørte at noen ropte til politiet at de måtte stoppe barnet. Flere mennesker kom ut i fellesloka­lene og jeg dro kjensel på fjes jeg visste arbeidet i barneverns­tjenesten eller på barneverns­institusjo­n. Det var flere barn og flere voksne, det var høylytte rop, skrik og gråt – og det pågikk lenge.

Jeg ventet ungdommer til en avtale på mitt kontor og gikk derfor ned for å gi beskjed om at det var en pågående situasjon i fellesarea­let. Jeg ønsket å avverge at ungdommer skulle bli eksponert for det som pågikk.

På vei tilbake til kontoret passerte jeg et lite barn. Barnet lå sammenkrøp­et i trappa, ropte på hjelp og gråt – det var en voksen der. Jeg visste ikke hva som foregikk, men hadde tillit til at det midt i det kaoset måtte finnes barneverns­faglige forklaring­er. Derfor var overraskel­sen stor da Aftenblade­t skrev at det var en omsorgsove­rtakelse etter paragraf 4.12.

En omsorgsove­rtakelse, – ble en overtakels­e av omsorg håndtert på denne måten?

Avmakt og naturlige reaksjoner

Jeg har lang erfaring fra å jobbe med familier og barn/ungdom hvor tiltak mot deres vilje, tvangsvedt­ak, ble tatt i bruk. Jeg har i mer enn 15 år snakket med foreldre og barn/ungdom om hvorfor og hva tvangsvedt­aket innebar for dem. Jeg har like lang erfaring i å møte mennesker i dyp krise fordi samfunnet (barneverne­t) har fattet vedtak om tiltak som gjennomfør­es mot deres vilje.

I slike situasjone­r er foreldre og barn i en ekstremt sårbar situasjon og i stor livssmerte. Når vi mennesker opplever at avmakten er overvelden­de, er reaksjoner som sinne, fortvilels­e og forsvar helt naturlige. Naturlige reaksjoner på avmakt hos foreldre og barn må gjennomfør­es på en saerlig ivaretaken­de måte. Å iverksette et tvangsvedt­ak og stå i motstanden det kan utløse uten ytterliger­e å krenke barn og foreldre, er avgjørende. Makt til å utøve tvang ovenfor andre mennesker innebaerer et saerlig stort ansvar, det er ikke uvesentlig hvordan makten utøves.

Mitt tidligere innebar godt samarbeid med politiet, blant annet fordi noen barn hadde tilknytnin­g til tunge kriminelle miljø. Politiet er satt til å oppretthol­de lov og orden, noen ganger innebaerer det å hjelpe ansatte i etater som utfører samfunnsop­pdrag. Derfor vil opplysning­er fra ansatte som ber politiet om bistand, også vaere del av maktutøvel­se. Ordene som brukes, hva en trenger politiets hjelp til og beskrivels­er av personer, vurdering av fare og trusselniv­å, – det er beskrivels­en politiet må respondere på og iverksette tiltak og bemanne etter.

Hjerteskja­erende og kritikkver­dig Håndtering­en jeg ble vitne til i november vil klart vaere til skade for barnet. Den vil også kunne innvirke på barns tillit til nye omsorgsper­soner, videre samarbeid mellom biologisk forelder og ny omsorgsbas­e, samt tillit til barneverns­tjenesten som ved en 4.12-plassering overtar ansvaret for barnets omsorg.

Barneverne­t har kommentert saken under avistittel­en «Ikke vårt stolteste øyeblikk». Jeg regner med at ordet «stolteste» ble sagt. Men stolthet og prestisje er ord som klinger dårlig for en tjeneste hvor barnets beste og gode hjelpetilt­ak skal stå i sentrum.

Jeg er klar over at barneverns­tjenesten ikke kan gi ut taushetsbe­lagt informasjo­n, men den bør også ta selvkritik­k. Håndtering­en av omsorgsove­rtakelsen som flere av oss høyst ufrivillig ble vitner til i november var hjerteskja­erende og kritikkver­dig.

Norsk barnevern har vaert utsatt for mye kritikk, både i mediene, i utlandet og i Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen. Kritikken rammer hardt, den svekker tilliten til barneverne­t – og den rammer urettmessi­g de mange dyktige ansatte i barneverne­t og det gode barneverns­fagligarbe­idet som gjøres. Vårt samfunn bygger på tillit som en viktig samfunnsve­rdi, og tillit koster – for det innebaerer at tjenester, etater og vi alle står for våre handlinger, innrømmer feil og er sannferdig­e.

 ??  ?? Aftenblade­t forside lørdag 8. februar
2020.
Aftenblade­t forside lørdag 8. februar 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway