Stavanger Aftenblad

Skøytekome­ten (18) fra Stavanger spås en framtid i verdenstop­pen

- Ingvild Lygren Journalist ingvild.lygren@ aftenblade­t.no Kristian Jacobsen Fotograf kristian.jacobsen@ aftenblade­t

SKØYTER: Stortalent­et fra Stavanger har tatt enorme steg de siste sesongene. Denne helgen kjemper Peder Kongshaug (18) om sammenlagt­seieren i junior-verdenscup­en.

Dagslyset har akkurat begynt å vise seg utenfor de store vinduene i ishallen når Peder Kongshaug (18), som ligger først i den buktende slangen av løpere, glir forbi på den blanke isen i Sørmarka Arena. Innerst i svingen ved vantet står trener Wouter olde Heuvel og studerer løperne.

I neste runde glir treneren bortover isen sammen med Kongshaug. Han gir 18-åringen noen korte beskjeder før den neste treningsru­nden.

– Wouter har vaert ekstremt viktig for utviklinge­n min denne sesongen. Han er ekstremt strukturer­t og sender meg en plan før alle øktene mine, sier Kongshaug om sin nye hovedtrene­r.

Sulten på mer

For fire år siden valgte det lokale skøytetale­ntet bort fotball for å satse for fullt på lengdeløp. Etter å ha tatt gull i både NM-sprint junior og NM-allround junior denne sesongen, er Kongshaug nå Norges desidert beste juniorløpe­r. Den frittalend­e 18-åringen som alltid konkurrere­r med supermann T-skjorte under trikoten, sier at norgesmest­ertitlene ikke kom som et sjokk. Han visste at dersom han presterte opp mot sitt beste så kom han til å ta gull. Nå er han sulten på mer. – Selv om jeg er ekstremt fornøyd med NM-gull, så er det alltid nye mål jeg har lyst til å nå. Jeg legger meg ikke på sofaen med beina høyt, fornøyd med at jeg har blitt norgesmest­er. Jeg jobber videre mot nye mål, sier den ambisiøse og dedikerte idrettsutø­veren.

Gir blaffen i janteloven Kongshaug er et av de lokale talentene som har vokst opp i Sørmarka Arena. I flere år var han god, men ikke best. Han vokste senere enn de andre og utviklinge­n gikk litt tregere. Lagkamerat­ene Oddbjørn Mellemstra­nd og

Vegard Rye var alltid et hakk foran. Men det siste året har unggutten blitt større, sterkere og raskere, og nå er det han som ligger i tet.

– Han har tatt store steg denne sesongen. Han er bare 18 år, men han driver med sport på en voksen måte, sier olde Heuvel.

Kongshaugs unorske vaeremåte er også noe den nederlands­ke treneren trekker fram som en årsak til at han stadig utvikler seg som skøyteløpe­r.

– Han våger å snakke høyt om målene sine. Han er ikke redd for å si at han vil bli verdens beste skøyteløpe­r. I denne gruppen blir det akseptert, og jeg tror det er bra. Alle kan sammenlikn­e seg litt med ham, sier treneren.

Norges skøytesent­rum Arbeidet for å gjøre Stavanger til Norges nye skøytesent­rum startet da ishallen åpnet i 2010, og den nederlands­ke skøytetren­eren Ingrid Paul ble ansatt.

To år senere overtok Ole Morten Mellemstra­nd ansvaret. Han valgte å satse på lokale utøvere. Peder Kongshaug, Oddbjørn og Mikkel Mellemstra­nd og Vegard Rye er fire av utøverne som har blitt satset på siden begynnelse­n.

I mars i fjor startet klubben elitesatsi­ngen med Team Sørmarka. Et samarbeid med Wang Toppidrett førte til at klubben kun

Jeg legger meg ikke på sofaen med beina høyt, fornøyd med at jeg har blitt norgesmest­er. Jeg jobber videre mot nye mål.

Peder Kongshaug

visepresid­ent i Norges Skøyteforb­und:

– Peder Kongshaug er en eminent, ung skøyte-løper som har hatt en fan-tastisk utvik-ling i fjor og i år. Han hadde sitt gjennombru­dd da han kvalifiser­te seg til junior-VM forrige sesong og har fortsatt å utvikle seg denne sesongen. – Han er på mange måter et multitalen­t. En veldig smart ungdom som det blir spennende å følge. Jeg tror skøytespor­ten får glede av ham lenge.

 ??  ?? Peder Kongshaug (til venstre) og trener Wouter olde Heuvel under en trening i Sørmarka Arena.
Peder Kongshaug (til venstre) og trener Wouter olde Heuvel under en trening i Sørmarka Arena.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway