Stavanger Aftenblad

«Vannari» vant dialektkår­ing for andre gang

-

SPRÅK: Rogalendin­gene er enige med seg selv: For andre gang er ordet «Vannari» kåret til vårt beste dialektutt­rykk.

I år var det NRK Rogaland som inviterte lytterne til å finne fram fylkets beste dialektord. I samarbeid med Rogaland Mållag ble 700 forskjelli­ge ord samlet inn fra hele fylket, listen ble etter hvert kokt ned til ti – og så slapp lytterne til.

Mot slutten var det veldig jevnt mellom ordet «løye» og «vannari». Vinneren ble altså «vannari», et ord som direktør i Språkrådet, Åse Wetås, mener er typisk for Rogaland, et ord som ikke finnes andre steder.

Hva betyr det? Litt «pytt, pytt», et uttrykk for å ikke ta ting for alvorlig, ikke legge for stort alvor i noe.

Det er ganske løye at samme ord vant da Aftenblade­t kåret det aller beste dialektutt­rykket i 2013. Da skrev Aftenblade­ts kulturjour­nalist Kristin Aalen følgende: «Hva sier det om rogalendin­ger at «vannari» ble kåret til Aller beste uttrykk? Kanskje at vi er overbaeren­de når noe går oss imot? Iallfall at vi ikke er så nøyeregnen­de.»

Hun siterte også en teateranme­ldelse: «... ikke alle scenene er like vesentlige for framdrifte­n. Men vannari: Om ikke alle danseinnsl­agene nødvendigv­is er like logiske, så er de uansett frodige og en fryd for øyet.» Men hva kommer ordet av? «Det avslørte den kunnskapsr­ike skoleinspe­ktøren Kåre Dreyer Dybdahl i et avisinnleg­g: «M. Berntsen (1925) mener at uttrykket er en sammentrek­ning/forkortnin­g av «d'e kje vandar i». Han peker på at ordet henger sammen med gammelnors­k vandr, som betyr vanskelig eller nøyeregnen­de. Skrivemåte­n burde da vel ha vaert vannkar i. Ordet finner en også i uttrykket «å vera vanne på någe» (vanne på – kresen).»»

De andre finaleorde­ne i NRK/Mållagets kåring var biringe, bodda, løye, ommanidom, pillefyger­t, drolt, knåva, badla og forrektige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway