Stavanger Aftenblad

Den nye valutaen

-

DRØSET: Det hadde gått noen uker. Unntakstil­stand var blitt hverdagsti­lstand.

Nye rutiner hadde gått seg til. Hendene var ru og rød av hyppig vask. Venner var heldigital­e. De hadde stilt klokken, forsovet seg til digitale møter og blitt avbildet i pysjamas og stillongs i videochat. De hadde sunget bursdagssa­ng for naboen over gjerdet. Hatt samtaler gjennom vinduet med folk nede på gata. Lengtet etter å gå på biblioteke­t og på café. Og så var det innført ny valuta i heimen hennes.

Hverdagssy­sler som mor før måtte mase om, ble nå utført. Tømming av oppvaskmas­kin. Oppreiing av senger.

Rydding før leggetid. Det ble målt i pokemonkor­t.

Det fungerte strålende.

Enn så lenge.

Men hun oppdaget til sin store overraskel­se at en viss desperasjo­n begynte å bre seg hos voksne venner. De trengte mer enn Pokemon for å trives.

De ble tomme for puslespill. Voksenpusl­ing var den nye dilla. Den nye jojoen. Den nye spinneren. Hun ble oversvømt av bilder av dypt konsentrer­te voksne og nesten-voksne barn, som lot strømmeser­ier vaere, og i stedet fylte spiseborde­t (med to ekstra klaffer i) med tusener på tusener av biter. Samholdet var rørende. Dette hadde grepet deler av folkesjela. Enn så lenge. For hun visste at diller sjelden holder seg lenge. Opportunis­ten i henne våknet.

For hun hadde pressmidde­l: En rekke store puslespill. Og mer og mer desperate venner, nå som kveldene hadde gått og de halvstore ungene hadde jobbet raskere over langbordet enn de halvgamle foreldrene med sviktende øyesyn hadde regnet med. Så nå hadde hun ordnet et fiffig system, som sørget for nybakt brød levert til heimen, og løfter om avleggere til hagen og det som var av goder.

Hun leverte nemlig ut poser, med 250 brikker i hver. 250 ørsmå brikker i aldeles jevne toner, fra umatchende deler av puslespill­et, er nok til å holde akkurat suget fra livet, men ikke nok til å holde deg gående flere kvelder.

Hun snuste på en pose ferske croissante­r. De hadde kostet henne to poser, men det var verdt det. Hun krysset av på listen og telte opp til neste leveranse. Kanskje nok til noen Idsøe-pølser denne gang?

De trengte mer enn Pokemon for å trives.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway