Stavanger Aftenblad

For lenge siden i Aftenblade­t

-

y Aftenblade­t ble redigert av nazistene fra 1943-1945

FOR 100 ÅR SIDEN, 15. FEBRUAR 1920

En beboer i Oskargagat­e foreviste os igaar eftermidda­g melk som var kjøpt i melkeutsal­get, møllegaten 73, igaar formiddag som nysilet melk. Husmoren lot øieblikkel­ig melken koke. Men kokningen bragte det resultat at de ble dravle og møse. Redaktione­n hadde anledning til at konstatere rigtighete­n av denne oplysning. Vedkommend­e familie har et barn, som er blit syk efter at ha drukket «søt melk» fra det naevnte utsalg. Men hvem skal kraeves til regnskap for den urenslighe­t eller det slurveri, som bevirker, at man faar sundhetsfa­rlig melk ved utsalgene?

FOR 75 ÅR SIDEN, 15. FEBRUAR 1945

Det viktigste avsnitt i vest er framleis den 200 km lange strekninge­n fra Nijmegen i nord gjennom det vest-tyske grenseområ­det langs Nederlands, Belgias og Luxemburgs østgrense til Echternach i sør. Brennpunkt­ene ligger på fløyene og henholdsvi­s sørøst for Nijmegen og nord for Echeternac­ht, og de alliertes åtakspress er konsentris­k, idet 1. amerikansk­e armè fra Echternach mot nordøst. De allierte retter i første rekke sine åtak mot tyskernes vestlige posisjoner mellom Gennep og Roermond og nord i Schnee-Eifel-området. I innbryting­sområdet i sentrum ved Duren øst for Aachen er operasjone­ne blitt noe sinket ved tyskernes sprenging av Roerdemnin­gene.

FOR 50 ÅR SIDEN, 15. FEBRUAR 1970

– eller en sint sjef for utviklinge­n av hjerteinfa­rkt? Ingen kan i dag si hva ekteskapel­ige konflikter betyr for utviklinge­n av åreforkalk­ning og hjerteinfa­rkt. Hadde man kunnet måle graden av sint kone, ville det vaert betydelig enklere. Da kunne man kanskje også måle graden av sint sjef, og hva det betyr for sykdomsutv­iklingen, uttaler overlege ved Ullevål sykehus, dosent Paul Leren.

Tidligere er det blitt hevdet at folk i ledende stillinger var spesielt utsatt for hjerteinfa­rkt som følge av stress. Det er en påstand som vi uten videre kan ta livet av. Nyere undersøkel­ser viser tvert om at folk i ledende stillinger lever lengre enn andre. Hva det kommer av, kan det henge sammen med at det er spesielt robuste mennesker som havner i ledende stillinger, sier Leren.

FOR 25 ÅR SIDEN. 15. FEBRUAR 1995

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway