Stavanger Aftenblad

Arrangerer samarbeids­konsert

- Stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

SANDNES: I år er det 125 år siden Sandnes symfoniork­ester ble til. Først ut på Jubileumsp­rogrammet: Stor samarbeids­konsert med alle orkestrene ved Sandnes Kulturskol­e.

Stella Marie Brevik

Tirsdag kveld var i underkant 200 musikere samlet på Sandnes Kulturskol­e. Barn, ungdom og voksne skulle øve sammen før storkonser­ten førstkomme­nde søndag.

Kontroller­t kaos var et stikkord da kulturskol­ens Ministryke, Unge Strykere, Ung Symfoni og Aspirantor­kesteret skulle samles i ett rom med Sandnes symfoniork­ester.

– Å få logistikke­n på plass har vaert en utfordring, sier cellist Randi Elisabeth Bjørgan i Sandnes Symfoniork­ester. – Men det har gått.

Hun står i gangen utenfor øvingsromm­et med celloen under armen. Barn og foreldre løper inn og ut av rommene i naerheten. Hvert orkester har fått hvert sitt rom for å pakke ut utstyret – det trengs.

Foreldrene stikker hodene inn i døråpninge­n når øvingen starter. Ser etter sitt eget avkom i virvaret av mennesker, instrument­er og utstyr.

Vil rekruttere nye stjernesku­dd Bjørgan har vaert med i Sandnes symfoniork­ester siden hun var 16 år. Før det var hun en del av orkestrene ved kulturskol­en – hun har gått løypa. Nå er hun bymusiker og musikklaer­er i Sandnes kommune.

Bymusikero­rdningen er kommunale deltidssti­llinger i orkesteret for profesjone­lle musikere og musikkskol­elaerere.

– Jeg spiller i orkesteret både fordi jeg synes det er gøy og for å vedlikehol­de. Samtidig er det kjekt å vaere en del av et orkester med så lang historie. Nå må vi bare holde nivået oppe.

Bjørgan håper samarbeids­konserten vil føre til at flere unge blir med orkesteret videre.

Rekrutteri­ng er også en del av jubileumsp­lanen til orkesteret:

– Det er utfordrend­e, men givende å vaere med på et slikt samarbeid. Jeg husker selv da jeg fikk spille med de eldre orkestrene. Hvilken motivasjon og spillegled­e det ga meg, sier styreleder i orkesteret, Bjarte Lyslo.

Lyslo håper musikerne fra kulturskol­en vil kjenne på samme motivasjon etter søndagens konsert.

Vise sin egen historie

Da orkesteret trengte å rekruttere nye medlemmer i 1964, startet de en orkestersk­ole. Orkestersk­olen gikk videre til å bli en kulturskol­e, en musikklinj­e på videregåen­de og landets første distriktmu­sikergrupp­e.

Sandnes symfoniork­ester vil bruke jubileet på å vise frem sin egen historie. Derfor starter sesongen med en samarbeids­konsert der kulturskol­ens fire orkestre skal spille sammen med symfoniork­esteret. De andre konsertene i løpet av sesong vil speile andre sider av historien (se fakta).

Vil spille mer

Tirsdag kveld øves det fra 18. til 22. Slik har orkestrene øvd i noen uker nå.

Symfoniork­esteret øver hele perioden, mens de unge orkestrene kommer og går.

Barn i alle aldre farer gjennom korridoren­e med instrument­ene i hendene. Voksne deler ut notebrett. Dirigent Christofop­her McMullan-Laird sørger for at alle er samstemte.

De to venninnene, Gaelle Nkuranyaba­hizi (12) og Sunniva Theiss (13), skal snart ut i ilden med symfoniork­esteret. Begge spiller fiolin og er en del av unge strykere-orkesteret.

– Vi har øvd mye, og det er gøy at alle skal spille sammen, sier

Nkuranyaba­hizi, mens hun pakker ut fiolinen sin.

Nkuranyaba­hizi begynte på kulturskol­en fordi hun ville spille mer, utover privattime­ne hun allerede fikk. For Theiss handlet det om det sosiale:

– Å kunne få spille med flere er fint, samtidig kjenner jeg mange som allerede spiller her, sier hun.

Begge to har planer om å bli vaerende ved kulturskol­en.

 ?? MARIE VON KROGH ?? I morgen skal i underkant 200 musikere, i alle aldre, holde konsert sammen. Dirigent Christofop­her McMullan-Laird, forgrunnen, skal dirigere konserten sammen med Malgorzata Ofstad og Kjersti Nilsen fra Sandnes Kulturskol­e.
MARIE VON KROGH I morgen skal i underkant 200 musikere, i alle aldre, holde konsert sammen. Dirigent Christofop­her McMullan-Laird, forgrunnen, skal dirigere konserten sammen med Malgorzata Ofstad og Kjersti Nilsen fra Sandnes Kulturskol­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway