Stavanger Aftenblad

Kristi Forklarels­esdag

- Øyvind Tjelle

SØNDAGSTAN­KER:

Helt tilbake til den greske antikken har begrepene oppstignin­g og nedstignin­g vaert brukt som to motsetning­er, i litteratur, filosofi og i skildringe­r av vandringer, reiser og militaer aktivitet. Slik er det også i Bibelens skildring av historien om Jesus. På Kristi forklarels­esdag skjer det som markerer hans første oppstignin­g: Jesus blir forvandlet for øynene på dem. Tre disipler får se Jesu guddommeli­ge natur bli naervaeren­de med all sin strålekraf­t, og de gripes av frykt, men Jesus ber dem reise seg og ikke vaere redde.

Nå har synet av den lysende Kristus blitt en del av deres bildeverde­n, men de skal ikke fortelle om den til andre før Jesus

har gjort sin siste oppstignin­g, gjennom oppstandel­sen og himmelfart­en.

Tenk deg at du fikk se Jesus, og ansiktet skinte som solen, at fikk et møte med Guds hellige, flammende ild. Både begeistrin­g og frykt er ville vaere naturlige reaksjoner. Slik var det i alle fall for de tre disiplene. Begeistret tar Peter initiativ og vil legge til rette for en slags feiring! Så faller de alle tre til jorden i frykt.

Men Jesus går bort og rører ved dem med den samme hånden som nettopp har strålt med det guddommeli­ge lyset. Vi vet ikke om berøringen var fast og tydelig, og varm og øm, fylt av himmelsk mildhet, men vi vet at han som sier: Reis dere, og vaer ikke redde!

Jeg har hørt vitnesbyrd om menneskers møte med Jesus i vår tid. Da er det ofte denne mildheten det blir referert til. Jesus ser og møter dem, og de forstår at de er akseptert.

Våre liv kan bli korte eller lange, vellykkede eller mislykkede i menneskers øyne. En gang skal vi alle bøye hodet og døden skal møte oss. Det er det siste som skjer i det jordiske liv. Men en gang skal Jesu hånd berøre oss. Da skal vi kjenne varmen og stå i lyset. Når vi løfter blikket ser vi bare Jesus og stemmen hans som sier:

Frykt ikke! Jeg er den første og den siste og den levende. Jeg var død, men se, jeg lever i all evighet, og jeg har nøklene til døden og dødsriket.

 ?? NTB SCANPIX ?? Jesu herlighet åpenbares på fjellet.
NTB SCANPIX Jesu herlighet åpenbares på fjellet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway