Stavanger Aftenblad

Lederskrib­enten har ikke forstått statistikk­en

- Sylvi Listhaug Leder av Frp’s innvandrin­gs- og integrerin­gsutvalg Jon Helgheim Nestleder i Frp’s innvandrin­gs- og integrerin­gsutvalg

POLITIKK: Lederen i Aftenblade­t påstår 13. februar at Frp misbruker krimstatis­tikk. Det er en svaert alvorlig påstand. Og den blir ikke mindre alvorlig av at lederskrib­enten umulig kan ha lest og forstått statistikk­en.

Frp har tidligere bestilt statistikk fra Statistisk Sentralbyr­å (SSB) om siktede personer, mens de nye tallene viser antall siktelser i alt. Begge deler er interessan­te og gir et supplerend­e bilde. Antall siktelser er spesielt interessan­t fordi den viser den totale mengde kriminalit­et. Dette er spesielt interessan­t med tanke på gjenganger­kriminalit­et.

Tallene for antall siktelser viser at overrepres­entasjonen blant en del innvandrer­grupper er langt større enn våre tidligere tall for siktede personer viste. Mens tall for siktede personer viste at innvandrer­e og norskfødte fra Somalia begikk 3 og 4,6 ganger så mye voldskrimi­nalitet som øvrig befolkning, viser våre nye tall for siktelser en overrepres­entasjon på 5 og 7,6.

I Oslo er overrepres­entasjonen enda mer ekstrem. Her var somaliske innvandrer­e og norskfødte siktet mer enn 12 ganger høyere enn menn i øvrig befolkning i alderen 15-24 år. Ikke-vestlige innvandrer­es overrepres­entasjon innen voldskrimi­nalitet i Oslo er så stor at tallene for siktede per 1000 for hele befolkning­en er mer enn dobbelt så høy som for øvrig befolkning.

Disse tallene må vaere tilgjengel­ige

Det er mulig at Aftenblade­ts lederskrib­ent trodde at overrepres­entasjonen skulle vaere så stor, men det trodde alvorlig talt ikke vi. Vi mener samtidig at dersom vi skal evne å utvikle en realistisk politikk som er basert på kunnskap, og ikke på tro, så må disse tallene vaere tilgjengel­ige. Selv om de er ubehagelig­e. Vi kan ikke ha en situasjon hvor dette er kunnskap som bare et par kriminolog­er i SSB og politiet i Oslo kjenner til. De må gjøres tilgjengel­ige for politikere, medier og folk flest, slik som det er blitt gjort i Danmark. Hvis ikke, får vi en politikk som er basert på tro og illusjoner i stedet for fakta.

Da kunne vi kanskje også unngått lederskrib­enter som åpenbart er kunnskapsl­øse på sentrale samfunnsfe­lt. Alle som har lest og forstått SSBs og Danmarks Statistik sine rapporter, vet at det gjenstår en betydelig overrepres­entasjon selv om en korrigerer for sosioøkono­miske forhold. En kan ikke bortforkla­re med fattigdom og mørklegge statistikk­en. Den oppskrifte­n har de forsøkt i Sverige med skremmende resultater.

Skuffende

Det er skuffende at en lederskrib­ent i en stor regionavis som Aftenblade­t kaster om seg med sterke og fullstendi­g misforståt­te beskyldnin­ger om misbruk av statistikk, uten at vedkommend­e har satt seg inn i statistikk­en. Skjerpings, Stavanger Aftenblad! Les og laer!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway